Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ελλάδα συμμετείχε το 1994 σε τελική φάση Μουντιάλ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Ωστόσο, ο πρώτος ελληνικής καταγωγής ποδοσφαιριστής είχε αγωνιστεί πολύ νωρίτερα σε τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο θρυλικός “Λευτέρ”, όπως ήταν πιο γνωστός ο Λευτέρης Κιουτσουκαντωνιάδης, ήταν ο πρώτος παίχτης ελληνικής καταγωγής που αγωνίστηκε σε Μουντιάλ. Συγκεκριμένα, το 1954 αγωνίστηκε με τη φανέλα της Εθνικής Τουρκίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ελβετίας. Η εμφάνιση του στο Μουντιάλ έγραψε ιστορία, καθώς σκόραρε δύο γκολ, ένα εναντίον της Νότιας Κορέας και ένα εναντίον της Δυτικής Γερμανίας, σε αγώνα μπαράζ. Η εμφάνιση του στο Μουντιάλ εντυπωσίασε και κλήθηκε στη Μικτή Κόσμου.
Δείτε τον “Λευτέρ” να σκοράρει εναντίον της Νότιας Κορέας
Ο Λευτέρης Κιουτσουκαντωνιάδης ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές, που έχει αναδείξει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ενώ παράλληλα υπήρξε σύμβολο της Φενέρμπαχτσε. Γεννήθηκε το 1925 στην Πρίγκηπο από έλληνες γονείς. Υπηρέτησε τέσσερα χρόνια στον τουρκικό στρατό για να ξεκινήσει την ποδοσφαιρική καριέρα του από τη Φενέρμπαχτσε. Σκόραρε 100 γκολ σε 135 αγώνες και αυτό ήταν το διαβατήριο του για τη μεταγραφή του στη Φιορεντίνα. Έτσι αποτέλεσε τον πρώτο ποδοσφαιριστή από το πρωτάθλημα της Τουρκίας που μεταπήδησε σε ομάδα του εξωτερικού.
Σκόραρε εναντίον της Ελλάδας και απειλήθηκε
Τη δεκαετία του ’50 συγκαταλεγόταν στους κορυφαίους σκόρερ του κόσμου. Οι συμπαίκτες του τον φώναζαν «κιουτσούκ» (μικρός στα τουρκικά), παρατσούκλι που αποτέλεσε συνθετικό στο επίθετο του. Αγωνίστηκε με τα χρώματα της τουρκικής εθνικής ομάδας 50 φορές. Κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου συνήθιζε να βγάζει τον σταυρό που φορούσε έξω από τη φανέλα του. Με την εθνική Τουρκίας αγωνίστηκε και εναντίον της Ελλάδας. Στις 23 Απριλίου 1948 η Τουρκία νίκησε την Ελλάδα 3-1 και ο Κιουτσουκαντωνιάδης ήταν ένας από τους σκόρερ της Τουρκίας. Τότε μια μερίδα Ελλήνων του επιτέθηκαν φραστικά και τον αποκαλούσαν “προδότη του έθνους”.
Λίγα χρόνια αργότερα στοχοποιήθηκε από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια των Σεπτεμβριανών. Στο οργανωμένο πογκρόμ το εξαγριωμένο πλήθος έφτασε έξω από το σπίτι του και τον απειλούσε. Τότε φανατικοί της Φενέρμπαχτσε τον υπερασπίστηκαν και τον έσωσαν. Για να τον τιμήσουν οι Τούρκοι έδωσαν το όνομα του σε δρόμο της Πριγκήπου, ενώ φιλοτέχνησαν και την προτομή μου, η οποία έχει στηθεί έξω από το γήπεδο της ομάδας του.
Το αυτόγραφο που έγινε συμβόλαιο
Το 1964, σε ηλικία 39 χρόνων, ο «Λευτέρ» ήρθε στην Ελλάδα για να αναλάβει πόστο προπονητή. Ο τότε πρόεδρος της ΑΕΚ, Κλεάνθης Μαρόπουλος σκέφτηκε ένα κόλπο για να τον κάνει να συνεχίσει να παίζει ποδόσφαιρο. Του ζήτησε να υπογράψει ένα αυτόγραφο, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε ήταν συμβόλαιο για να φορέσει τα κιτρινόμαυρα. Ένας σοβαρός τραυματισμός σε αγώνα με τον Ηρακλή τον ανάγκασε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. Ο Λεφτέρ εγκατέλειψε την ΑΕΚ, όμως η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον έφερε πίσω στη Φενέρμπαχτσε όπου αγωνίστηκε έως τα 46 του.
Όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο, εργάστηκε ως προπονητής. Η καριέρα του στους πάγκους ήταν σύντομη και διήρκεσε επτά χρόνια. Ξεκίνησε από την Αθήνα και την ομάδα του Αιγάλεω και τερματίστηκε το 1972 στη Σαμψούντα με τη Σαμσούνσπορ.
Η καταξίωση και η αναγνώριση που δέχτηκε ο Λεφτέρ στην Ελλάδα και στην Τουρκία ήταν τεράστια. Υπήρξε ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Τουρκίας που τιμήθηκε με το “Χρυσό Μετάλλιο” της Τουρκικής Ομοσπονδίας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του (1941-1964) αγωνίστηκε σε 752 ματς πετυχαίνοντας 506 γκολ.
«Ξέρω πως όταν πεθάνω θα τυλίξουν το φέρετρό μου με την ερυθρά ημισέληνο, αλλά η καρδιά μου θα είναι γαλάζια με σταυρό». Ο Λευτέρης Κιουτσουκαντωνιάδης πέθανε στις 13 Ιανουαρίου 2012. Στην κηδεία του παρέστησαν χιλιάδες Τούρκοι πολίτες προεξάρχοντος του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο Λευτέρ αποτέλεσε μια ξεχωριστή μορφή της Πολίτικης Ρωμιοσύνης, όπως ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενώ υπήρξε η απόδειξη ότι ακόμα και σε δύσκολες πολιτικά περιόδους το ποδόσφαιρο μπορεί να ενώσει τους λαούς.
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ένας οπαδός της Μπεσίκτας ερεύνησε την ιστορία της αγαπημένης του ομάδας και βρήκε την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ! Μια Πολίτικη ιστορία ποδοσφαίρου και η μεγάλη περιπέτεια των Ρωμιών του Πέρα
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ