Ρότζερ Μουρ, Τίμοθι Ντάλτον, Πιρς Μπρόσναν, Τζορτζ Λάζεμπι, Σον Κόνερι και Ντάνιελ Κρεγκ.
Όλοι τους ενσάρκωσαν τον πανούργο, κυνικό και γοητευτικό εραστή, που υπήρξε ο μεγαλύτερος κατάσκοπος όλων των εποχών… τουλάχιστον στο σινεμά.
Ο χαρακτήρας του Τζέιμς Μποντ που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ, οδήγησε σε περισσότερες από 20 ταινίες που σχεδόν όλες ήταν εισπρακτικές επιτυχίες.
Ο Μποντ, είναι κατά βάση αποκύημα της φαντασίας του Φλέμινγκ. Όμως, πήρε αρκετά στοιχεία από τη ζωή και τη δράση του “άσσου των κατασκόπων”, Σίντνεϊ Ράιλι, αν και κατά τη διάρκεια της ζωής του άλλαξε πολλές ταυτότητες.
Ο Ράιλι λάτρευε την καλή ζωή, τις γυναίκες και τον τζόγο, μιλούσε επτά γλώσσες, δήλωνε γοητευμένος από την Άπω Ανατολή και κυρίως κατάφερνε να γλιτώνει πάντα από επικινδυνες καταστάσεις.
Ο Ράιλι είχε δημιουργήσει μια πλήρη σύγχυση γύρω από την ταυτότητά του.
Άλλοτε ισχυριζόταν ότι ήταν γιος ενός ιρλανδού ναύτη και άλλοτε γιος παπά. Είχε ισχυριστεί επίσης, ότι πατέρας του ήταν ένας αριστοκράτης γαιοκτήμονας.
Η αλήθεια είναι ότι ο πατέρας του ήταν ένας εβραίος γιατρός, ονόματι Μιχαήλ Ρόζενμπλουμ. Το πραγματικό του όνομα του Ράιλι ήταν μάλλον Γκρέγκορι ή Σολομόν Ρόζενμπλουμ.
Τα προβλήματα του με τον νόμο άρχισαν όταν ήταν 18 ετών. Συνελήφθη από την τσαρική μυστική αστυνομία, Οχράνα, για συμμετοχή στην αριστερή επαναστατική οργάνωση, “Οι φίλοι του Διαφωτισμού”.
Ο Ράιλι κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή. Όταν βγήκε, προσποιήθηκε ότι πέθανε, μπήκε σε ένα πλοίο στο λιμάνι της Οδησσού και έφυγε για τη Νότια Αμερική.
Στη Βραζιλία συστήθηκε ως Πέδρο. Εκεί εργάστηκε σε διάφορες μικροδουλειές, όπως εργάτης στο λιμάνι και σε φυτείες, θυρωρός σε οίκους ανοχής, ενώ το 1895 έγινε μάγειρας για τα μέλη μιας μυστικής βρετανικής αποστολής στη Βραζιλία.
Η ζωή του άλλαξε όταν έσωσε τη ζωή του ενός βρετανού ταγματάρχη, του Τσαρλς Φόθηργκιλ και εμπόδισε την καταστροφή της αποστολής.
Όταν μια ομάδα αγνώστων τους επιτέθηκε, ο Ράιλι πήρε την κατάσταση στα χέρια. Άρπαξε το όπλο ενός βρετανού αξιωματικού και τους σκότωσε. Ο ταγματάρχης σε αντάλλαγμα, του προσέφερε χρήματα, ένα βρετανικό διαβατήριο και μια θέση στο γραφείο της μυστικής υπηρεσίας πρακτόρων της Σκότλαντ Γιαρντ, που αργότερα ονομάστηκε Ιντέλιτζενς Σέρβις. Έτσι τον ευχαρίστησε αλλά προφανώς είδε και την προοπτική να εξελιχθεί σε έναν ικανό πράκτορα.
Όμως, υπάρχουν θεωρίες ότι πριν να φτάσει στο Λονδίνο, βρέθηκε στη Γαλλία. Μαζί με συνεργάτη του δολοφόνησε δυο αναρχικούς από την Ιταλία και τους έκλεψε μεγάλα χρηματικά ποσά. Το ένα από τα δυο θύματα βρέθηκε με κομμένο το λαρύγγι σε ένα τρένο.
Ένας μυστηριώδης θάνατος και ο γάμος με τη χήρα
Στο Λονδίνο κυκλοφορούσε με το όνομα Σίντεϊ Ρόζενμπλουμ. Ήταν πληρωμένος πληροφοριοδότης για τη μυστική υπηρεσία της Αγγλίας και κατασκόπευε αριστερούς ρώσους εμιγκρέδες.
Παράλληλα, το 1897 ο Ράιλι άνοιξε μια εταιρία με φάρμακα. Εκεί γνώρισε και τον ιερωμένο, Χιούγκ Τόμας. Ο Τόμας είχε ένα πρόβλημα στα νεφρά και αναζητούσε το ιδανικό φάρμακο. Συμπάθησε το Ράιλι και σύντομα τον κάλεσε στο σπίτι του. Του γνώρισε την κατά πολύ νεότερη σύζυγό του, Μάργκαρετ Τόμας. Ο Ράιλι την ερωτεύτηκε και έγινε ερωμένη του.
Στις 12 Μαρτίου 1898 ο παπάς βρέθηκε νεκρός στο δωμάτιό του.
Ένας γιατρός που παρουσιάστηκε με το όνομα Dr. T. W. Andrew είπε ότι ο Τόμας είχε πεθάνει από φυσικά αίτια εξαιτίας της εξασθένισης του οργανισμού του μετά από μια ίωση που τον βασάνιζε.
Πολλοί είπαν ότι αυτός ο γιατρός ήταν “φτυστός” ο Ράιλι και σύμφωνα με τα αρχεία του κράτους δεν υπήρχε κανένας με αυτό το όνομα στη Μεγάλη Βρετανία εκείνη την εποχή. Υπήρχαν φήμες ότι η νοσοκόμα που είχε προσλάβει η σύζυγός του για να τον φροντίζει είχε δηλητηριάσει με αρσενικό τον προηγούμενο εργοδότη της.
Λίγες μέρες πριν να πεθάνει ο ηλικιωμένος σύζυγος, είχε αλλάξει τη διαθήκη του και είχε αφήσει όλη την περιουσία του στη σύζυγό του. Η υπόθεση δεν ερευνήθηκε ποτέ.
Τέσσερις μήνες μετά τον μυστηριώδη θάνατο του ιερωμένου, ο Ράιλι παντρεύτηκε με τη Μάργκαρετ.
Ένας ριψοκίνδυνος πράκτορας
Μετά τον γάμο του με την Μάργκαρετ, ο Ράιλι από ένας φτωχός πληροφοριοδότης της αστυνομίας και πωλητής φαρμάκων, έγινε ένας εύπορος μεγαλοαστός.Ωστόσο παρέμεινε στην υπηρεσία της “Αυτού Μεγαλειότητος”.
Άλλαξε πάλι το όνομά του. Αυτή τη φορά έγινε ο Σίντνεϊ Τζορτζ Ράιλι και ταξίδεψε στη Ρωσία για λογαριασμό της βρετανικής αστυνομίας.
Εκεί γνώρισε τον ιάπωνα αξιωματικό, Ακάσι Μοτοζίρο, ο οποίος του πρότεινε να εργαστεί για την ιαπωνική μυστική υπηρεσία πληροφοριών.
Πήγε στον Καύκασο, όπου συγκέντρωσε πληροφορίες για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή, τα οποία έδωσε στη βρετανική κυβέρνηση.
Το 1904 λίγο πριν ξεσπάσει ο ρωσο-ιαπωνικός πόλεμος έδωσε τα αμυντικά σχέδια της Ρωσίας στους Ιάπωνες. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, ο ιαπωνικός στόλος επιτέθηκε στο λιμάνι Πορτ Άρθουρ στη Μαντζουρία τον Φεβρουάριο του 1904. Ωστόσο, οι Ιάπωνες υποτίμησαν τη δύναμη των αντιπάλων τους, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερες απώλειες από τους Ρώσους.
Οι ρωσικές αρχές άρχισαν να υποψιάζονται τη δράση του. Ο Ράιλι έμαθε ότι ένας συνεργάτης του, στην πραγματικότητα ήταν μέλος της ρωσικής αντικατασκοπείας και αποφάσισε να φύγει από την χώρα για να γλιτώσει τη σύλληψη ή ενδεχομένως και τη δολοφονία του.
Την ίδια χρονιά πήγε στο Παρίσι μεταμφιεσμένος σε καθολικό παπά. Αποστολή του ήταν να ανέβει χωρίς να τον καταλάβουν στη θαλαμηγό της πάμπλουτης οικογένειας Ρότσιλντ και να πείσει τον αυστραλιανό επιχειρηματία, Γουίλιαμ Νοξ ντ’ Αρσί, να δώσει τα δικαιώματα εξόρυξης πετρελαίου σε περιοχές του σημερινού Ιράκ και του Ιράν, στη Βρετανία και όχι στη Γαλλία, όπως είχε συμφωνήσει.
Ο Ράιλι τον προσέγγισε με την πρόφαση ότι συγκέντρωνε χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς και κατάφερε να πείσει τον αυστραλό επιχειρηματία ότι θα είχε μεγαλύτερο κέρδος αν συνεργαζόταν με τη Βρετανία. Η αποστολή εξετελέσθη.
Το 1909 πήγε στη Γερμανία με το όνομα Καρλ Χαχν. Παρουσιάστηκε ως εργάτης ναυπηγείων και έπιασε δουλειά ως ηλεκτροσυγκολλητής. Σκοπός του ήταν να συγκεντρώσει πληροφορίες για τα γερμανικά όπλα.
Κατάφερε να υποκλέψει ένα χάρτη με τις θέσεις των πυροσβεστήρων και των κρουνών στη χώρα, τις τεχνολογικές ανακαλύψεις των Γερμανών στον τομέα της αεροπλοΐας, καθώς και το πενταετές ναυπηγικό τους πρόγραμμα.
Τη διετία 1914-1915 ο Ράιλι βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και πουλούσε πυρομαχικά στη Γερμανία, αλλά και στη Ρωσία.
Η αποστολή που του στοίχισε τη ζωή
Το 1918 ο Ράιλι σχεδίαζε να ανατρέψει τους Μπολσεβίκους και να δολοφονήσει τον Λένιν και τον Τρότσκι. Άρχισε να αναπτύσσει σχέσεις με αντί-μπολσεβικικούς κύκλους και να προετοιμάζει το έδαφος για μια ένοπλη εξέγερση στη Μόσχα. Σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Λένιν στις αρχές του Σεπτεμβρίου στο Συμβούλιο των Λαϊκών Κομισαρίων στο θέατρο Μπολσόι.
Το σχέδιο του ανατράπηκε όταν η φτωχή εβραιοπούλα Φάνια Καπλάν, πλησίασε τον Λένιν μετά από ομιλία του σε εργοστάσιο της Ρωσίας και τον πυροβόλησε τρεις φορές.
Οι δυο σφαίρες τον τραυμάτισαν σοβαρά στον πνεύμονα και τον ώμο, ενώ η τρίτη χτύπησε στο κασκέτο του. Το περιστατικό έγινε στις 30 Αυγούστου 1918. Η Καπλάν συνελήφθη και κατά την ανάκριση της είπε ότι θεωρούσε τον Λένιν προδότης της επανάστασης. Η νεαρή εβραιοπούλα εκτελέστηκε λίγες μέρες αργότερα.
Μετά την απόπειρα δολοφονίας του, οι Μπολσεβίκοι έκαναν συλλήψεις χιλιάδων αντικαθεστωτικών και έγιναν μαζικές εκτελέσεις. Η επιχείρηση ονομάστηκε “Κόκκινη Τρομοκρατία”.
Η δράση του Ράιλι έγινε γνωστή μέσα από τοπικές εφημερίδες και το ρωσικό δικαστήριο τον καταδίκασε σε θάνατο. Λίγο πριν η μυστική υπηρεσία προχωρήσει στη σύλληψή του, ο Ράιλι κατάφερε να διαφύγει με ψεύτικο διαβατήριο στη Βρετανία.
Παρόλο που για χρόνια κατάφερνε να ξεφύγει από τις ρωσικές αρχές, το 1925 έπεσε στην παγίδα.
Μυστικοί πράκτορες των Μπολσεβίκων τον πλησίασαν και του ζήτησαν να οργανώσουν μια νέα εξέγερση κατά του καθεστώτος.
Κανόνισαν ένα δήθεν ραντεβού στα ρωσο-φιλανδικά σύνορα. Όταν έφτασε, συνελήφθη και τον οδήγησαν στις φυλακές Lubyanka στη Μόσχα.
Οι αρχές τον ανέκριναν καθημερινά. Παρ’ όλα αυτά, δεν αποκάλυψε τη δράση και τις πληροφορίες που είχε αποσπάσει για τη βρετανική κυβέρνηση.
Στο κελί του ο Ράιλι κρατούσε σημειώσεις για τις μεθόδους ανάκρισης των Μπολσεβίκων ακόμη και σε χαρτάκια από τσιγάρα. Πίστευε ότι αν κατάφερνε να δραπετεύσει, αυτές οι πληροφορίες θα χρησίμευαν στη βρετανική κυβέρνηση.
Στις 5 Νοεμβρίου 1925 εκτελέστηκε σ΄ ένα δάσος στη Μόσχα.
Πηγή αρχικής εικόνας Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στην “ΜτΧ”: Ρότζερ Μουρ ο θρυλικός «πράκτωρ 007». Η φρίκη του πολέμου, οι θυελλώδεις σχέσεις και η απόφαση να αποσυρθεί επειδή ένιωθε άβολα σε ερωτικές σκηνές με νεότερες ηθοποιούς
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ