Η νήσος της Αγίας Ελένης είναι περισσότερο γνωστή ως ο τόπος εξορίας του Ναπολέοντα Βοναπάρτη μετά τη συντριβή του στη μάχη του Βατερλώ το 1815.
Όμως, 300 χρόνια πριν φτάσει εκεί ο Γάλλος αυτοκράτορας, αυτό το απομονωμένο νησί στον νότιο Ατλαντικό υπήρξε το “σπίτι” για έναν από τους πιο ασυνήθιστους ναυαγούς στην ιστορία.
Ο Φερνάντο Λόπες ήταν ένας Πορτογάλος στρατιώτης που υπηρετούσε στην περιοχή Goa στις δυτικές ακτές της Ινδίας.
Όταν ο στρατηγός και επικεφαλής του στρατεύματος Alfonso de Albuquerque επέστρεψε στην Πορτογαλία για ενισχύσεις, άφησε τον Λόπες υπεύθυνο μίας φρουράς με εντολή να τηρεί την τάξη στην περιοχή.
Όμως, κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης εναντίον των Πορτογάλων που κυβερνούσαν, ο Λόπες συμπαρατάχθηκε με τους ντόπιους μουσουλμάνους. Όταν επέστρεψε ο Albuquerque βρήκε τη φρουρά διαλυμένη, κάποιοι μάλιστα είχαν παντρευτεί ντόπιες κοπέλες, ενώ μερικοί είχαν ασπαστεί το Ισλάμ, μεταξύ των οποίων πιθανόν και ο Λόπες.
Τα φρικτά βασανιστήρια
Ο Albuquerque και οι Πορτογάλοι, αφού ανακατέλαβαν την περιοχή, συνέλαβαν και βασάνισαν τον Λόπες και όλους όσοι είχαν αυτομολήσει. Για τιμωρία τον έδεσαν σε δυο ξύλινα δοκάρια και του έκοψαν την μύτη, τα αφτιά, το δεξί του χέρι και τον αριστερό αντίχειρα. Σύμφωνα με κάποιες άλλες πηγές του έκοψαν και τους δείκτες και τους παράμεσους. Έγδαραν επίσης τα μαλλιά και τη γενειάδα του με όστρακα. Όσοι κατάφεραν να επιβιώσουν αφέθηκαν ελεύθεροι.
Ντροπιασμένος και σακατεμένος ο Λόπες έμεινε στην Ινδία μέχρι να πεθάνει ο στρατηγός Albuquerque το 1515.
Στη συνέχεια ταξίδεψε ως λαθρεπιβάτης σε ένα πλοίο με προορισμό την Πορτογαλία το 1516.
Μόλις το πλοίο προσέγγισε στο ακατοίκητο νησί της Αγίας Έλενης για ανεφοδιασμό σε νερό και τροφή, αυτός κρυφά κατέβηκε από το πλοίο και κρύφτηκε μέσα στο δάσος.
Ο Λόπες έζησε αυτοεξόριστος στη νήσο της Αγίας Ελένης για πολλά χρόνια. Το πλήρωμα του πρώτου πλοίου που επαναπροσέγγισε το νησί μετά από χρόνια βρήκε έναν ερημίτη τρομαγμένο να κρύβεται στο δάσος. Πριν αναχωρήσει το πλοίο, οι ναυτικοί του άφησαν τυρί και μπισκότα και ένα γράμμα όπου του έγραφαν να μην κρυφτεί την επόμενη φορά που θα δει πλοίο γιατί κανείς δε θέλει να του κάνει κακό. Καθώς το πλοίο άνοιξε τα πανιά του και απομακρυνόταν, ένας κόκορας έπεσε κατά λάθος μέσα στη θάλασσα.
Τα κύματα τον έφεραν στην ακτή. Ο Λόπες τον έσωσε και τον τάιζε από το ρύζι που του είχε αφήσει το πλήρωμα.
Αυτός ο κόκορας έγινε και ο μοναδικός του φίλος που του κρατούσε συντροφιά στο νησί. Την νύχτα κούρνιαζε πάνω από το κεφάλι του και την ημέρα τον ακολουθούσε σαν κατοικίδιο.
Στην αρχή ο Λόπες δεν έβγαινε από την κρυψώνα του όταν υπήρχαν επισκέπτες στο νησί, όμως με τον καιρό άρχισε να μη φοβάται τον κόσμο με αποτέλεσμα να γίνει θρύλος για τους Πορτογάλους ναυτικούς, οι οποίοι κάθε φορά που αγκυροβολούσαν εκεί άφηναν ρούχα και τροφή για τον ερημίτη του νησιού. Αργότερα μάλιστα του έφερναν εκτρεφόμενα ζώα και σπόρους για καλλιέργεια.
Η συγχώρεση του βασιλιά και άφεση αμαρτιών του Πάπα
Καθώς η φήμη του μεγάλωνε, οι επισκέπτες του νησιού τον έπεισαν να ταξιδέψει μαζί τους στην Ευρώπη.
Πράγματι μετά από δέκα χρόνια μοναξιάς στο νησί, γύρισε στην Πορτογαλία για να βρει την οικογένειά του.
Ο βασιλιάς της χώρας του έδωσε χάρη και μετά ταξίδεψε στη Ρώμη όπου ο Πάπας του έδωσε άφεση αμαρτιών.
Ο Πάπας εντυπωσιάστηκε από την ιστορία του ναυαγού και αποφάσισε να του πραγματοποιήσει μια οποιαδήποτε επιθυμία του.
Ο Λόπες όμως είχε μόνο μια επιθυμία και αυτή ήταν να επιστρέψει στην νήσο της Αγίας Ελένης.
Ο Πάπας του αντιπρότεινε μια θέση σε μοναστήρι αλλά τίποτα δεν μπορούσε να κρατήσει τον Λόπες μακριά από τον τόπο που αγάπησε. Επέστρεψε στο νησί του και συνέχισε να ζει μόνος του άλλα 20 χρόνια ως το θάνατό του, το 1545.
Είχε συμπληρώσει 30 χρόνια μοναχικής ζωής στο νησί.
Με πληροφορίες από History.com
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ο Ναπολέων πέθανε στην εξορία, αλλά οι Βρετανοί ισχυρίζονται ότι δεν πέρασε και άσχημα. Παρουσιάζουν το καθημερινό μενού : «44 κιλά κρέας, 30 κιλά ψωμί, 2 γαλοπούλες, 2 χήνες, 4 καναρίνια, 9 φραγκόκοτες και 12 περιστέρια»…
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ