Η φωτογραφία του Δημήτρη Λέτσιου δείχνει έναν σφουγγαρά έτοιμο να καταδυθεί.
Η παράδοση θέλει τον ριψοκίνδυνο βουτηχτή να έχει καταγωγή από την Κάλυμνο.
Ο σφουγγαράς όμως, δεν είναι καν Δωδεκανήσιος. Ούτε Υδραίος ή Αιγινήτης , όπου υπήρχε παράδοση καταδύσεων.
Προέρχεται από την Μαγνησία και συγκεκριμένα από τα νησάκια Τρίκερι στην άκρη του Παγασητικού κόλπου.
Πληροφορίες για το θέμα δίνει ο William Leake στα 1835:
Οι άνθρωποι εκεί ζούν αποκλειστικά από τη θάλασσα. Οι πιο φτωχοί μεταξύ τους, καθώς και πολλοί από τα νοτιότερα χωριά της χερσονήσου της Μαγνησίας συλλέγουν σπόγγους”.
Το επικίνδυνο και περιπετειώδες αυτό επάγγελμα συνεχίστηκε μέχρι και μερικά χρόνια πριν, αλλά σήμερα έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Οι δραστηριότητες του σφουγγαρά περιλαμβάνουν την κατάδυση και παραμονή 3-4 ώρες σε βάθος ως 18 μέτρα για τη συλλογή σφουγγαριών, σπανιότερα την κατάδυση σε βάθος μεταξύ 50-60 μέτρων και παραμονή 15 λεπτών για συλλογή σφουγγαριών, την ανάδυση σε αργούς ρυθμούς για να επιτευχθεί αποσυμπίεση, την ταξινόμηση των σφουγγαριών και την αρχική επεξεργασία τους πάνω στο σκάφος.
Τα απαραίτητα εργαλεία και οι ειδικοί εξοπλισμοί που απαιτούνται για την άσκηση του επαγγέλματος είναι μηχανοκίνητο σκάφος, συνήθως καΐκι, καταδυτική στολή, μάσκα, σχοινιά, βαρούλκα, ραντάρ, ηχοβολιστικό, φτερά, βαρίδια, λάστιχο, μαρκούτσι, μηχάνημα παραγωγής και παροχής αέρα και ξύστρα για το ξερίζωμα των σφουγγαριών.
Kατά το παρελθόν η συλλογή των σφουγγαριών, γινόταν από γυμνούς δύτες, οι οποίοι έφθαναν τα μεγάλα βάθη με τη βοήθεια της σκανδαλόπετρας (βαριά πέτρα από μάρμαρο).
Tο 1863 αρχίζει στη Σύμη η χρήση του σκάφανδρου. Tο 1920 ξεκινούν να χρησιμοποιούν ένα νέο αναπνευστικό μηχανισμό, που τον έλεγαν Φερνέζ από το όνομα του εφευρέτη του.
Στη δεκαετία του 1970 χρησιμοποιούν το “ναργιλέ”, ένα σύστημα πιο σίγουρο, που μείωνε στο ελάχιστο τα ατυχήματα.
Εκτέλεση Αχιλλέα Μαντζίρη με του Ενφάν Γκατέ Ρεμπέτες.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι σφουγγαράδες που ανακάλυψαν το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Έκαναν καθημερινά καταδύσεις σε βάθος 65 μέτρων και κουβαλούσαν τις αρχαιότητες. Ένας έχασε τη ζωή του και δύο έμειναν παράλυτοι
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr