Άρθρο του Στέφανου Μίλεση από το pireorama
Η Κόμισσα Άρμανσμπεργκ ήταν η σύζυγος του Βαυαρού Κόμη Ιωσήφ Άρμανσμπεργκ, ενός άκαμπτου και ψυχρού γραφειοκράτη, που είχε διοριστεί αντιβασιλιάς, στο νεοσύστατο Ελληνικό Βασίλειο μέχρι την ενηλικίωση του βασιλιά Όθωνα.
Ο κόμης στράφηκε αμέσως κατά των βετεράνων αγωνιστών του ’21 και έστειλε σε δίκη τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη με την κατηγορία της εθνικής προδοσίας.
Η κόμισσα στάθηκε στο πλευρό του αντιβασιλέα και φρόντισε να εκμεταλλευτεί την εξουσία της για να καλοπαντρέψει τις κόρες της. Επρόκειτο για μια γυναίκα πνευματώδη, ηλικίας περίπου 40 ετών, εύσωμη, αλλά ελκυστική.
Είχε ήδη τέσσερις κόρες από τις οποίες οι τρεις ήταν σε ηλικία γάμου, σύμφωνα με τη ήθη της εκείνης εποχής (η μεγαλύτερη όλων η Λουίζα αλλά κι αυτή ήταν κάτω των 20 ετών). Δηλαδή σχετικά κοντινής ηλικίας με τον Όθωνα, γι’ αυτό και οι κόρες της αποτελούσαν την μόνιμη παρέα του.
Από την εποχή ακόμα που το Ναύπλιο ήταν Πρωτεύουσα της Ελλάδας, η Κόμισσα προέβαλε τις κόρες της καθώς τις έπαιρνε μαζί της σε “επιθεωρήσεις” που ενεργούσε αυτοβούλως σε Φρουραρχεία και Στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Σε μια από αυτές τις εξορμήσεις είχε επισκεφθεί και τον Βαυαρό Φρούραρχο του Παλαμηδίου Χριστόφορο Νέζερ.
Η Κόμισσα είχε πληροφορηθεί για την στρατηγική σημασία του Φρουρίου και τον ρόλο του Φρουράρχου αυτού και αποφάσισε να ανέβει τα ατέλειωτα σκαλιά του κάστρου του Ναυπλίου, παρότι επικρατούσε άνεμος ισχυρός. Σε τέτοιου είδους επισκέψεις, έρχονταν σε επαφή με τους Αξιωματικούς ερευνώντας διαρκώς για τους κατάλληλους συζύγους.
Όταν η Αθήνα έγινε η νέα Πρωτεύουσα της Ελλάδας, η Κόμισσα με τον Άρμανσμπεργκ και τις τέσσερις κόρες της, μετακόμισαν σε οικία στην οδό Πειραιώς, στην άλλοτε οικία Βλαχούτση που έμοιαζε με ένα μικρό ανάκτορο.
Δεν έλειπε ούτε το πιάνο, που είχε μεταφερθεί από την Τεργέστη, με μια από τις πολλές διαδρομές του πλοίου “Μαδαγασκάρη” , που είχε φέρει τον Όθωνα στην Ελλάδα την πρώτη φορά στο Ναύπλιο τον Ιανουάριο του 1833. Αυτό το σπίτι επισκεπτόταν σχεδόν κάθε απόγευμα ο Όθωνας.
Έτσι έγινε γνωστό ότι ο Όθωνας ήταν ερωτευμένος με την μεγαλύτερη κόρη την Λουΐζα. Αυτός ο έρωτας όμως διακόπηκε ξαφνικά, όταν το τέλος του 1835 κατέφθασε στην Ελλάδα ο πατέρας του Όθωνα, Βασιλιάς της Βαυαρίας Λουδοβίκος Α΄.
Εκείνος ήταν που υπέδειξε ουσιαστικά την Πριγκίπισσα που θα νυμφευόταν ο Όθωνας και την θέση του Παλατιού του, που χτίστηκε στην μετέπειτα Πλατεία Συντάγματος. Τότε ήταν που οι επισκέψεις του Όθωνα αραίωσαν και έπαψε να βλέπει πλέον την Λουΐζα.
Η Κόμισσα όμως κατάλαβε καλά, πως ο νεαρός βασιλιάς προοριζόταν για γάμο, με κάποια γαλαζοαίματη των ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων. Έτσι σταδιακά στράφηκε εναντίον του και έφτασε να τον κατηγορεί με επιστολές στην Αγγλική Κυβέρνηση.
Η Κόμισσα φρόντιζε να ερευνά διαρκώς ώστε οι κόρες της καλοπαντρευτούν κάποιους αντάξιους των προσδοκιών της. Με χορούς και δεξιώσεις κατάφερε να φέρει σε επαφή τις δύο μεγαλύτερες κόρες της με τους αδελφούς Κατακουζηνούς που μόλις είχαν καταφθάσει από την Ρουμανία.
Αυτοί αντικατέστησαν τις επισκέψεις του Όθωνα και τελικά η Κόμισσα κατάφερε να φέρει σε γάμο, τις Λουίζα και Σοφία, με τα δύο αδέλφια αρχοντικής καταγωγής, αφού προέρχονταν από την Βυζαντινή Βασιλική οικογένεια των Κατακουζηνών.
Η Λουίζα πήρε τον Μιχαήλ και η Σοφία-Καρολίνα τον Δημήτριο Κατακουζηνό. Αλλά και οι δύο γάμοι υπήρξαν ατυχείς. Η μεν Λουίζα πέθανε αιφνιδίως και η δε Σοφία χώρισε αργότερα…
Η μεγαλύτερη κόρη η Λουίζα Άρμανσμπεργκ αμέσως μετά το γαμήλιο ταξίδι της στην Κωνσταντινούπολη, αρρώστησε από πανώλη και κατά την επάνοδό της με πλοίο στον Πειραιά, πέθανε κατά τη διάρκεια της καραντίνας του πλοίου. Τάφηκε το 1835, όπως αναφέρει ο Χριστόφορος Νέζερ στα απομνημονεύματά του “επί τινος νήσου, εξ ευωνύμων, τω εισπλέοντι τον λιμένα τούτον”.
Η ταφή έγινε στην νήσο της Ψυττάλεια* στο Σαρωνικό ανάμεσα στο λιμάνι του Πειραιά και τη Σαλαμίνα. Εκεί συνήθιζαν να θάβουν όσους ξένους ή Έλληνες ναυτικούς πέθαιναν πάνω στα πλοία, εξαιτίας μολυσματικών ασθενειών. Γι’ αυτό και μέχρι σήμερα στην Ψυττάλεια εκτός του τάφου της Λουίζας Άρμπανσμπεργκ υπάρχουν και τάφοι ξένων ναυτικών.
Η αδελφή της Σοφία, μετά από λίγο καιρό χώρισε και επέστρεψε στην Βαυαρία. Η τρίτη κόρη της Κόμισσας η ομορφότερη όλων η Καρολίνα παντρεύτηκε έναν Πρώσσο Βουλευτή που αργότερα καταδιώχθηκε και κατέληξε πρόσφυγας στην Σμύρνη.
Αλλά και το τέταρτο κορίτσι της Κόμισσας η μικρή Μαρία, ερωτεύτηκε τον δάσκαλό της και κλέφτηκε μαζί του, χωρίς κανείς να μάθει ποτέ νέα της.
* Στην Ψυττάλεια λειτούργησαν σε μια περίοδο ναυτικές φυλακές οι οποίες ήταν και τόπος κράτησης πολιτικών κρατουμένων.Τα τελευταία χρόνια εκεί λειτουργεί το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων του λεκανοπεδίου.
Στην αρχική φωτογραφία εικονίζεται το επιβλητικό μνήμα της Λουίζας, κόρης του αντιβασιλιά Άρμανσπεργκ, και συζύγου του πρίγκιπα Μιχαήλ Καντακουζηνού.
Η φωτογραφία του νησιού προέρχεται απο την συλλογή του School of Archaeology, University of Oxford: Philip & Son: Greece: Attica: Salamis: “Psyttaleia” “XV – 41. Salamis.Panorama from..[obscured]” “GEORGE PHILIP & SON, L[obscured]” “XB 243” “WW 444” “X 2423”
Πηγή: Πειραιόραμα
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο πευκόφυτος παραθαλάσσιος προορισμός με τα ήρεμα γαλάζια νερά που ήταν καταφύγιο για τα ζευγαράκια. Εκεί δημιουργήθηκε εργατούπολη και ξέσπασε «μάχη» ανάμεσα στις σέσουλες και τους σκυλοπνίχτες.
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ