Στις 5 Μαρτίου 1919, η βρετανική εφημερίδα «Ντέιλι Μίρρορ» δημοσίευσε μία σειρά σκίτσων του γελοιογράφου Γουίλιαμ Κέριτζ Χάσελντεν (William Kerridge Haselden) με τίτλο: «Το τηλέφωνο τσέπης: Πότε θα χτυπήσει;». Επρόκειτο για γελοιογραφίες που πολλές δεκαετίες αργότερα θα αποδεικνύονταν προφητικές!
του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Κινητά τηλέφωνα το 1919;
Σύμφωνα με τη λεζάντα που συνοδεύει τα έξι σκίτσα, θέμα τους είναι τα προβλήματα που προκύπτουν όταν κάποιος σε δημόσιο χώρο έχει μαζί του ένα τηλέφωνο «τσέπης». Έτσι αποκαλεί ο σκιτσογράφος το κινητό τηλέφωνο.
Το 1919 όχι μόνο δεν υπήρχε κινητό, αλλά ούτε καν η προοπτική να εφευρεθεί ! Παρά ταύτα, ο Γουίλιαμ Χάσελντεν παρουσίασε με χιουμοριστικό τρόπο τα προβλήματα που θα δημιουργούνταν στο μέλλον από τα κινητά τηλέφωνα. Τα σκίτσα του Χάσελντεν κυρίως επικεντρώνονταν στο γεγονός ότι θα χτυπούσαν δημόσια σε ακατάλληλες στιγμές όταν ο κάτοχος δεν θα μπορούσε να απαντήσει!
Τα σκίτσα του Γουίλιαμ Χάσελντεν
Έτσι, στο πρώτο σκίτσο, το τηλέφωνο χτυπά την ώρα που ο κάτοχος του τρέχει για να προλάβει το τραίνο του που ετοιμάζεται να αναχωρήσει. Δεν έχει χρόνο να σταματήσει για να απαντήσει στο τηλεφώνημα.
Στο δεύτερο σκίτσο, ο κάτοχος του κινητού κρατά στα χέρια του δέματα. Επιπλέον, βρίσκεται μέσα σε κάποιο μέσο μαζικής μεταφοράς και πρέπει να κρατιέται. Όταν λοιπόν χτυπά το κινητό του δεν μπορεί να απαντήσει!
Το τρίτο σκίτσο είναι το μόνο όπου ο κάτοχος απαντά στο κινητό. Ωστόσο, δυσκολεύεται να συνεννοηθεί με αυτόν που τον κάλεσε αφού εκείνη τη στιγμή βρέχει καταρρακτωδώς.
Στο τέταρτο σκίτσο, το κινητό χτυπά στη διάρκεια μιας συναυλίας. Όσοι είναι γύρω ενοχλούνται από το κουδούνισμά του.
Το ίδιο συμβαίνει και στο πέμπτο σκίτσο. Την ώρα που ο κάτοχος βαστά ένα μωρό, χτυπά το κινητό του. Δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό. Επιπλέον, το κουδούνισμα ενοχλεί το μωρό, που αρχίζει να κλαίει!
Το τελευταίο σκίτσο που είναι και το πιο αστείο, το τηλέφωνο χτυπά την ώρα που ο κάτοχος του παντρεύεται, προκαλώντας αμηχανία στον ίδιο και τη νύφη.
Ένας «προφήτης» γελοιογράφος
Ο Χάσελντεν πέθανε το 1953 και δεν έτσι δεν πρόλαβε να δει τα σενάρια των σκίτσων του να βγαίνουν αληθινά. Το κινητό τηλέφωνο εφευρέθηκε το 1973, από τον Μάρτιν Κούπερ, υπάλληλο της Μοτορόλα. Η ευρεία χρήση του ξεκίνησε δύο δεκαετίες αργότερα.
Είχαν περάσει 54 χρόνια από τη δημοσίευση των σκίτσων του Γουίλιαμ Χάσελντεν και 20 χρόνια μετά το θάνατό του.
Ειδήσεις σήμερα:
- Τέλος εποχής για τα υποθηκοφυλακεία. Ηλεκτρονικές οι συναλλαγές μέσω κτηματολογίου. Το σχέδιο για Τεχνητή Νοημοσύνη
- Θεσσαλονίκη. Απόπειρα απάτης με το πρόσχημα του ΔΕΔΔΗΕ – Ζητούσαν 18.000 ευρώ για διαγραφή οφειλής
- Υπουργείο Υγείας. Στα φαρμακεία της γειτονιάς φάρμακα υψηλού κόστους μετά τον κλειδαρά στον ΕΟΠΥΥ
- Συγκινητικός απολογισμός της Καίτης Γκρέυ. «Ο κόσμος είναι καλός, αλλά εμείς τον κάνουμε κακό» (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
Σας ευχαριστούμε..Διδασκόμαστε και μαθαίνουμε πολλά..Ο Θεός να σας έχει καλά και να σας δίνει δύναμη για την συνέχιση του έργου σας..
Σας ευχαριστώ πολύ!