Τα ονόματα που αναφέρονται στο κείμενο είναι φανταστικά, για ευνόητους λόγους, αλλά τα γεγονότα πραγματικά και καλύφθηκαν εκτενώς στον Τύπο της εποχής.
Μεσημέρι προς απόγευμα 2ας Οκτωβρίου 1968. Στην περιοχή της Καλογρέζας, κοντά στην τοποθεσία όπου κατασκευάστηκε το Ολυμπιακό Στάδιο Αθηνών (ΟΑΚΑ), διαπράχθηκε μια στυγερή γυναικοκτονία .
Θύμα η 37χρονη Κωνσταντίνα και θύτης ο 51χρονος σύντροφός της, Αιμίλιος.
Ο Αιμίλιος πήρε ένα συρματόσκοινο, το πέρασε γύρω από το λαιμό της Κωνσταντίνας και την έπνιξε μέχρι θανάτου. Το έγκλημα έγινε μπροστά στα μάτια τριών ανήλικων παιδιών, τα οποία έτυχε να βρίσκονται στο μέρος. Εκείνα ήταν που βοήθησαν να εντοπιστεί άμεσα το πτώμα της στραγγαλισμένης γυναίκας.
Ο Αιμίλιος άλλοτε ισχυριζόταν ότι διέπραξε το έγκλημα “για λόγους τιμής” και άλλοτε το απέδιδε στην “κακιά ώρα” και τους συγγενείς του θύματος. Είχε αποκτήσει εμμονή και πίστευε ότι η Κωνσταντίνα, καθαρίστρια στο επάγγελμα και παραδουλεύτρα, αργούσε να επιστρέψει στο σπίτι, γιατί είχε φίλους και συνευρισκόταν μαζί τους.
Ο Αιμίλιος απαιτούσε από την 37χρονη σύντροφό του να αλλάξουν κατοικία, γιατί ένιωθε ότι “είχε γίνει ρεζίλι στη γειτονιά”. Ωστόσο, εκείνη διαφωνούσε. Η άρνηση αυτή ήταν για τον Αιμίλιο η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”.
Όλοι όσοι εξετάστηκαν κατά την προανάκριση και κατέθεσαν στη δίκη, διαβεβαίωναν ότι η Κωνσταντίνα ήταν μια εργατική και έντιμη γυναίκα. Ήταν πλήρως αφοσιωμένη στο σπίτι της και τα τρία παιδιά που είχε αποκτήσει με τον Αιμίλιο και προσπαθούσε μόνη της να συντηρήσει την οικογένειά της.
Ακόμη και τα χρήματα που κέρδιζε, ίσα που έφταναν, για να καλύψουν τις ανάγκες της. Στη δίκη που ακολούθησε, αποκαλύφθηκαν κι άλλες πτυχές του παρελθόντος του Αιμίλιου, όπως επίσης και δεδομένα που αποδείκνυαν ότι επρόκειτο για προμελετημένο έγκλημα.
Μέχρι και τα παιδιά του 51χρονου στάθηκαν απέναντί του στο δικαστήριο. “Σκότωσε τη μάνα μου, γιατί ήταν παλιάνθρωπος!“, δήλωσε ο 11χρονος γιος του, Αργύρης.
Η υπόθεση του “στραγγαλιστή της Καλογρέζας”, όπως ονομάστηκε ο Αιμίλιος από τον Τύπο, συγκλόνισε την Ελλάδα και φιγουράριζε για μέρες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Ο στραγγαλισμός και το παιδί που “εξιχνίασε” το έγκλημα
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο Αιμίλιος, που περιστασιακά δούλευε ως τσοπάνης, συζούσε με την Κωνσταντίνα 12 χρόνια, σε ένα παράπηγμα στην Καλογρέζα. Ήταν ακόμη παντρεμένος με τη Ζωή, μία γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν στο φρενοκομείο Κέρκυρας. Είχε κάνει μαζί της ένα γιο και μία κόρη.
Έλεγε ότι σκόπευε να πάρει διαζύγιο, ώστε να νομιμοποιήσει τη σχέση του με την Κωνσταντίνα. Μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: δύο αγόρια κι ένα κορίτσι. Με το πέρασμα του χρόνου, οι μεταξύ τους προστριβές γίνονταν όλο και πιο έντονες και ο Αιμίλιος πήρε την απόφαση να σκοτώσει την ερωμένη του.
Την ημέρα του εγκλήματος, ο Αιμίλιος πήρε την Κωνσταντίνα, για να πάνε στην Κηφισιά, με πρόσχημα ότι θα έπαιρναν μια βεβαίωση για τη μεταφορά των εκλογικών τους δικαιωμάτων στην Αθήνα.
Όταν έφτασαν στην Καλογρέζα, ο Αιμίλιος την έπνιξε με το συρματόσχοινο και μετά την πέταξε σε ένα λάκκο. Δύο 15χρονα αγόρια και ένα 8χρονο ήταν αυτόπτες μάρτυρες. Μάλιστα, ο 8χρονος δεν δίστασε να πλησιάσει και να φωνάξει στον Αιμίλιο: “Τι κάνεις εκεί, ρε;“.
Ο δολοφόνος δεν απάντησε. Τράπηκε σε φυγή, αλλά ο 8χρονος συνεχώς αναρωτιόταν τι απέγινε η Κωνσταντίνα. Πήγε τότε σε ένα φίλο του, με σκοπό να του πει ότι κάτι κακό είχε συμβεί και, όταν έφτασαν στο σημείο, έμειναν εμβρόντητοι από το αποτρόπαιο θέαμα.
Ακολούθως, τα αγόρια ενημέρωσαν τους γονείς τους και εκείνοι τη Χωροφυλακή, οι άνδρες της οποίας έσπευσαν στον τόπο του εγκλήματος.
“Η φάτσα του τύπου αυτού δεν μου γούσταρε”
Ο ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροψία αποφάνθηκε ότι το συρματόσχοινο “είχε εισχωρήσει εις τας σάρκας” της Κωνσταντίνας. Ο Αιμίλιος πιθανόν προσπάθησε να καλύψει τη σορό με χώμα, αλλά δεν πρόλαβε, διότι έγινε αντιληπτός από τον 8χρονο και τα υπόλοιπα παιδιά.
Οι αρχές εντόπισαν γρήγορα στον δράστη και σε αυτό έπαιξε αποφασιστικό ρόλο ο 8χρονος, ο οποίος αναγνώρισε το δολοφόνο σε φωτογραφία που του έδειξαν.
“Από το μεσημέρι βρισκόμουν στην περιοχή. Σε μια στιγμή είδα κάποιον να σέρνει από τα μαλλιά μια γυναίκα […] Η φάτσα του τύπου αυτού δεν μου γούσταρε. Πώς να το πω; Δεν τον συμπάθησα. Με προσπέρασε.
Από πίσω του κι εγώ. Πήγε σε μια ταβέρνα και ζήτησε ένα ποτήρι κρασί. Τον άφησα κι έτρεξα στο σπίτι του φίλου μου “, είπε ο 8χρονος στους δημοσιογράφους και τους χωροφύλακες.
Η καταδίωξη, η απόπειρα αυτοκτονίας και η νοσηλεία
Την επομένη της γυναικοκτονίας, ο Αιμίλιος εντοπίστηκε στο Γαλάτσι, κοντά στο Κτήμα Βεΐκου. Μόλις αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς, τράπηκε σε φυγή. Όταν συνειδητοποίησε ότι δεν θα γλίτωνε, σταμάτησε κοντά σε ένα θάμνο, γονάτισε και έβαλε το περίστροφό του στον κρόταφο.
Τράβηξε τη σκανδάλη, αλλά η σφαίρα δεν έπληξε καίριο σημείο του εγκεφάλου. Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν λιπόθυμο και τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο “Αρεταίειο“, όπου νοσηλεύτηκε φρουρούμενος. Οι γιατροί του έκαναν εγχείρηση στο κεφάλι και επέζησε.
Παρ’ όλ’ αυτά, ο Αιμίλιος αρνήθηκε ότι είχε σχεδιάσει το έγκλημα. Το απέδωσε σε σύγχυση και επέρριψε κατηγορίες προς τους συγγενείς του θύματος:
“Η Κωνσταντίνα έκανε άσχημη ζωή. Εξέθετε εμένα και την οικογένειά μου. Η μάνα της και οι συγγενείς της την έσπρωξαν στον κακό δρόμο. Της ζήτησα στο δρόμο να αλλάξουμε γειτονιά, για να γλιτώσουμε από το κουτσομπολιό.
Αν είχα πάρει την απόφασιν να την σκοτώσω, δεν θα την έπνιγα με το σύρμα. Θα την σκότωνα με το πιστόλι. Μα δεν είχα τέτοιο σκοπό. Ήθελα να την πείσω να φύγουμε από την Καλογρέζα. Το πολύ πολύ να την απειλούσα με το πιστόλι, για να την κάνω να αλλάξη γνώμη. Μα τώρα μετανοιώνω για ό,τι έκανα“.
Η προσπάθεια για εξώθηση στην πορνεία.
Από την έρευνα των αρχών προέκυψε ότι ο 51χρονος προέτρεψε την 37χρονη να εκδίδεται και να του αποδίδει μέρος των χρημάτων που θα κέρδιζε.
“Ας μου φέρνεις λεφτά κι ας είσαι και πόρνη“, της είχε πει, σύμφωνα με τη μητέρα του θύματος. Το ίδιο ανέφεραν κι άλλοι μάρτυρες που εξετάστηκαν.
Επιπλέον, οι αρχές βρήκαν στο στηθόδεσμο της Κωνσταντίνας μία επιστολή, η οποία φαινόταν να είναι υπογεγραμμένη από την ίδια. Το κείμενο έγραφε μεταξύ άλλων:
“Δεν φταίει αυτός. Εγώ φταίω. Εκείνος από καιρό με έτρωγε να ζητήσουμε ένα χαρτί πως η γυναίκα του δεν πρόκειται να γίνη καλά και πως θα μείνη στο ψυχιατρείο για πάντα. Γιατί μόνον έτσι θα έβγαινε το διαζύγιο και θα παντρευόμασταν. Εγώ, όμως, δεν τον άφησα. Την λυπόμουν αυτήν την δυστυχισμένη. Δεν ήθελα να πάρω τη θέσι της, όσο ζούσε“.
Όπως αποδείχθηκε, η επιστολή είχε γραφτεί από τον δολοφόνο, για να θολώσει τα νερά.
Τέλος, αποκαλύφθηκε ότι, πριν την Κωνσταντίνα και τη Ζωή, ο Αιμίλιος είχε ξαναπαντρευτεί στη Λέσβο, στον τόπο καταγωγής του. Η γυναίκα εκείνη πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, με τον Αιμίλιο να αποδίδει το θάνατό της στον αδερφό του.
“Ο πατέρας μου τρέλανε τη μητέρα μου”
Ο εισαγγελέας άσκησε στον Αιμίλιο ποινική δίωξη για “ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά τρόπον ιδιαζόντως ειδεχθή, οπλοφορία και οπλοχρησία” και προφυλακίστηκε.
Η υπόθεσή του εκδικάστηκε το Μάρτιο του 1969, στο Κακουργιοδικείο Αθηνών. Στις καταθέσεις τους, οι μάρτυρες κατηγορίας δεν χαρίστηκαν στον 51χρονο δολοφόνο.
Όλοι τον χαρακτήρισαν άεργο, φιλοχρήματο και βίαιο. Όπως είπαν, ασκούσε σωματική βία όχι μόνο στο θύμα, αλλά και στη μητέρα του. Κάθε φορά που ετίθετο το ζήτημα του γάμου απαντούσε: “Χωρίς λεφτά δεν γίνεται τίποτα“. Εκτός από τους συνηγόρους υπεράσπισης, όλοι είπαν ότι είχε σώας τας φρένας.
Η 75χρονη μητέρα της Κωνσταντίνας, Ελένη υποστήριξε: “Όλη την ημέρα ήταν στο κρεβάτι και κοιμόταν. Εγώ που ζητιάνευα και η κόρη μου που δούλευε έπρεπε να βρούμε ψωμί για τα παιδιά“. Η Μαρία, η 23χρονη κόρη του δολοφόνου από την πρώτη γυναίκα του, ήταν λάβρος στην κατάθεσή της:
“Στο σπίτι δημιουργούσε συνεχώς φασαρίες. Πότε έλεγε ότι η Κωνσταντίνα είχε φίλους και πότε ότι είχα εγώ. Οι συγγενείς μου μου είπαν ότι ο πατέρας μου τρέλανε τη μητέρα μου. Η επιστολή που βρέθηκε πάνω στο θύμα έχει τα γράμματα του πατέρα μου. Η Κωνσταντίνα δεν ήξερε να γράφει“.
“Σκότωσε τη μάνα μου γιατί ήταν παλιάνθρωπος”
Ωστόσο, η κατάθεση που συγκίνησε ολόκληρο το δικαστήριο ήταν εκείνη του Αργύρη, του 11χρονου γιου του Αιμίλιου. Με αξιοσημείωτη για την ηλικία του ωριμότητα, ο Αργύρης ανέφερε ότι, μία ημέρα πριν το έγκλημα, ενώ προσπαθούσε να φτιάξει τα φρένα στο ποδήλατό του, πέταξε ένα σύρμα και το πήρε ο πατέρας του.
“Του είπα ότι είναι άχρηστο, αλλά αυτός μου απάντησε: “Μου χρειάζεται”.
Στο ερώτημα του προέδρου “γιατί σκότωσε τη μητέρα σου;“, ο Αργύρης ξέσπασε σε κλάματα και είπε: “Γιατί ήταν παλιάνθρωπος και ήθελε να μας αφήσει στους δρόμους“.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Αιμίλιου ρώτησε τον μικρό Αργύρη: “Είναι σωστό αυτά τα πράγματα να λέγονται από ένα μικρό παιδί;“. Κι ο Αργύρης του απάντησε με σθένος: “Αν ήταν καλός ο πατέρας μου, δεν θα σκότωνε τη μαμά μου“.
Η απολογία του στραγγαλιστή
Όταν ήρθε η ώρα της απολογίας του, ο “στραγγαλιστής της Καλογρέζας” παρουσιάστηκε ψύχραιμος, εύγλωττος και δασκαλεμένος. Απέφευγε να μιλήσει ευθέως για την ημέρα της δολοφονίας και άρχισε να κατηγορεί τους πάντες εκτός από τον εαυτό του. Μεταξύ άλλων είπε:
“Η Κωνσταντίνα δεν ήθελε τα παιδιά μου και η κόρη μου δεν ήθελε να παντρευτώ την Κωνσταντίνα. Η μάνα κι οι συγγενείς μου έλεγαν ότι δεν ήθελαν να παντρευτώ, αλλά συγχρόνως δεν ήθελαν να πάρω και διαζύγιο. Όλα αυτά με κλόνισαν, με έκαναν νευρασθενικό“. Όσο για το έγκλημά του, είπε: “Εγκλημάτισα παρά τη θέλησή μου. Τώρα μετάνιωσα“.
Ο εισαγγελέας ήταν καταπέλτης στην αγόρευσή του. Χαρακτήρισε τον Αιμίλιο “κτηνάνθρωπο” και συμπλήρωσε ότι “τα ζώα έχουν περισσότερα συναισθήματα από αυτόν” . Ζήτησε την καταδίκη του σε θάνατο και είπε απευθυνόμενος στους ενόρκους:
“Κύριοι, αφήστε τους συναισθηματισμούς. Αν μείνει μερικά χρόνια στη φυλακή, θα τον δούμε σύντομα να παντρολογιέται, για να κάψει κι άλλη γυναίκα. Κάτι τέτοιοι πρέπει να στήνονται στον τοίχο“. Το 1969 ίσχυε ακόμη η θανατική ποινή και γίνονταν εκτελέσεις ποινικών.
Λίγο πριν αποσυρθούν οι ένορκοι, ο “στραγγαλιστής της Καλογρέζας” είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο: “Ζητώ συγχώρησιν από τον Θεόν και από εσάς, να λυπηθείτε τα παιδιά μου“.
Η ετυμηγορία
Οι ένορκοι τον έκριναν ένοχο και η απόφαση του δικαστηρίου, ήταν ισόβια κάθειρξη στον “στραγγαλιστή της Καλογρέζας”. Επίσης, το δικαστήριο επεδίκασε στη μητέρα του θύματος το ποσό των 15.000 δραχμών για ψυχική οδύνη.
Στο άκουσμα της ετυμηγορίας, το ακροατήριο, που είχε κατακλύσει την αίθουσα του Κακουργιοδικείου, χειροκρότησε έντονα. Οι οικείοι του θύματος παρέμειναν σιωπηλοί. Ο Αιμίλιος ένιωσε ανακούφιση και είπε: “Μπροστά στην ποινή που ζήτησε ο εισαγγελεύς, καλά είναι και τα ισόβια“.
Ειδήσεις σήμερα:
- Η συγκλονιστική περιπέτεια του 8χρονου Tinotenda στη ζούγκλα. Εξαφανίστηκε για πέντε ημέρες και επέζησε ανάμεσα σε λιοντάρια και ελέφαντες
- Κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Γαλατσίου ο πρωταγωνιστής της ταινίας Apocalypto Ρούντι Γιάνγκμπλαντ. Απείλησε με μαχαίρι αστυνομικό
- Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα Επείγοντα από ανηλίκους που μέθυσαν. Διασωληνώθηκε 14χρονος
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr