Τον Ατυχή Πόλεμο του 1897 παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα, 10 Μαρτίου, στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY.
Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή, 16 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα.
Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897, αποτελεί μια από τις πιο δραματικές στιγμές της ελληνικής ιστορίας, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε στρατιωτικό και διπλωματικό αδιέξοδο και αποδέχθηκε ταπεινωτικούς όρους ειρήνης.

Τον Ατυχή Πόλεμο του 1897 παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο τη Δευτέρα, 10 Μαρτίου, στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY.
Ο ταπεινωτικός πόλεμος του 1897
Ιστορικοί και ερευνητές μιλούν στη «Μηχανή του Χρόνου» και αναφέρουν πώς ξεκίνησε ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897.
Τον Μάρτιο του 1897 Έλληνες εθελοντές που είχαν εξοπλιστεί από την οργάνωση “Εθνική Εταιρεία” εισέβαλλαν στην οθωμανική Θεσσαλία, η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία, διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Ελλάδα και κήρυξε πόλεμο.
Στρατιωτικοί περιγράφουν την κάκιστη κατάσταση του ελληνικού στρατού που ήταν απροετοίμαστος για την πολεμική αναμέτρηση, ενώ δεν υπήρχε καν επιτελικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των Τούρκων. Την αρχιστρατηγία ανέλαβε ο νεαρός και άπειρος διάδοχος Κωνσταντίνος.
Ο πόλεμος διήρκησε έναν μήνα, διάστημα στο οποίο οι Έλληνες στρατιώτες οπισθοχωρούσαν άτακτα και κάτω από συνθήκες πανικού. Μοναδική εξαίρεση ο Συνταγματάρχης Σμολένσκη που μαζί με την Ταξιαρχία του πέτυχε την πρώτη και μοναδική νίκη στο Βελεστίνο.

Η κακή συνεννόηση, όμως οδήγησε στην υποχώρηση και του Σμολένσκη.
Η «Μηχανή του Χρόνου» αποκαλύπτει πως λίγο πριν οι Τούρκοι, φτάσουν στη Λαμία, επενέβη ο τσάρος Νικόλαος Β΄ και οι Μεγάλες Δυνάμεις για να υπογραφεί ανακωχή του πολέμου.
Ιστορικοί παρουσιάζουν τους όρους της εξευτελιστικής συνθήκης που υπέγραψαν οι Έλληνες, όπου τους επιβλήθηκε ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος, αφού αναγκάστηκαν να πληρώσουν ένα υπέρογκο ποσό ως πολεμική αποζημίωση στην Τουρκία.
Ωστόσο, το πάθημα έγινε μάθημα και σε λιγότερο από 15 χρόνια ο στρατός αναδιοργανώθηκε και ανταποκρίθηκε στην ιστορική πρόκληση με επιτυχία.

Η εκπομπή προβάλλεται σε επανάληψη την Κυριακή, 16 Μαρτίου στις 5 το απόγευμα.
Η Εθνική Εταιρεία και ο ρόλος του στρατού
Η έρευνα της εκπομπής περιγράφει πως την ίδια περίοδο, η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν κάκιστη και η Κυβέρνηση του Θεόδωρου Δηλιγιάννη δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας, ενώ φούντωνε η Μεγάλη Ιδέα.
Στις αρχές του 1894 εμφανίστηκε στην Αθήνα, η Εθνική Εταιρεία, μια μυστική οργάνωση από νεαρούς στρατιωτικούς που μέσα σε λίγα χρόνια απέκτησε πολιτική ισχύ και συσπείρωσε χιλιάδες αξιωματικούς και διανοούμενους.
Κύριο αίτημα της ήταν η αναζωπύρωση του εθνικού φρονήματος και η αναδιοργάνωση του ελληνικού στρατού, που βρισκόταν σε πλήρη απαξίωση.
Οι δαπάνες για τον στρατό είχαν μειωθεί δραματικά και στην ουσία ήταν ένας στρατός παρέλασης με τους αξιωματικούς να εκμεταλλεύονται και το βουλευτικό τους αξίωμα ενώ η εκπαίδευσή τους ήταν ελλιπέστατη.
Η Εθνική Εταιρεία, με σύμμαχο τον Τύπο και την ελληνική κοινή γνώμη κατέληξε να λειτουργεί παρά το κράτος, προκαλώντας ένα πόλεμο που η χώρα δεν ήταν έτοιμη να δώσει και υπέστη άμεσα, ήττα και ταπείνωση.
Η ονομασία του πολέμου ως “ατυχή”, θεωρήθηκε ένας τρόπος, ώστε να μην τιμωρηθεί κανείς υπεύθυνος για τις λανθασμένες επιλογές
Στην εκπομπή μιλούν:
Δρ. Ζαμπία Αγριμάκη: Ιστορικός-Πανεπιστήμιο Κρήτης
Δρ. Δημήτρης Μαλέσης: Καθηγητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδω
Στρατηγός Χαράλαμπος Λαλούσης: Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ
Θανάσης Χρήστου: Καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας-Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Συνταγματάρχης Πεζικού Δοξάκης Κομήτης: Διευθυντής στη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού
Ειδήσεις σήμερα:
- Βλαντιμίρ Πούτιν σε Εμανουέλ Μακρόν. «Κάποιοι ξέχασαν τι έπαθε ο Ναπολέων»
- Μουντιάλ με 64 ομάδες εξετάζει η FIFA. Το σχέδιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τη συμπλήρωση 100 ετών
- Καναδάς. Αντίποινα με απόσυρση γνωστού αμερικανικού ουίσκι από τα ράφια μετά τους δασμούς Τραμπ
- Ζελένσκι: “Δεν είμαστε μόνοι μας”. Το ευχαριστώ του Ουκρανού προέδρου στην ΕΕ
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ