28 Απριλίου 1993. Πανιώνιος και Παναθηναϊκός αγωνίζονταν για το πρωτάθλημα Ελλάδος στο κλειστό γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Ο αγώνας κυλούσε υπέρ της πράσινης ομάδας. Όμως, οι παίκτες του Πανιωνίου δεν τα παράτησαν και κατάφεραν να μειώσουν τη διαφορά. Λίγα λεπτά πριν ο διαιτητής σφυρίξει το τέλος του παιχνιδιού, το ταμπλό έγραφε 50- 56 υπέρ του Παναθηναϊκού.
Ο Πανιώνιος κυνηγούσε την πολυπόθητη ανατροπή.
Στο 32ο λεπτό την μπάλα πήρε ο Πανιώνιος. Ο Βαγγέλης Αγγέλου ξεκίνησε την επίθεση. Έδωσε την μπάλα στον Φάνη Χριστοδούλου, ο οποίος την πάσαρε στον Σέρβο μπασκετμπολίστα Μπόμπαν Γιάνκοβιτς.
Ο Γιάνκοβιτς πήδηξε και έβαλε καλάθι. Όμως, ο διαιτητής Στέλιος Κουκουλεκίδης τον χρέωσε με επιθετικό φάουλ υπέρ του παίκτη του Παναθηναϊκού, Φραγκίσκου Αλβέρτη. Ήταν το πέμπτο του φάουλ που σήμαινε την αποβολή του από τον αγώνα.
Ο Γιάνκοβιτς εκνευρισμένος από την απόφαση του διαιτητή, χτύπησε με δύναμη το κεφάλι του στη βάση της μπασκέτας. Αμέσως, σωριάστηκε στο παρκέ. Το κεφάλι του αιμορραγούσε. Οι γιατροί έτρεξαν κοντά του. Όμως, ο Γιάνκοβιτς δεν μπορούσε να σηκωθεί. Δεν ένιωθε τα πόδια και τα χέρια του.
Οι φίλαθλοι που βρίσκονταν στο γήπεδο, αλλά και χιλιάδες τηλεθεατές, παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι το συμβάν. Ο Γιάνκοβιτς ήταν μόλις 30 ετών. Ταλαντούχος, μαχητικός και αποτελεσματικός παίκτης που ζούσε με πάθος κάθε στιγμή του παιχνιδιού. Σε εκείνη τη φάση όμως άλλαξε για πάντα η ζωή του.
Δείτε τη στιγμή του τραυματισμού του Mπόμπαν Γιάνκοβιτς, αλλά και το ιατρικό ανακοινωθέν:
Ο σέρβος αθλητής μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Η κατάστασή του ήταν κρίσιμη. “Θέλω να αναπνεύσω. Ναι, να γίνει η εγχείρηση”, είπε ο Γιάνκοβιτς και μπήκε στο χειρουργείο.
Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, “τμήμα του έκτου αυχενικού σπονδύλου ασκούσε πίεση στον νωτιαίο μυελό και ολόκληρος ο μεσοσπονδύλιος δίσκος μεταξύ του έκτου και έβδομου αυχενικού σπονδύλου είχε μετακινηθεί και ασκούσε επιπλέον πίεση. Ο έκτος σπόνδυλος αφαιρέθηκε με σκοπό την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού, την ανάταξη του κατάγματος και τη σταθεροποίηση της περιοχής με μόσχευμα και πλάκα με βίδες”.
Ο προπονητής της ομάδας Βλάντο Τζούροβιτς ξημεροβραδιαζόταν στο προσκεφάλι του. “Ο Πανιώνιος ήταν έτοιμος να ανανεώσει το συμβόλαιό του. Τώρα θα τον κρατήσουμε για πάντα στην Ελλάδα και θα είμαστε δίπλα του” είχε δηλώσει λίγες μέρες μετά το συμβάν.
“Πάλεψε”, “Μη φοβάσαι”, “Θα νικήσεις” του έλεγε συνεχώς για να τον εμψυχώσει. Όλη η χώρα ήταν μαζί του, με τους πολίτες να δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον για την πορεία της υγείας του.
Στις 5 Μαΐου 1993 ο αρχηγός του Άρη και της Εθνικής ομάδας, Παναγιώτης Γιαννάκης, επισκέφθηκε τον τραυματισμένο παίκτη στην ομάδα εντατικής θεραπείας του ΚΑΤ, όπου νοσηλευόταν.
Προτίμησε να μην τον παρηγορήσει με συγκινητικά λόγια, αλλά τον “προκάλεσε” σε αγώνα. “Είσαι παικταράς, αγόρι μου. Στη Νέα Σμύρνη μας νίκησες μόνος σου, αλλά σε μάθαμε και δεν θα σε αφήσουμε να ξανακάνεις τα κόλπα σου. Του χρόνου θα τα ξαναπούμε, αλλά θα σε πιάσω εγώ και δεν θα σε αφήσω να βάλεις ούτε πόντο. Τότε θα δω πόσο αξίζεις…”, του είπε. Ήταν ο τρόπος του για να του δείξει πως τον περίμεναν να επιστρέψει στο παρκέ. Όμως οι γιατροί από την αρχή είχαν ξεκαθαρίσει ότι η κατάσταση του δεν ήταν αναστρέψιμη.
Παρά τα ελπιδοφόρα μηνύματα από παίκτες όλων των ομάδων, ο Γιάνκοβιτς δεν κατάφερε ποτέ να ξαναπερπατήσει. Έμεινε καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο έως το τέλος της ζωής του.
Πάλεψε όσο και όπως μπορούσε με την μπασκετική κοινότητα να τον στηρίζει με πολλούς τρόπους και τον Πανιώνιο να στέκεται δίπλα του καθοριστικά. Όμως η κατάστασή του επιδεινώθηκε. Άντεξε 13 χρόνια μετά την μοιραία βραδιά.
Ο Γιάνκοβιτς πέθανε στις 28 Ιουνίου του 2006 από ανακοπή καρδιάς, καθώς ταξίδευε με πλοίο στη Σύρο.
Το ταλέντο του στο μπάσκετ πήρε ο γιος του, Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς. Την ημέρα του θανάτου του ο γιος του σκόραρε 28 πόντους με το παιδικό τμήμα του Πανιωνίου.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας Youtube
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Ο τερματοφύλακας που έχασε τη ζωή του όταν συγκρούστηκε με έναν επιθετικό. Από το ατύχημα κι έπειτα, το ποδόσφαιρο ήταν για τον ποδοσφαιριστή «7 χρόνια μελαγχολικού αθλήματος»
Ειδήσεις σήμερα:
- Πωλήθηκε το «καταραμένο μέγαρο» της Βενετίας «Κα Ντάριο». Έχει συνδεθεί με δυστυχήματα, δολοφονίες και χρεοκοπίες των ιδιοκτητών
- Πρώην υπάλληλος της Louboutin στο Παρίσι έκλεψε προϊόντα αξίας 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και τα μεταπωλούσε
- Το Ιράν ανοίγει “κλινική θεραπείας” για τις γυναίκες που αρνούνται να φορούν χιτζάμπ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr