Ο Νίκος Γκάλης λίγο καιρό πριν έρθει στην Ελλάδα και δεχτεί την πρόταση του Άρη βρισκόταν στο Νιου Τζέρσεϊ. Το 1979 είχε αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο του Σίτι Χολ και είχε ξεχωρίσει με 27,5 πόντους ανά αγώνα. Πολιορκήθηκε από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό.
Ο θρύλος του μπάσκετ όμως επέλεξε την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο Άρης διέθετε στο δυναμικό του τον Γιώργο Τσιλιγκαρίδη. Αγαπούσε τόσο την ομάδα του, ώστε όταν έμαθε ότι στην Αμερική υπήρχε ένας Ελληνοαμερικανός σκόρερ, δεν δίστασε να πάρει το πρώτο αεροπλάνο για να τον εντοπίσει. Μαζί του είχε ένα πακέτο με 30.000 δολάρια. Ο Γκάλης συμμετείχε σε ντραφτ των Μπόλτον Σέλτικς.
O τραυματισμός και η διαπραγμάτευση στην κατάλληλη στιγμή
Ωστόσο, στάθηκε άτυχος. Μία εβδομάδα πριν από την τελική επιλογή, έπαθε θλάση στον πελματιαίο τένοντα.
Ταυτόχρονα ο μεγάλος σταρ του ντραφτ ήταν ο Λάρι Μπέρντ, τον οποίο επέλεξε ο κόουτς Μπιλ Φιτς των Μπόστον Σέλτικς. Ο Γκάλης πήρε θέση στη λίστα με τους “injoured reserve”.
Ήταν αναγκασμένος να βρει αλλού δουλειά. Δεν ήθελε όμως να ρισκάρει και να περιμένει. Είχε ανάγκη από σίγουρα χρήματα. Τότε η παρουσία του παράγοντα του Άρη αποδείχτηκε σοφή και η διαπραγμάτευση του Τσαλιγκαρίδη έξυπνη. Για να τον πείσει να έρθει στην Ελλάδα δεν μίλησε κατευθείαν στον παίχτη. Προσέγγισε πρώτα τους γονείς του. Με επίκληση στο συναίσθημα και συζητήσεις για την πατρίδα, προσπάθησε να τους πείσει ότι ο γιος τους στη Θεσσαλονίκη θα έλυνε το πρόβλημα της ζωής του για πάντα.
Ο Άρης του πρόσφερε 120.000 δολάρια για τρία χρόνια. Θα έπαιρνε τα 35.000 την πρώτη σεζόν, 40.000 τη δεύτερη και 45.000 την τρίτη. Η αίσθηση οικονομικής ασφάλειας που έλειψε από τον Γκάλη στα παιδικά του χρόνια τον οδήγησε στη Θεσσαλονίκη. Δεν γνώριζε πολλά για την Ελλάδα. Μπορούσε να σχηματίσει μια εικόνα στο μυαλό του μόνο από ό,τι του μετέφεραν οι γονείς του. “Πίστευα ότι στην πατρίδα δεν υπήρχαν κακοί άνθρωποι. Ότι όλα τα παιδιά είχαν κοντά μαλλιά, ήταν ντυμένα ομοιόμορφα και πήγαιναν κάθε πρωί σχολείο”. Με αυτή την πεποίθηση στο μυαλό, ο Γκάλης τον πρώτο καιρό στη Θεσσαλονίκη ήταν μονίμως με το στόμα ανοιχτό. “Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι οι κοπέλες κυκλοφορούσαν στους δρόμους στις 11 το βράδυ. Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί στην Αμερική…”
Οι καυγάδες, οι γροθιές και τα κόλπα στις διεκδικήσεις του
Μεγάλωσε σε εργατικές πολυκατοικίες και ήταν ένας μέτριος μαθητής που λάτρευε τα σπορ. Έκανε μάλιστα συγχρόνως τρία αθλήματα: μπάσκετ, ποδόσφαιρο και πυγμαχία. Ο Γκάλης ήταν μόλις 15 χρόνων όταν πήρε την μπάλα του και πήγε σε ανοιχτό γήπεδο. Στο μπάσκετ των δρόμων δεν υπάρχουν φάουλ.
Στην πρώτη του απόπειρα στο δρόμο πρότεινε μία συμφωνία. “Θα σας δώσω τη μπάλα μου να παίξετε αλλά θα με βάλετε και μένα μέσα”. Τότε τον πλησίασε ένας μεγαλόσωμος μαύρος παίχτης. “Ώστε θέλεις να παίξεις μαζί μας; Δώσε μου τη μπάλα σου να τη δω.” Ο Γκάλης άκουσε τις εντολές και λίγα δευτερόλεπτα αργότερα έβλεπε τη μπάλα του να εκτοξεύεται στον αέρα και να προσγειώνεται στην ταράτσα του διπλανού κτιρίου. “Πήγαινε τώρα εκεί πάνω να παίξεις”, ήταν η ατάκα που συνόδευσε την κλωτσιά στην μπάλα. Ωστόσο στις γειτονιές έμαθε να παίζει δυνατά και να αντέχει στα σκληρά μαρκαρίσματα. Εκεί έγινε και καυγατζής μέσα και έξω από τα γήπεδα. Δεν τους επεδίωκε αλλά ούτε και τους απέφευγε.
Ένας από αυτούς του καυγάδες εκτυλίχθηκε εκτός γηπέδων. Ο θρύλος του μπάσκετ γνώρισε την πρώτη του γυναίκα, Τζένη, σε μια εκδήλωση των Λάιονς. Σε μια εξοδό τους έγινε παρεξήγηση με έναν περαστικό και ο Γκάλης με το παρελθόν του πυγμάχου δεν άργησε πολύ μέχρι να επιτεθεί. Ατύχησε βέβαια, καθώς απέναντι του είχε έναν δάσκαλο καράτε. Ο καυγάς έληξε και κόστισε στον Γκάλη μόνο ένα σπασμένο δόντι.
Δύο χρόνια αργότερα, πρωταγωνίστησε σε επεισόδια που σημάδεψαν την καριέρα του.
Στους πανευρωπαϊκούς αγώνες της Μπρατισλάβας το1981, γρονθοκόπησε τον δημοσιογράφο Θόδωρο Κοτσώνη, καθώς είχε πληροφορηθεί ότι του άσκησε αρνητική κριτική από την τηλεόραση, για υπερβάλλων ατομισμό. Δεν σκέφτηκε ότι χτυπά έναν δημοσιογράφο που έκανε τη δουλειά του. Παρόλα αυτά, ο δημοσιογράφος που τελικά του είχε ασκήσει κριτική, δεν ήταν το θύμα της επίθεσης, αλλά ο Φίλιππος Συρίγος με τον οποίο οι σχέσεις τους ήταν οι χειρότερες δυνατές για πολλά χρόνια. Δηλαδή μέχρι το θρίαμβο του 1987.
Για τις γροθιές στον δημοσιογράφο ο Γκάλης κλήθηκε σε απολογία με αποτέλεσμα να αποκλειστεί για έξι μήνες.
Στον τελικο του 91, αντάλλαξε μπουνιές με τον Πρέλεβιτς και στη συνέχεια τσακώθηκε με τον Ίβκοβιτς.
Σε ένα ματς με την Καρέρα Βενέτσια για το Κόρατς, ο Γκάλης εμφανίστηκε με ολόλευκα παπούτσια. Ο Γκάλης θέλησε με τον τρόπο του να αντιδράσει στην απόφαση της εταιρείας που έντυνε τον Άρη. H Pony δεν του έδινε τα χρήματα που ζητούσε ο παίχτης για να φοράει τα παπούτσια της. Γι΄αυτό και ο Γκάλης τα έβαψε λευκά. Την επόμενη ημέρα είδε ότι η κίνηση του είχε αποτέλεσμα. Δέχτηκε 200.000 δραχμές για να χρησιμοποιεί μόνο τα είδη της εταιρείας με το σήμα τους.
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Το πρώτο παιχνίδι του Γκάλη στην Ελλάδα και το ματς που έπαιξε με συμπαίκτη τον Λάρι Μπερντ (βίντεο)
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ