Λειψία, 18 Απριλίου 1945. Ένας αμερικανός στρατιώτης κείτεται νεκρός στο μπαλκόνι ενός κτιρίου. Πριν από λίγα δευτερόλεπτα, μια σφαίρα γερμανού ελεύθερου σκοπευτή τον χτύπησε στο κεφάλι.
Την ιστορική φωτογραφία τράβηξε ο πολεμικός φωτογράφος, Ρόμπερτ Κάπα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Life” με τίτλο: «Ο τελευταίος άντρας που πεθαίνει».
Τον Απρίλιο του 1945 ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε σχεδόν τελειώσει. Αμερικανοί και σοβιετικοί στρατιώτες πλησίαζαν στο Βερολίνο και έπαιρναν στην κατοχή τους τη μια πόλη μετά την άλλη.
Οι Αμερικανοί πλησίαζαν στη Λειψία, πόλη της Σαξωνίας της Γερμανίας, η οποία αριθμούσε 750 χιλιάδες κατοίκους και προσπαθούσαν να διαπραγματευτούν την παράδοση της πόλης.
Οι Αμερικανοί έστειλαν τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσαν παράδοση της πόλης διαφορετικά θα την βομβάρδιζαν.
Ορισμένοι Γερμανοί παραδόθηκαν στα αμερικανικά στρατεύματα, αλλά οι περισσότεροι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή.
Ωστόσο, αρκετοί γερμανοί στρατιώτες παρέμειναν κρυμμένοι στα κτίρια με σκοπό να χτυπήσουν τους Αμερικανούς.
Μια διμοιρία αμερικανών στρατιωτών μπήκε στην πόλη με μηχανές, προκειμένου να αναζητήσουν κατάλληλες θέσεις σε κτίρια ώστε να καλύπτουν από τα εχθρικά πυρά τους στρατιώτες που θα ακολουθούσαν πεζοί.
Ανάμεσα τους ήταν και ο 21χρονος Ρέιμοντ Μπόουμαν, ο οποίος είχε γεννηθεί στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης και κατά τη διάρκεια του πολέμου είχε υπηρετήσει στη Γαλλία, στο Βέλγιο και στη Γερμανία.
Μαζί με τον αμερικανό Κλάρενς Ριτζγουέι, βρήκαν ένα άδειο κτίριο με ένα μπαλκόνι που κοιτούσε μια γέφυρα.
Αφού τοποθέτησαν το όπλο τους στο μπαλκόνι, ο ένας ανέλαβε να πυροβολεί και ο άλλος να το τροφοδοτεί με σφαίρες.
Για μια στιγμή ο Ρίτζγουέι μπήκε στο διαμέρισμα και τότε μια σφαίρα από όπλο γερμανού ελεύθερου σκοπευτή βρήκε τον Ρέιμοντ στο κεφάλι και τον έριξε στο έδαφος.
Ο πολεμικός φωτογράφος που είδε το συμβάν πήδηξε από το παράθυρο του μπαλκονιού μέσα στο διαμέρισμα και φωτογράφισε τον νεκρό στρατιώτη, ενώ το αίμα του έτρεχε στο πάτωμα του διαμερίσματος.
Δύο χρόνια μετά, ο φωτογράφος είχε δηλώσει: «Ήταν πολύ καθαρός, όμορφος θάνατος και νομίζω αυτό είναι που θυμάμαι περισσότερο από τον πόλεμο».
Παρόλο που το περιοδικό δεν ανέφερε ποιος ήταν ο νεκρός στρατιώτης, το όνομά του έγινε γνωστό, καθώς οι γονείς του τον αναγνώρισαν από μια μικρή καρφίτσα με τα αρχικά του την οποία φορούσε μαζί με τη στρατιωτική του ταυτότητά.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: RareHistoricalPhotos
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Το χαμόγελο του Σοβιετικού κατασκόπου λίγο πριν τον εκτελέσουν στη Φινλανδία. Η ιστορική φωτογραφία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που την έδωσαν στη δημοσιότητα 65 χρόνια μετά
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr