Στη βόρεια Ιταλία, στη νεκρόπολη των Λογγοβάρδων, ανάμεσα σε εκατοντάδες σκελετούς που έχουν ταφεί, ξεχωρίζει ένας σκελετός πολεμιστή με ακρωτηριασμένο χέρι και μια προσθήκη λεπίδας.
Το μεταλλικό άγκιστρο στη θέση ενός ακρωτηριασμένου χεριού ήταν μια τακτική που χρησιμοποιούσαν οι πειρατές προκειμένου να είναι πάντα σε θέση μάχης.
Αν η παλάμη τους ακρωτηριάζονταν συνήθως προσέθεταν κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, όπως γάντζο ή ακόμη και λεπίδα ξίφους.
Στη νεκρόπολη των Λογγοβάρδων αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν σκελετό, με το δεξί χέρι του να είναι ακρωτηριασμένο στο μέσο του πήχη. Ο σκελετός ανάγεται στον 6ο-8ο αιώνα. Με εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στα άκρα του οστού εντοπίστηκαν ίχνη “βιομηχανικής πίεσης”.
Τα ίχνη αυτά σύμφωνα με τους ερευνητές συνάδουν με την εφαρμογή ενός προσθετικού εξαρτήματος. Ο άνδρας δηλαδή, περίπου 40- 50 χρονών, αντικατέστησε το χέρι του με ένα προσθετικό με μαχαίρι, με το οποίο μάλιστα έζησε πολλά χρόνια.
Οι αρχαιολόγοι, με επικεφαλής την Ιλεάνα Μικαρέλι του Πανεπιστημίου Σαπιέντσα στη Ρώμη, διαπίστωσαν πως το χέρι είχε κοπεί από τραυματισμό.
Παρότι δεν έχουν γίνει γνωστές παραπάνω λεπτομέρειες οι ερευνητές θεωρούν ότι το χέρι ακρωτηριάστηκε επειδή δεν υπήρχε άλλος τρόπος να θεραπευτεί ή επειδή χάθηκε σε κάποια μάχη, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψιν την πολεμική κουλτούρα των Λογγοβάρδων.
“Προσαρμόστηκε πολύ καλά στην κατάστασή του, το έκανε με ένα αντικείμενο που προέκυψε από την κουλτούρα του, μαζί με αξιοσημείωτη στήριξη από την κοινωνία του” έγραψε η ομάδα των ερευνητών στην ακαδημαϊκή εργασία, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Anthropological Sciences.
Το εντυπωσιακό στο εύρημα αυτό είναι ότι ο Λογγοβάρδος αυτός κατάφερε να επιβιώσει μετά την απώλεια του χεριού του σε μια εποχή, πριν τα αντιβιοτικά.
Οι επιστήμονες δικαιολόγησαν την επιβίωση του πολεμιστή με το “τεχνητό” μέλος στη φροντίδα που παρείχε η οικογένεια και η κοινότητα αλλά και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι με κάθε μέσο προσπαθούσαν να ζήσουν. Στην περίπτωσή του ο οργανισμός του ανταποκρίθηκε και επιβίωσε από τις μολύνσεις.
Η πολεμική κουλτούρα των Λογγοβάρδων
Η φυλή των Λομβαρδών ή Λογγοβάρδων κατοικούσε κοντά στον ποταμό Έλβα της Γερμανίας. Μετανάστευσε ωστόσο στην Ιταλία το 568 όταν εισέβαλε στη χώρα. Για 183 χρόνια σημειώθηκαν συνεχόμενες συγκρούσεις ανάμεσα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και στους Λομβαρδούς.
Η γερμανική φυλή εγκαταστάθηκε τελικά στη Βυζαντινή Βόρεια Ιταλία όταν βγήκε νικήτρια των συγκρούσεων και κατέκτησε μεγάλα τμήματα της περιοχής.
Στη νεκρόπολη των Λογγοβάρδων εκτός από το πλήθος σκελετών από πολεμιστές, έχουν εντοπιστεί ακόμη ένα ακέφαλο άλογο και πολλοί σκύλοι. Οι σκελετοί πολεμιστών είχαν τα όπλα τους δίπλα στον κορμό τους.
Διαβάστε ακόμη στη “ΜτΧ”: Πώς η μαύρη σημαία με τη νεκροκεφαλή έγινε σήμα κατατεθέν των πειρατών και το πιο διαχρονικό διεθνές λογότυπο. Ο θρύλος με τον ερωτευμένο ιππότη που έχασε την αγαπημένη του και βρήκε το «μαγικό κρανίο»
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ