του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που είχε ήδη γίνει γνωστός στην Ιταλία από τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, σκέφθηκε να χτίσει το μαυσωλείο του. Με τη μεγαλομανία που τον διακατείχε, ακολούθησε το παράδειγμα των φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου που απασχολούνταν με την κατασκευή των επιβλητικών τους τάφων μόλις έπαιρναν την εξουσία.
Ο Μπερλουσκόνι και το μαυσωλείο του
Η διαφορά του Μπερλουσκόνι ήταν ότι και ο ίδιος δούλεψε στην κατασκευή του μαυσωλείου ως απλός εργάτης, υπό τις οδηγίες του γλύπτη Πιέτρο Κασκέλα, που τον είχε ορίσει υπεύθυνο του έργου. Ο Κασκέλα φιλοτέχνησε το τεράστιο μαρμάρινο γλυπτό πάνω στο μαυσωλείο που ζυγίζει 100 τόνους. Είναι της αφηρημένης τέχνης και αναπαριστά το θόλο του ουρανού.
Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, η μόνη οδηγία που του είχε δώσει ο Μπερλουσκόνι ήταν να μην φαίνεται «θλιβερό»!
Ο Μπερλουσκόνι ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος που συμμετείχε στην ανέγερση του τάφου του και μάλιστα φωτογραφήθηκε να εργάζεται σε αυτό.
Στο υπόγειο του μνημείου
Όπως όλα στη ζωή του, ήθελε ο τάφος του να ξεχωρίζει και να προκαλεί. Είναι πράγματι μία εντυπωσιακή και πρωτότυπη κατασκευή, ολόκληρη από λευκό μάρμαρο, που διακρίνεται για υπερβολή και μεγαλομανία.
Εκτός από το γλυπτό του Κασκέλα, το μαυσωλείο διαθέτει ένα μεγάλο υπόγειο στους τοίχους του οποίου υπάρχουν 30 κρύπτες για φέρετρα.
Ο επισκέπτης για να φθάσει στο υπόγειο του μαυσωλείου κατεβαίνει μεγάλες μαρμάρινες σκάλες και μπαίνει σ’ ένα διάδρομο. Στους τοίχους του υπάρχουν ανάγλυφα διαφόρων αντικειμένων, όπως κινητό τηλέφωνο, κλειδιά, και τρόφιμα.
Στη συνέχεια φθάνει στο υπόγειο, όπου στο πιο κεντρικό σημείο υπάρχει μια σαρκοφάγος από ροζ μάρμαρο. Εκεί προοριζόταν να μπει το φέρετρο του Μπερλουσκόνι. Στον τοίχο πίσω του υπάρχει μια ζωφόρος με ανάγλυφες αλυσίδες και δακτυλίδια, που συμβολίζουν τους δεσμούς μεταξύ των τεθνεώτων που θα ενταφιάζονταν στο μαυσωλείο.
Οι Ετρούσκοι και ο “Καβαλιέρε”
Οι ειδικοί της τέχνης θεωρούν ότι το μαυσωλείο του «Καβαλιέρε» έχει έμπνευση από αντίστοιχα ταφικά μνημεία των Ετρούσκων στη βόρεια Ιταλία πριν από τη ρωμαϊκή εποχή.
Εκτός από τον ίδιο, και τα μέλη της οικογενείας του, ο Μπερλουσκόνι ήθελε να ταφούν στο μαυσωλείο στενοί του φίλοι καθώς και οι ερωμένες του. Όπως στη ζωή ήθελε να είναι περιτριγυρισμένους από ανθρώπους που θεωρούσε ότι τον αγαπούσαν έτσι ήθελε να είναι και μετά το θάνατό του.
Η “αβλεψία” του
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχτισε το μαυσωλείο σε χώρο της βίλας του «Σαν Μαρτίνο» στο Άρκορε, κοντά στο Μιλάνο. Όταν είχε ολοκληρώσει την ανέγερσή του πληροφορήθηκε ότι δεν θα μπορούσε να ενταφιαστεί κανένας σε αυτό.
Για λόγους υγιεινής, ο ιταλικός νόμος απαγορεύει τους ενταφιασμούς εκτός δημοσίων νεκροταφείων όπως και στην Ελλάδα και γενικότερα στον πολιτισμένο κόσμο.
Αποτέφρωση
Όμως, η απαγόρευση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει τις στάχτες, οπότε ο Μπερλουσκόνι έδωσε εντολή να αποτεφρωθεί μετά θάνατον ώστε να μπουν τα κατάλοιπά του στο μαυσωλείο. Επίσης, ενημέρωσε τα μέλη της οικογενείας του, φίλους, και ερωμένες ότι θα έπρεπε και αυτοί να ζητήσουν να αποτεφρωθούν μετά θάνατο για να είναι στην αιωνιότητα όλοι μαζί!
Κατά συνέπεια χωρούν πάνω από 30!
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι πέθανε τρεις δεκαετίες μετά την ανέγερση του μαυσωλείου του, σε ηλικία 87 ετών.
Αν κάποια από τις ερωμένες του θα διαλέξει την τελευταία της κατοικία θα το μάθουμε σε μερικές δεκαετίες, γιατί σχεδόν όλες ήταν τριάντα ή και πενήντα χρόνια μικρότερές του. Έχουν ακόμη πολλή ζωή μπροστά τους…
Πηγή αρχική εικόνας: Pinterest
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr