Ο “πήλινος στρατός” του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας ήταν εμπνευσμένος από την αρχαία ελληνική τέχνη; Τι δείχνει η έρευνα

Ο “πήλινος στρατός” του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας ήταν εμπνευσμένος από την αρχαία ελληνική τέχνη; Τι δείχνει η έρευνα

Ο μεγαλύτερος τάφος στoν κόσμο βρίσκεται στην Κίνα και ανήκει στον πρώτο αυτοκράτορα της χώρας, Τσιν Σι Χουάνγκ. Το 1974, ανακαλύφθηκε η εντάφια φρουρά του. 8.000 πήλινοι στρατιώτες, με ιππικό, όπλα και άρματα.

Ήταν μία από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έχουν γίνει ποτέ. Το 2016, νέα ευρήματα, έθεσαν το εξής ερώτημα:

Μήπως ο πήλινος στρατός του Χουάνγκ σχετίζεται με αρχαία ελληνική γλυπτική;

Στοιχεία που βρέθηκαν στον τάφο του αυτοκράτορα, οδήγησαν τους αρχαιολόγους να ισχυρίζονται ότι η Κίνα και η Δύση ξεκίνησαν να αλληλεπιδρούν, τουλάχιστον 1.500 χρόνια. Δηλαδή πριν ο Ευρωπαίος εξερευνητής Μάρκο Πόλο φτάσει στην Κίνα, τον 13ο αιώνα.

Το αρχαίο ευρωπαϊκό DNA, το οποίο εντοπίστηκε σε διάφορα σημεία της επαρχίας Χσιάν (Xinjian), την εποχή που βασίλευε ο Πρώτος Αυτοκράτορας, αποτελεί μία από τις πρώτες αποδείξεις.

Πήλινοι στρατιώτες που βρέθηκαν στον μεγαλύτερο τάφο του κόσμου, στην Κίνα

Έχουμε πλέον αποδείξεις ότι υπήρχε στενή επαφή μεταξύ Κίνας και Δύσης πολύ πριν από το επίσημο άνοιγμα του Δρόμου του Μεταξιού. Αυτό σημαίνει πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως“, δήλωσε η επικεφαλής της αρχαιολογικής ομάδας, Li Xiuzhen.

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις τόσο από ανατολικές όσο και από δυτικές επαρχίες έχουν ήδη αποδείξει την έκταση ενός πολύ πρώιμου εμπορίου, πολύ πριν τον Δρόμο του Μεταξιού, με πολλές εμπορικές διαδρομές. Σύμφωνα με τον Guardian, οι Κινέζοι ιστορικοί κατέγραψαν την άφιξη Ρωμαίων εμπόρων την εποχή εκείνη ενώ ταυτόχρονα ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ως “ευτελείς τους Ρωμαίους που φορούν κινεζικό μετάξι”.

Ο πήλινος στρατός από Κινέζους στρατιώτες, άρματα και ιππικό, βρισκόταν θαμμένος δίπλα στον τύμβο του αυτοκράτορα. Στο χώρο υπήρχαν διαμορφωμένοι ξεχωριστοί διάδρομοι για κάθε στρατιωτικό σώμα.

Αγάλματα εμπνευσμένα από την ελληνική τέχνη

“Πιστεύουμε ότι ο πήλινος στρατός και ο εξοπλισμός τους, όλα τα γλυπτά που βρέθηκαν στο χώρο, έχουν εμπνευστεί από την αρχαία ελληνική τέχνη”.

Ο πρόεδρος της Ασιατικής Ιστορίας της Τέχνης, στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και μέλος της ομάδας που ασχολείται με την ιστορία των συγκεκριμένων γλυπτών, Lukas Nickel, δεν δίστασε να υποθέσει, “ότι ένας Έλληνας γλύπτης μπορεί να βρισκόταν στην περιοχή για να εκπαιδεύσει τους ντόπιους“.

Το καθένα από τα 8.000 αγάλματα είναι μοναδικό. Παρόλο που το μέγεθος τους και τα καλούπια τους είναι πανομοιότυπα, τα χαρακτηριστικά τους είναι ξεχωριστά

Άλλωστε, στην αρχαία κινέζικη παράδοση δεν υπήρχε η κατασκευή αγαλμάτων σε πραγματικές διαστάσεις στην Κίνα, προτού δημιουργηθεί ο αυτοκρατορικός τάφος. Τα πρώιμα κινέζικα αγάλματα ήταν ειδώλια περίπου 20 εκατοστών σε ύψος ενώ ο πήλινος στρατός αποτελούνταν από αγάλματα φυσικού μεγέθους, τεχνική που εφάρμοζαν οι αρχαίοι Έλληνες τεχνίτες.

Ένας από τους πήλινους στρατιώτες του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας. Το φυσικό του μέγεθος συσχετίζει τα γλυπτά με την αρχαία ελληνική τεχνική

Σύμφωνα με τον Lukas Nickel, τα αγάλματα ακροβατών τσίρκου που ανακαλύφθηκαν μετέπειτα στον τάφο του αυτοκράτορα ενισχύουν αυτή τη θεωρία. Ο ίδιος πιστεύει πως ο πρώτος αυτοκράτορας της Κίνας είχε επηρεαστεί από την άφιξη των ελληνικών αγαλμάτων στην Κεντρική Ασία, μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, το 323 π.Χ.

Νέα ευρήματα

Άλλες ανακαλύψεις που πραγματοποιήθηκαν το 2016 περιλαμβάνουν ακρωτηριασμένα μέλη γυναικών, που πιστεύεται ότι ήταν οστά υψηλόβαθμων παλλακίδων του πρώτου αυτοκράτορα και το κρανίο ενός άνδρα με το βέλος καρφωμένο πάνω του.

Το κρανίο πιστεύεται ότι ανήκε στον μεγαλύτερο γιο του αυτοκράτορα, που λέγεται ότι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας μάχης για τον αυτοκρατορικό θώκο.

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.