Ο Παπακολοβός ή Πρωτόπαπας υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους Ολύμπιους αγωνιστές του 1821, που διακρίθηκε για την ανιδιοτέλεια και το θάρρος του.
Ήταν ο παπάς του χωριού Μακρίσια Ηλείας και από τη θέση του ενέπνευσε δεκάδες αγωνιστές στο όραμα της επανάστασης. Πέθανε φτωχός και ξεχασμένος από την πολιτεία. Το άγαλμά του κοσμεί μέχρι σήμερα την πλατεία του χωριού.
Ο εμπρησμός του χωριού απ’ τους Λαλαίους
Πριν από την επανάσταση και παρά τη μικρή του περιουσία, ο Παπακολοβός ζούσε τη μικρή του οικογένεια και έκανε πολλές δωρεές και φιλανθρωπίες σε απόρους. Συνήθιζε να προσφέρει το σπιτικό του ως κατάλυμα σε οδοιπόρους και περαστικούς. Ήταν αγαπητός από όλους και γι’ αυτό όταν ξέσπασε η επανάσταση αναγνωρίστηκε αμέσως ως αρχηγός των Μακρισιανών.
Στα τέλη Απριλίου του 1821, οι μουσουλμάνοι Αλβανοί κάτοικοι της γειτονικής περιοχής Λάλας Ηλείας, γνωστοί ως Λαλαίοι, αποφάσισαν να εκδικηθούν τα χωριά της Ολυμπίας, ανάμεσά τους και τα Μακρίσια, επειδή είχαν βοηθήσει τους κατοίκους της Αγουλινίτσας να τους κατατροπώσουν σε προηγούμενη μάχη.
Πέρασαν τον ποταμό Αλφειό και ξεχύθηκαν στο δυτικό μέρος του Μακρισιώτικου κάμπου.
Ο Παπακολοβός κατέλαβε με τους συμπατριώτες του τις παρακείμενες, προς το χωριό, όχθες του Αλφειού και αφού έστησε ενέδρα, απέκρουσε τους Λαλαίους, σκοτώνοντας έξι. Ωστόσο, οι υπόλοιποι κατάφεραν να μπουν στο χωριό και να το λεηλατήσουν.
Κοντά στην περιοχή που έγινε η συμπλοκή, υπάρχει μέχρι σήμερα το μέρος “Τουρκομνήματα” που πιθανόν να συνδέεται με τους τάφους των έξι Λαλαίων.
Η μάχη
Μετά τον εμπρησμό του χωριού, πενήντα πρόκριτοι και κάτοικοι των κάτω χωριών, ακολουθώντας το παράδειγμα του Παπακολοβού, “τό παράδειγμα τοῦ πνευματικοῦ μας πατρός μιμηθέντες“, κατευθύνθηκαν στο Πούσι εναντίον των τουρκαλβανών.
Οι πενήντα μαχητές, με αρχηγό τον Παπακολοβό και τον γενναίο Μακρισιώτη Σάββα Χαρτουμπέκη, ενώθηκαν με τους άλλους Ολύμπιους αγωνιστές κάτω από την ηγεσία του αρχιστράτηγου Τζανέτου Χριστόπουλου και πήραν μέρος τόσο στις πρώτες μάχες (Μπαστηρά, Νεμέσια, Συκιά), όσο και στη μεγάλη μάχη στο Πούσι.
Οι δύο Μακρισιώτες οπλαρχηγοί πολέμησαν σκληρά, κινδύνευσαν να σκοτωθούν και τελικά διακρίθηκαν για τη γενναιότητά τους.
Ο Παπακολοβός κινδύνευσε να αιχμαλωτιστεί, αλλά παρότι περικυκλωμένος από τους εχθρούς, κατόρθωσε να ξεφύγει, με μόνη απώλεια το μισό του ράσο που του το έκοψε το γιαταγάνι κάποιου Λαλαίου Αγά, τον οποίο τελικά και σκότωσε.
Έτσι λέγεται ότι απέκτησε και το παρατσούκλι “Παπακολοβός”, επειδή έμεινε με μισό ράσο (κολοβό). Πιθανότατα, όμως, το Κολοβός να ήταν το πραγματικό του επίθετο.
Το τέλος του
Οι Μακρισαίοι τιμώντας τον πατέρα του και ηρωικό συμπατριώτη τους, Παπακολοβό, έστησαν στην πλατεία του χωριού έναν εντυπωσιακό χάλκινο ανδριάντα, στον οποίο παρουσιάζεται ένας ψιλόλιγνος και ευθυτενής ιερέας που κρατά σπαθί και αγωνίζεται με ορμητικότητα.
Πηγή: Γιάννης Βίτσας, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ερευνητής, κοινωνική εφημερίδα του Συνδέσμου Σκυλλουντίων “ΤΑ ΚΡΕΣΤΕΝΑ”
Ειδήσεις σήμερα:
- Πρωτοπορεί η Σερβία. Τα μέσα μεταφοράς θα είναι δωρεάν από την 1η Ιανουαρίου στην πρωτεύουσα
- Επικύρωσε το δικαστήριο την καταδίκη του Νικολά Σαρκοζί. Θα εκτίσει την ποινή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι
- Μάτι. «Δεν έχω σχέση με τη φωτιά. Απαλλάξτε με» λέει ο άνδρας που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr