Ο πύργος της Απολλωνίας με τις ζεματίστρες. Υπήρξε ο “άγρυπνος φρουρός” μεταξύ Αγίου Όρους και Καβάλας και στο Βυζάντιο αμύνθηκε με καυτό νερό ή λάδι (drone)

Ο πύργος της Απολλωνίας με τις ζεματίστρες. Υπήρξε ο “άγρυπνος φρουρός” μεταξύ Αγίου Όρους και Καβάλας και στο Βυζάντιο αμύνθηκε με καυτό νερό ή λάδι (drone)
Στη νότια πλευρά της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, μεταξύ της Αμφίπολης και Νέας Περάμου, λίγα μέτρα μακριά από τη θάλασσα υψώνεται ένας υστεροβυζαντινός πύργος σε αρκετά καλή κατάσταση.

Ο πύργος χτίστηκε κατά τον 14ο αιώνα και είχε στρατηγική σημασία για την περιοχή. Από εκεί επέβλεπαν την θαλάσσια περιοχή και όσα καράβια περνούσαν από το Άγιο Όρος μέχρι τη Χριστούπολη, την σημερινή Καβάλα. Ήδη στην πολη από το 926 άρχισαν να υψώνονται νέα τείχη, καθώς τα παλιά είχαν σημαντικές φθορές από την εποχή του Ιουστινιανού. Εξαιτίας της οχύρωσής της, τα πρώτα χρόνια του 14ου αιώνα κατάφερε να αποκρούσει τους Καταλανούς που διεκδικούσαν την περιοχή. Όμως, η πόλη δεν έμεινε πολύ καιρό ελεύθερη, καθώς το 1387 συνθηκολόγησε με την οθωμανική αυτοκρατορία, στην οποία είχε την υποχρέωση υποβολής φόρου. Το 1391 καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Τούρκους. Στο σημείο έχει χτιστεί η σημερινή Καβάλα.

Ο πύργος υψώνεται στη νότια πλευρά της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας, μεταξύ Αμφίπολης και Νέας Περάμου. Ονομάστηκε έτσι, γιατί παλαιότερα πίστευαν λανθασμένα ότι εκεί βρισκόταν η αρχαία πόλη της Απολλωνίας.

Ο πύργος της Απολλωνίας ήταν ακριβώς ανάμεσα σε δυο καλά οχυρωμένες πόλεις – κάστρα της εποχής: της Χρυσόπολης δυτικά και της Ανακτορούπολης ανατολικά. Η πρώτη έπεσε στα χέρια των Οθωμανών το 1375-1276, ενώ η δεύτερη μερικά χρόνια αργότερα στο διάστημα μεταξύ 1383 και 1387.

Η κατασκευή

Το επιβλητικό λίθινο κτίσμα έχει οχυρωματικό περίβολο. Η είσοδος στον πύργο δημιουργήθηκε στην πλευρά που “έβλεπε” στη θάλασσα. Βρισκόταν 2 μέτρα ψηλότερα από το έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο, κάτω από το επίπεδο της εισόδου δημιουργούνταν ένα “κρυφό” ισόγειο, το οποίο πιθανότατα επικοινωνούσε με τον πρώτο όροφο με ξύλινη σκάλα. Ο πύργος χωριζόταν σε τέσσερις ορόφους, με ξύλινο δάπεδο. Οι φρουροί μετακινούνταν στους ορόφους μέσω θολωτής κλίμακας, ενώ στον τελευταίο όροφο ανέβαιναν με ξύλινη σκάλα. Στην κορυφή υπήρχε δώμα με επάλξεις, οι οποίες όμως δεν διασώζονται.

Ο πύργος διέθετε και δυο καταχύστρες, τις λίθινες προεξοχές από τις όποιες οι φρουροί έριχναν τα πυρά τους. Πρόκειται για μια ισλαμική οχυρωματική τακτική που συναντάται στα ισλαμικά παλάτια του 8ου αιώνα. Στην Ελλάδα έφτασε τον 13ο αιώνα από τους Φράγκους. Πολλοί τις ονόμαζαν και ζεματίστρες, καθώς όταν δεν είχαν τα απαραίτητα υλικά έριχναν μέχρι και καυτό νερό ή λάδι στους αντιπάλους. Το εσωτερικό του πύργου φωτιζόταν από τοξωτά παράθυρα και δυο θυρίδες.

Λίγο ψηλότερα υπάρχει ένας μικρός οικισμός που ονομάζεται “Πύργος Καβάλας” και πήρε το όνομά του από τον πύργο της Απολλωνίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 αριθμεί μόλις 9 κατοίκους.

Από τον πύργο οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση σε τρεις παραλίες. Δείτε τον Πύργο της Απολλωνίας από ψηλά μέσα από το βίντεο του Σάββας Τσανουσίδης και του καναλιού στο Youtube Up Drones:

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος DJI Store Greece που διαθέτει και υποστηρίζει με επίσημο σέρβις τα κορυφαία μοντέλα Phantom και Mavic. Μάθε να πετάς στην Σχολή εκπαίδευσης Drone pilot school

Διαβάστε στην “ΜτΧ”: Τι απέγινε το «βασιλοβάπορο» της γραμμής Πάτρα – Ιταλία. Στα 80΄s διέθετε δύο πισίνες, ντισκοτέκ και κλιματισμό. Πως παροπλίστηκε και τούμπαρε στην Ελευσίνα

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.