Το 2016, πέθανε σε ηλικία 85 ετών, ο Ιταλός δύτης ‘Εντσο Μαγιόρκα, ο πρώτος που έσπασε το ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης στα 50 μέτρα.
Γεννήθηκε το 1931 στις Συρακούσες της Σικελίας και ξεκίνησε να κολυμπά από τα τέσσερα του χρόνια.
Παρόλο που μικρός φοβόταν τη θάλασσα ασχολήθηκε επαγγελματικά με τις καταδύσεις.
Αφορμή ήταν ένα άρθρο ιταλικής εφημερίδας που έγραφε ότι δύο Ιταλοί δύτες είχαν καταδυθεί σε βάθος 41 μέτρων πετυχαίνοντας νέο ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης.
Τότε αποφάσισε να είναι εκείνος ο πρώτος που θα έφτανε στο βαθύτερο σημείο της θάλασσας.
Οι γιατροί που επισκέφτηκε του έλεγαν ότι κανένας άνθρωπος δεν μπορούσε να βουτήξει σε βάθος μεγαλύτερο από 50 μέτρα και τα πνευμόνια του δεν θα άντεχαν.
Αλλά ο Μαγιόρκα δεν τους πίστευε. Είχε ακούσει ότι κάποτε ένας σφουγγαράς από την Ελλάδα έσπασε το ρεκόρ ελεύθερης κατάδυσης, όταν βούτηξε σε βάθος μεγαλύτερο από 60 μέτρα για να πιάσει την άγκυρα ενός ιταλικού πλοίου. Ήταν ο θρυλικός σφουγγαράς, Στάθης Χατζής που είχε βουτήξει το 1913 στην Κάρπαθο ώστε να βοηθήσει το πλοίο Ρεγγίνα Μαργαρίτα και το κατόρθωμα του είχε γίνει θέμα στις ιταλικές εφημερίδες.
Παρά τις αντιρρήσεις των γιατρών, ο Μαγιόρκα ξεκίνησε να βουτάει σε μεγάλα βάθη και να υπερβαίνει τις ανθρώπινες αντοχές.
«Έσπαγα ρεκόρ σιγά σιγά. Αρχικά υπάκουσα τους γιατρούς και δε έφτανα κάτω από τα 49,50 μέτρα. Στην πορεία μάθαινα περισσότερα και συνειδητοποίησα ότι οι γιατροί έχτιζαν τοίχους με βάση τις λανθασμένες πεποιθήσεις τους. Ακόμα και ο Αριστοτέλης είχε υποστηρίξει ότι ένας άνθρωπος δεν μπορούσε να βουτήξει σε βάθος μεγαλύτερο των 9 μέτρων».
Το 1962 ο Μαγιόρκα ήταν ο πρώτος άνθρωπος της εποχής του που πραγματοποίησε ελεύθερη κατάδυση κάτω από τα 50 μέτρα. Προφανώς το ρεκόρ το Έλληνα σφουγγαρά δεν ήταν επίσημο και ίσως δεν πίστευαν καν τον άθλο του.
Ο Μαγιόρκα συνέχισε να καταρρίπτει τα ρεκόρ και να καταδύεται με μια ανάσα όλο και πιο βαθιά.
Έκανε καθημερινές προπονήσεις προκειμένου να βελτιώνει τη σωματική του αντοχή και στα τέλη της δεκαετίας του ’60 κατόρθωσε να φτάσει σε βάθος 74 μέτρων. Μέχρι τη δεκαετία του ’80 είχε ξεπεράσει τα 90 μέτρα και η ιταλική τηλεόραση μετέδιδε ζωντανά τα κατορθώματά του.
Εκείνη την εποχή, ο Γάλλος Ζακ Μαγιόλ ήταν ο μοναδικός αντίπαλος του Μαγιόρκα στην ελεύθερη κατάδυση.
Η αντιπαλότητα τους ενέπνευσε τον σκηνοθέτη Λικ Μπεσόν να γυρίσει την ταινία «Απέραντο γαλάζιο».
Η ταινία κυκλοφόρησε το 1988 με τα γυρίσματα να έχουν πραγματοποιηθεί στην Αμοργό και την Ίο. Ήταν από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κινηματογραφικές επιτυχίες της δεκαετίας του ’80. Στη Γαλλία ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια εισιτήρια και ο Μαγιόρκα έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, δεν ήταν ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρουσιαζόταν ως αμόρφωτος μαφιόζος. Για το λόγο αυτό, απαγόρευσε με δικαστική απόφαση την κυκλοφορία της ταινίας στην Ιταλία επί 14 χρόνια.
Τελικά, οι Ιταλοί κατάφεραν να δουν την ταινία το 2001, με μερικές κομμένες σκηνές.
Όταν ο Μαγιόρκα σταμάτησε τις καταδύσεις, ασχολήθηκε με την προστασία των θαλασσών και την πολιτική.
Το τελευταίο ρεκόρ που πραγματοποίησε ήταν σε ηλικία 57 ετών, όταν βούτηξε σε βάθος 101 μέτρων. Όπως έλεγε: “Ο Θεός είναι στον βυθό της θάλασσας κι εγώ βουτάω για να τον βρω”.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Στάθης Χατζής, ο Έλληνας δύτης που βούτηξε σε βάθος 88 μέτρων για 3 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα για να βοηθήσει ένα ιταλικό θωρηκτό. Πληρώθηκε με μια λίρα αν και συνέτριψε κάθε όριο ανθρώπινης αντοχής
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr