Ο τρομερός χορός του Ροζέ Μιλά στο κόρνερ. Ο “παππούς” του Μουντιάλ πήρε από το χέρι το Καμερούν και έφτασε την ομάδα μέχρι τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1990

Ο τρομερός χορός του Ροζέ Μιλά στο κόρνερ. Ο “παππούς” του Μουντιάλ πήρε από το χέρι το Καμερούν και έφτασε την ομάδα μέχρι τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1990

του Χρήστου Σωτηρακόπουλου

Επιθετικός, ο οποίος στα 38 του χρόνια παίρνει την Εθνική του ομάδα από το “χέρι” και την οδηγεί στα προημιτελικά ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου; Μοιάζει με σενάριο κάποιας ταινίας, αλλά αυτό ακριβώς συνέβη το 1990, όταν ο Ροζέ Μιλά κατάφερε να οδηγήσει για πρώτη φορά μία αφρικανική ομάδα στα προημιτελικά ενός Μουντιάλ.

Ο αξέχαστος χορός και η επιστροφή του “γέρου” Μιλά

Είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο που κυριεύει τις σκέψεις μόλις κάποιος αναφέρει το όνομα του Μιλά ή του Καμερούν.

Η σκηνή του χορού του μπροστά στο σημαιάκι του κόρνερ, κάθε φορά που έστελνε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα παραμένει μία από τις πιο έντονα χαρακτηριστικές.

Αν και ο Μιλά είχε αποσυρθεί από την αγωνιστική δράση, ένα τηλεφώνημα του προέδρου της χώρας Πολ Μπιγιά, στάθηκε αρκετό για να τον πείσει και να τον φέρει στην αποστολή για τα γήπεδα της Ιταλίας.

Οκτώ χρόνια πριν, το 1982, είχε ταξιδέψει με το Καμερούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, όμως ένα γκολ που σημείωσε κόντρα στο Περού ορθώς δεν μέτρησε από τον διαιτητή, και έτσι τον περίφημο χορό του δεν τον απόλαυσε κανείς.

Στο Μουντιάλ του 1990 ήταν η αποκάλυψη. Όταν το ημερολόγιο έγραφε 8 Ιουνίου, το Καμερούν έκανε τη μεγάλη έκπληξη στην πρεμιέρα απέναντι στην κάτοχο του τίτλου Αργεντινή.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν το πρώτο εμπόδιο, αλλά και το φαβορί.

Αυτό ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο, αφού όπως αποκάλυψε αργότερα το αστέρι εκείνης της ομάδας, ο Φρανσουά Ομάμ – Μπιγίκ, το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων για τους Αφρικανούς εστιαζόταν στο αν τρώνε πιθήκους ή αν ο γιατρός της ομάδας είναι ο μάγος της φυλής!

Roger Milla - World Cup 1990

Καμερούν –  Αργεντινή, σημειώσατε “1”

Σε πείσμα όλων αυτών, οι Καμερουνέζοι εμφανίστηκαν πολύ ψυχωμένοι και, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο Κάρλος Μπιλάρδο σπατάλησε ουσιαστικά ένα ημίχρονο μη χρησιμοποιώντας τον πιο φορμαρισμένο παίχτη του, Κλαούντιο Κανίγια, κατάφεραν να πάνε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο με το αποτέλεσμα 0-0.

Η είσοδος του ξανθομάλλη Κανίγια έδειχνε να γέρνει την πλάστιγγα, αφού μάλιστα κέρδισε την – αυστηρή- αποβολή του Αντρέ Κανά – Μπιγίκ στο 62ο λεπτό.

Και εκεί που όλοι περίμεναν το “αναπόφευκτο” για τα αδάμαστα λιοντάρια, ένα φάουλ από αριστερά, μια κόντρα στον Μακανάκι και η μπάλα θα πάρει ύψος.

Ο Σενσίνι αποφασίζει να παραστήσει τον μαρμαρωμένο βασιλιά και ο Φρανσουά Ομάμ – Μπιγίκ με κεφαλιά θα στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Πουμπίδο, ο οποίος θα τη χάσει μέσα από τα χέρια του.

Το “Σαν Σίρο” ήταν εκστασιασμένο, καθώς ο Ντιέγκο Μαραντόνα που μόλις είχε στερήσει το πρωτάθλημα από τη Μίλαν βρισκόταν στο “καναβάτσο”.

Ο “παππούς” του Μουντιάλ, έκανε το ντεμπούτο του το 1976 και “κρέμασε” τα παπούτσια του 1994

Όλοι ζητοκραύγαζαν για το Καμερούν, με τον Ντιέγκο να βρίσκει το χιούμορ να πει πως ήταν χαρούμενος, γιατί εξαιτίας του γιατρεύτηκε η Ιταλία από τον ρατσισμό…

“Όλο το γήπεδο υποστήριζε το Καμερούν. Δεν ήταν ωραίο”, είπε μετά την ήττα – σοκ.

Λίγο πριν το τέλος, ο Μάσινγκ θα γκρεμίσει ξανά τον Κανίγια.

Το φάουλ ήταν τόσο σκληρό που ο Καμερουνέζος έχασε ακόμη και το παπούτσι του και θα αφήσει τους Αφρικανούς με 9 παίχτες.

Όπως, όμως, έγραψε και η αγγλική εφημερίδα “Guardian” την επομένη: “Ακόμα και με 9 έμοιαζαν να είναι περισσότεροι από τους Αργεντινούς”.

Το τελικό 1-0 μνημονεύεται ακόμη και σήμερα ως μία από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του Μουντιάλ. Ο Ροζέ Μιλά ανέλαβε δράση από το δεύτερο ματς.

Ένας 38χρονος επιθετικός, με εξαιρετική τεχνική και απίστευτη εκτίναξη στα πρώτα μέτρα για τα δεδομένα της ηλικίας του, άφηνε πίσω του Ρουμάνους αμυντικούς χαρίζοντας στο Καμερούν μια ιστορική πρόκριση για τη φάση των “16” και σε δισεκατομμύρια τηλεθεατές τον περίεργο χορό του στο κόρνερ, ο οποίος τον έκανε διάσημο.

Απέναντι στην Κολομβία ήρθε από τον πάγκο για να σκοράρει δύο φορές στην παράταση και να στείλει το Καμερούν στα προημιτελικά!

Ο γηραιότερος παίχτης που σκόραρε σε  Παγκόσμιο Κύπελλο

Ο Μιλά σκόραρε συνολικά 4 γκολ πριν η ομάδα του αποκλειστεί από την Αγγλία, και για εκείνο το καλοκαίρι ήταν μια φιγούρα εφάμιλλη σε αναγνωρισιμότηγτα με αυτές των Μαραντόνα, Κλίνσμαν, Σκιλάτσι και Γκασκόιν.

Russia vs Cameroon

Έγινε ο γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, αφού το 1994 στα γήπεδα των ΗΠΑ, σε ηλικία 42 ετών, πέτυχε το μοναδικό γκολ του Καμερούν στη συντριβή του από τη Ρωσία με 6-1.

Αναδείχθηκε κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής του προηγούμενου αιώνα ενώ ο τρόπος με τον οποίο πανηγύριζαν για πολλά χρόνια τα πιτσιρίκια τα τέρματα που σημείωναν στις γειτονιές έφερε τον τίτλο Ροζέ Μιλά!

Πηγή: Στιγμές Μουντιάλ, του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, εκδόσεις ΤΟΠΟΣ

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Βίνι Τζόουνς εναντίον Πολ Γκασκόιν. Ο αμυντικός που έπιανε λάθος μπάλες. Τα δύο κακά παιδιά του αγγλικού ποδοσφαίρου ακολούθησαν διαφορετική πορεία, χωρίς όμως να αλλάξουν χαρακτήρα … 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr