O Πύργος του Γαλατά και ο θρύλος με τον οθωμανό Ίκαρο που “πέταξε” με φτερά. Πότε ονομαζόταν πύργος του Χριστού

O Πύργος του Γαλατά και ο θρύλος με τον οθωμανό Ίκαρο που “πέταξε” με φτερά. Πότε ονομαζόταν πύργος του Χριστού

Ο Πύργος του Γαλατά, ύψους 66,90 μέτρων, αποτελεί το πιο σημαντικό μνημείο της ομώνυμης περιοχής. Βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, έχει μοναδική αρχιτεκτονική και προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη και τον Βόσπορο. 

Ο Πύργος του Γαλατά κατασκευάστηκε το 528 μ.Χ. με διαταγή του Ιουστινιανού. Στην αρχή, στόχος ήταν να λειτουργήσει ως παρατηρητήριο, καθώς κανείς μπορούσε να ελέγχει τις περιοχές γύρω από την Κωνσταντινούπολη και το λιμάνι του Χρυσού Κέρατος. Μέσα στους αιώνες, ο Πύργος του Γαλατά υπέστη πολλές ανακατασκευές.

Πιστεύεται ότι προστατεύει την Κωνσταντινούπολη από το κακό και φέρνει καλή τύχη στην πόλη και τους κατοίκους της.

Ο χιονισμένος Πύργος του Γαλατά. Πηγή: Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας στην Ελλάδα

Ο θρύλος με τον «Ίκαρο» του πύργου

Σύμφωνα με τα γραπτά του Εβλιγιά Τσελεμπή, ο θρυλικός αεροπόρος Χεζάρφεν Αχμέτ Τσελεμπή πραγματοποίησε την πρώτη μη τροφοδοτούμενη πτήση στον κόσμο.

Το 1638, κατασκεύασε φτερά, τα οποία φόρεσε και πέταξε από την κορυφή του Πύργου, διασχίζοντας τον Βόσπορο. Έχει καταστεί ένα από τα πιο αγαπημένα παραμύθια της Κωνσταντινούπολης.

Η ιστορία λέει ότι πριν από την πτήση του, είχε εξασκηθεί πετώντας πάνω από τον άμβωνα του Οκμεϊντανί. Χρησιμοποίησε φτερά που είχε κατασκευάσει, τα οποία βασίζονταν στην κίνηση του ανέμου. Είχε εμπνευστεί από τη φύση, τις πτήσεις των πουλιών και τη δύναμη του ανέμου.

O Χεζάρφεν την ώρα της πτήσης από τον Πύργο του Γαλατά, Πηγή: Wikipedia

Σήμερα, ένα από τα τρία αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης φέρει την ονομασία «Αεροδρόμιο Χεζάρφεν». Επιπλέον, κοντά στο Αεροδρόμιο Ατατούρκ, υπάρχει ένα τέμενος που έχει ονομαστεί «Χεζάρφεν Αχμέτ Τσελεμπή».

Οι Γενουάτες και η κατάκτηση από τους Οθωμανούς

Το 1384, μετά από πολλές καταστροφές και επιθέσεις, ιταλοί έμποροι από τη Γένοβα τον έχτισαν ξανά. Απέκτησαν το δικαίωμα, το 1302, με αυτοκρατορικό χρυσόβουλο για ανέγερση οχυρωματικών τειχών.

Τότε ήταν που ο Πύργος πήρε τη μορφή που σήμερα ξέρουμε,. Επιπλέον, η πόλη απέκτησε σημαντικό σημείο αναφοράς, ειδικά για τους εμπορικούς και ναυτιλιακούς κύκλους. Ο Πύργος ήταν γνωστός στους Γενουάτες με την ονομασία «Πύργος του Χριστού».

Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ο Πύργος πέρασε στα χέρια των Οθωμανών. Η μαρμάρινη επιγραφή στην είσοδο αναφέρει: «Το πρωί της Τρίτης, 29 Μαΐου 1453, οι Γενουάτες παρέδωσαν τα κλειδιά της αποικίας Γαλατά στον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και η παράδοση της Γαλατά ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 1 Ιουνίου».

Ο πύργος του Γαλατά. Πηγή: Wikipedia

Ο πύργος ανακαινίστηκε μεταξύ 1445 και 1446. Υπέστη ζημιές από σεισμό τον 16ο αιώνα και επισκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Μουράτ μπιν Χαϊρεττίν. Έπειτα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σουλτάνου Σελίμ, προστέθηκε ένα παράθυρο στην επάνω όροφο .

Το 1831, ο πύργος υπέστη ζημιές από φωτιά και ο Σουλτάνος Μαχμούτ Β’ έχτισε δύο ακόμη ορόφους. Η κορυφή του καλύφθηκε με την χαρακτηριστική κωνική στέγη. Το κτίριο επισκευάστηκε τελευταία φορά το 1967.

Τον 16ο αιώνα, χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή, ενώ αργότερα, μέχρι τη δεκαετία του 1960, χρησίμευσε ως πυροσβεστικός σταθμός παρατήρησης. Από τις 6 Οκτωβρίου 2020, την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κωνσταντινούπολης, ο Πύργος Γαλατά λειτουργεί ως μουσείο, με εκθεσιακούς χώρους.

Πηγή αρχικής εικόνας: Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας στην Ελλάδα

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr