Ο “υψηλότερος” διεθνής δρόμος που αποκάλεσαν το “8ο Θαύμα του Κόσμου”. Πόσοι εργάτες έχασαν την ζωή τους στην κατασκευή

Ο “υψηλότερος” διεθνής δρόμος που αποκάλεσαν το “8ο Θαύμα του Κόσμου”. Πόσοι εργάτες έχασαν την ζωή τους στην κατασκευή

Ο αυτοκινητόδρομος Karakoram, επίσης γνωστός ως KKH από τα αρχικά του, ή Ν35,  έχει μήκος 1300 χιλιόμετρα και είναι ο ψηλότερος σε υψόμετρο διεθνής δρόμος στον κόσμο.

Εκτείνεται μεταξύ της Δυτικής Κίνας και του Πακιστάν διασχίζοντας εντυπωσιακά βουνά και μερικά από τα πιο δυσπρόσιτα εδάφη στην Ασία.

Αρχικά είχε ονομαστεί “Αυτοκινητόδρομος Φιλίας” Κίνας-Πακιστάν καθώς κατασκευάστηκε με τη συνεργασία των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Χρειάστηκε σχεδόν 20 χρόνια, από το 1959 έως το 1979 και 24.000 εργάτες για να ολοκληρωθεί.

Λόγω του υψηλού υψομέτρου  και των δύσκολων συνθηκών κάτω από τις οποίες  κατασκευάστηκε, συχνά αναφέρεται ως το “Όγδοο θαύμα του Κόσμου”.

Το Πακιστάν αρχικά συνέστησε τη δρομολόγηση μέσω του περάσματος  Mintaka. Το 1966 όμως η Κίνα, θεωρώντας ότι το Mintaka θα ήταν επικίνδυνο λόγω σε αεροπορικών επιδρομών, συνέστησε το πιο απότομο πέρασμα Khunjerab.

Η διαδρομή που ακολουθεί ο Ν35 που κάποτε ήταν ένα από τα μονοπάτια του Δρόμου του Μεταξιού. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

 

Οι κατολισθήσεις, οι πτώσεις βράχων, οι πλημμύρες και οι χιονοστιβάδες αποτελούν διαχρονικό κίνδυνο από την εποχή της κατασκευής του δρόμου. Περίπου 810 Πακιστανοί και 200 Κινέζοι εργάτες έχασαν τη ζωή τους, κυρίως από κατολισθήσεις και πτώσεις και 140 Κινέζοι εργάτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

Ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή του, ο αυτοκινητόδρομος  απαιτεί συνεχή συντήρηση, αλλά είχε αξιοσημείωτο οικονομικό αντίκτυπο στους  απομονωμένους λαούς που κατοικούν στις ορεινές περιοχές.

Η διαδρομή του ΚΚH ήταν κάποτε ένα από τα πολλά μονοπάτια του αρχαίου Δρόμου του Μεταξιού. Εξακολουθεί να λειτουργεί ως βασικός δρόμος εμπορίου και μεταφοράς ενισχύοντας τους οικονομικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες. 

Ωστόσο περνάει μέσα από τη ζώνη σύγκρουσης μεταξύ της Ευρασίας και της Ινδίας, όπου η Κίνα, το Τατζικιστάν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν βρίσκονται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων μεταξύ τους.

Ο ποταμός Χάνζα στο Πακιστάν, δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο Karakoram. Πηγή φωτογραφίας: wikimediamtx commons

Λόγω κυρίως της εξαιρετικά ευαίσθητης κατάστασης από τις συγκρούσεις στο Κασμίρ μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ο αυτοκινητόδρομος Karakoram έχει στρατηγική και στρατιωτική σημασία για τα έθνη αυτά, αλλά κυρίως για το Πακιστάν και την Κίνα.

Στις 30 Ιουνίου 2006 υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Αρχής Εθνικής Οδού Πακιστάν (NHA) και της Κρατικής Επιτροπής Εποπτείας και Διοίκησης Περιουσιακών Στοιχείων (SASAC) της Κίνας για την ανακατασκευή και αναβάθμιση της εθνικής οδού.

Η διαδρομή

Η διαδρομή  εκτείνεται από τη μικρή πόλη Χασάν Αμπντάλ έως το Κάσγκαρ στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, μέσω του Κουντζεράμπ, του υψηλότερου προσβάσιμου συνοριακού περάσματος στον κόσμο, με ύψος περίπου 4.700 μέτρα.

Σημείο της διαδρομής προς το πέρασμα  Κhunjrab. Πηγή φωτογραφίας: wikimediamtx commons

Η επίσημη έναρξη της διαδρομής ξεκινά από το Χασάν Αμπντάλ, περίπου 60 χλμ. από το Ισλαμαμπάντ και περνά μέσα από μερικά από τα πιο εντυπωσιακά τοπία και τουριστικά σημεία, όπως το ένατο ψηλότερο βουνό στη Γη, το Νάνγκα Παρμπάτ, την κοιλάδα Χούνζα, τη λίμνη Αταμπάντ.

Στην κοιλάδα Χούνζα και για 194 χιλιόμετρα, η διαδρομή περιβάλλεται από τα βουνά Καρακοράμ που δίνουν και το όνομά τους στον αυτοκινητόδρομο.

Το 2010 μία τεράστια κατολίσθηση  καταπλάκωσε πολλά χωριά με αποτέλεσμα δεκάδες θύματα και κατεστραμμένα σπίτια. Η κοίτη του ποταμού Χούνζα έκλεισε και δημιουργήθηκε σταδιακά η σημερινή λίμνη που πήρε το όνομα του χωριού Αταμπάντ.

Η λίμνη Αταμαμάντ φωτογραφημένη το 2017. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia

Η απομακρυσμένη περιοχή της Χούνζα και  Γκιλτζίτ-Μπαλτιστάν μέχρι τον 20ο αιώνα, ήταν στο μεγαλύτερο μέρος τους αποκομμένες από τον κόσμο. Στην περιοχή κατοικούν κυρίως οι Μπουρούσο και Γουάκι και έχουν τις δικές τους ξεχωριστές γλώσσες, μουσική και πολιτισμό που δεν μοιάζουν με του Πακιστάν.
Πολλοί ντόπιοι συχνά αναφέρουν ότι πρόγονοί τους ήρθαν από την Μακεδονία, κάνοντας αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο.
Ισχυρίζονται επίσης ότι η διάλεκτος Μπουρουσάσκι που μιλούν οι φυλές στην κοιλάδα προέρχεται από την γλώσσα των Μακεδόνων.

Τουριστικός προορισμός

Αποτελεί σταθερό προορισμό για περιπετειώδεις ταξιδιώτες ή ορειβατικές και ποδηλατικές αποστολές που αναζητούν πρόσβαση σε τρεις από τις πιο σημαντικές οροσειρές του κόσμου, το Καρακόραμ, τα Ιμαλάια και Χίντου Κους.
Για να φτάσει κανείς μπορεί να πάρει το νυχτερινό λεωφορείο από τον κύριο τερματικό σταθμό λεωφορείων NATCO στο Ισλαμαμπάντ,  αεροπορικώς από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ, ή να νοικιάσει ένα αυτοκίνητο για ένα ταξίδι 12 ωρών από το Χασάν Αμπντάλ μέχρι την κοιλάδα Χούνζα.
Παρά τη φήμη του ως επικίνδυνου δρόμου, ο αυτοκινητόδρομος σε γενικές γραμμές είναι ασφαλής. Η Πακιστανική κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσπάθειες για να βελτιώσει την ασφάλεια του τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός των ατυχημάτων έχει μειωθεί σημαντικά.
Ιδανική εποχή για να ταξιδέψει κανείς είναι μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Ο αυτοκινητόδρομος είναι ανοιχτός όλο το χρόνο, εκτός από το πέρασμα Κουντζεράμπ, το οποίο ανοίγει μόνο μεταξύ 1 Μαΐου και 31 Δεκεμβρίου.
Πηγή αρχικής φωτογραφίας: facebook

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.