Κόμμοδος Μάρκος Αυρήλιος. Μοιραίο πρόσωπο της ιστορίας, που εκμεταλλεύτηκε την εξουσία του, για να γίνει μονομάχος στο Κολοσσαίο. Έσφαζε κατά δεκάδες τα λιοντάρια και αποτέλειωνε τους δύστυχους αντιπάλους του, που δεν τολμούσαν να σηκώσουν το σπαθί τους.
Ήταν ο πρώτος «πορφυρογέννητος» αυτοκράτορας της Ρώμης, γιατί είχε πατέρα και παππού αυτοκράτορες. Ο Κόμμοδος, από τη γέννησή του, ήξερε ότι ξεχώριζε από τους «κοινούς θνητούς» και ανέβηκε στον θρόνο το 177, σε ηλικία 16 ετών.
Άθλοι και αθλιότητες
Ο μεγάλος ιστορικός, Δίων Κάσσιος ήταν σύγχρονος του Κόμμοδου και έδωσε μία εξαιρετική περιγραφή του χαρακτήρα του: «Δεν είναι απ’ τη φύση του κακός. Αντιθέτως, είναι ο πιο άδολος άντρας που έχει ζήσει ποτέ. Η απλοϊκότητά του, όμως, σε συνδυασμό με τη δειλία του, τον έκαναν δούλο των συντρόφων του. Εξαιτίας αυτών και της αγνοίας του, οδηγήθηκε στις λάγνες και απάνθρωπες πράξεις, οι οποίες έγιναν δεύτερη φύση του».
Αν και γόνος ολόκληρου αυτοκράτορα, ο Κόμμοδος δεν αρκέστηκε στην ανθρώπινη καταγωγή του. Διεκήρυσσε ότι ήταν γιος του Δία κι ότι η δύναμη και η εξουσία προερχόταν απευθείας απ’ τους Θεούς.
Ο Κόμμοδος ίσως να ήξερε, ότι ποτέ δε θα μπορούσε να φτάσει τον πατέρα του σε σοφία και γνώση, γι’ αυτό «πόνταρε» τα πάντα στη «θεϊκή» του εμφάνιση. Νέος, όμορφος και ρωμαλέος, παρομοίαζε τον εαυτό του με τον Ηρακλή. Παρήγγειλε αγάλματα τα οποία τον απεικόνιζαν ως ένα ημίθεο γίγαντα, που πάλευε εχθρούς και τέρατα.
Για να αποδείξει τη θεϊκή του καταγωγή, έπαιρνε συχνά μέρος σε μονομαχίες στην αρένα. Φυσικά, κανείς δεν τολμούσε να παλέψει με τον αυτοκράτορα, οπότε η νίκη του ήταν δεδομένη εξ’ αρχής.
Η μεγαλομανία του σύντομα ξεπέρασε κάθε όριο. Τραυματισμένοι στρατιώτες και άνθρωποι με αναπηρίες, έβγαιναν στην αρένα για να πολεμήσουν τον «γενναίο» αυτοκράτορα. Ο Κόμμοδος τους έσφαζε με το σπαθί του και τα πλήθη ζητωκραύγαζαν για τον θρίαμβό του. Σε άλλες περιπτώσεις, τραυματίες και ασθενείς δένονταν μεταξύ τους και ο «Ηρακλής» τους σκότωνε με το ρόπαλο του, προσποιούμενος τον γίγαντα.
Από τα θύματα του δεν έλειπαν τα ζώα. Λέγεται ότι ο Κόμμοδος σκότωσε 100 λιοντάρια σε μια μέρα, ότι αποκεφάλισε μία στρουθοκάμηλο με ένα βέλος κι ότι «αποτελείωσε» τρεις ελέφαντες ολομόναχος.
Κόμμοδος. Ο ιδρυτής της νέας Ρώμης.
Το 191 μια τεράστια πυρκαγιά κατέστρεψε τεράστια τμήματα της Ρώμης. Τότε ο Κόμμοδος βρήκε την ευκαιρία να ικανοποιήσει τον εγωισμό του. Ανακοίνωσε ότι θα επανίδρυε τη Ρώμη.
Μετονόμασε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας σε «Κολόνια Λούκια Άνια Κομμοντιάνα». Οι μήνες του χρόνου πήραν, ο καθένας, ένα απ’ τα δώδεκα νέα ονόματά του: Λούκιος, Αίλιος, Αυρήλιος, Κόμμοδος, Αύγουστος, Ηράκλειος, Ρομάνος, Εξουπερατόριος, Αμαζόνιος, Ινβίκτος, Φέλικιος, Πίος.
Το «κερασάκι στην τούρτα» ήταν το άγαλμα που έβαλε στο Κολοσσαίο. Ήταν άγαλμα του ιδίου, που κρατούσε ένα ρόπαλο και στα πόδια του κειτόταν νεκρό ένα λιοντάρι. Η επιγραφή έλεγε: ο μοναδικός αριστερόχειρας πολεμιστής, που κατατρόπωσε χίλιους άντρες, δώδεκα φορές».
Η δολοφονία
Τα φαντασμαγορικά θεάματα που προσέφερε, τον έκαναν πολύ αγαπητό στο ευρύ κοινό, αλλά όχι σε όσους είχαν θέσεις εξουσίας. Κάθε εμφάνισή του στην αρένα, κόστιζε στην αυτοκρατορία, ένα εκατομμύριο σηστέρσια. Τα χρήματα τα έπαιρνε κατευθείαν απ’ τις τσέπες της Συγκλήτου, με έναν ειδικό φόρο που είχε καθιερώσει ο ίδιος.
Ο Κόμμοδος στραγγαλίστηκε στο μπάνιο του, από τον προπονητή του στην πάλη, στις 31 Δεκεμβρίου, το 192. Η Σύγκλητος τον ονόμασε «δημόσιο εχθρό», κατεδάφισε όλα τα αγάλματα που τον απεικόνιζαν και επανέφερε το “Ρώμη” ως το όνομα της πρωτεύουσας. Ο Κόμμοδος ήταν βασικός χαρακτήρας στην ταινία «Μονομάχος» του Ρίντλεϊ Σκοτ, που κέρδισε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 2000. Τον υποδύθηκε ο ηθοποιός Γιοακίμ Φίνιξ.
Ειδήσεις σήμερα:
- Νέα αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους. Βρέθηκε εντοιχισμένο άγαλμα σε έργα πυρασφάλειας
- Άγνωστοι μπήκαν σε σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης και προκάλεσαν φθορές σε πόρτα ασφαλείας
- Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025. Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές σε κάθε ταμείο
- Νίκος Πλακιάς: «Τα ηχητικά του 112 για τα Τέμπη υπάρχουν από τα τέλη Μαΐου του 2023». Οι απομαγνητοφωνήσεις με τα τελευταία λόγια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ