Ο Εουσέμπιο έμεινε στη μνήμη του ποδοσφαιρικού κόσμου ως ο “Μαύρος Πάνθηρας”.
Ωστόσο το γεγονός ότι μεγαλουργούσε την εποχή του Πελέ, υπήρξε αποτρεπτικός παράγοντας στο να καταταγεί στη συνείδηση του κόσμου ως κορυφαίος ποδοσφαιριστής της εποχής του.
Ο Μοζαμβικανός επιθετικός σκόραρε με μέσο όρο πάνω από ένα γκολ σε κάθε αγώνα, στα περισσότερα από 700 παιχνίδια που αγωνίστηκε στην καριέρα του. Ήταν από τους πιστούς παίκτες που λάτρευαν ένα σύλλογο. Από τα 22 χρόνια της καριέρας του, τα 15 τα πέρασε στη Λισαβόνα, εκεί όπου μαζί με τους υπολοίπους σταρ μετέτρεψε τη Μπενφίκα σε υπερδύναμη. Το τελευταίο παιχνίδι του Εουσέμπιο με τη φανέλα Μπενφίκα ήταν στις 18 Ιουνίου 1975. Αντιπάλος ήταν η Μικτής Αφρικής και το παιχνίδι έγινε στην Καζαμπλάνκα.
Ο Εουσέμπιο υπήρξε από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών και μακράν ο κορυφαίος της Αφρικής.
Παρότι γεννήθηκε στη Μοζαμβίκη, όλοι τον έχουν στη συνείδηση τους ως Πορτογάλο. Το 1965 κέρδισε τη “Χρυσή Μπάλα”, ενώ δύο χρονιές κυριαρχούσε στη λίστα των κορυφαίων ποδοσφαιριστών, το 1962 και το 1966.
Αγωνίστηκε σε τέσσερις τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μόνο σε έναν όμως, το 1962 στον αγώνα εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης στο Άμστερνταμ, αναδείχτηκε νικητής. Μέχρι το 2005 ήταν ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών της Εθνικής Πορτογαλίας, με 41 γκολ, όταν ο Παουλέτα έσπασε το ρεκόρ του.
Η παγκόσμια αναγνώριση στο πρόσωπο του ήρθε στο Μουντιάλ του 1966. Εκεί αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 9 τέρματα και οδήγησε την Πορτογαλία στην τρίτη θέση. Ο Εουσέμπιο μετατράπηκε σε εθνικός ήρωας όταν σκόραρε τέσσερις φορές στον αγώνα εναντίον της Βόρειας Κορέας, στον οποίο το σκορ στο ημίχρονο ήταν 3-0. “Γύρισε” σχεδόν μόνος του μια απελπιστική κατάσταση και διαμόρφωσε το τελικό 5-3.
Για όλους τους Πορτογάλους υπήρξε παράδειγμα προς μίμηση, ακόμα και όταν αποσύρθηκε από τους αγωνιστικούς χώρους. Για τους Έλληνες η εικόνα του να παραδίδει το κύπελλο του Euro 2004 στο Θοδωρή Ζαγοράκη θα μείνει για πάντα στην αθλητική ιστορία.
Η συγκίνηση για την απώλεια του τον Ιανουάριο του 2014 ήταν παγκόσμια.
Πηγή: Στιγμές Μουντιάλ, του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, εκδόσεις Τόπος
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”:O τελικός κυπέλλου που εξελίχθηκε σε αγώνα κατά της δικτατορίας. Η Μπενφίκα αντιμετώπισε στον τελικό ομάδα φοιτητών, που οι συμφοιτητές τους είχαν σταλεί υποχρεωτικά στο πόλεμο των αποικιών
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr