Ο Ψυχρός Πόλεμος και οι Έλληνες στον πόλεμο της Κορέας στη «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου στις 21:00 από το COSMOTE HISTORY. Η εκπομπή μεταδίδεται σε επανάληψη στις 11 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα.
Η εκπομπή καταγράφει τις συγκλονιστικές μαρτυρίες των ελλήνων βετεράνων που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Κορέα και αναλύει το διεθνές περιβάλλον μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Ρούσβελτ, Τσόρτσιλ και Στάλιν χώρισαν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής.
Η εκπομπή παρουσιάζει την πρώτη ένοπλη σύρραξη του Ψυχρού Πολέμου, που σημειώθηκε το 1950, σε μια μικρή χώρα της Ασίας, την Κορέα. Η κορεατική χερσόνησος χωρίστηκε στα δύο, με σύνορο τον 38ο παράλληλο.
Τον έλεγχο της Βόρειας Κορέας είχε ο Κιμ Ιλ Σουνγκ, παππούς του Κιμ Γιονγκ Ουν, με την υποστήριξη των Σοβιετικών, ενώ στη Νότια Κορέα ο επίσης απολυταρχικός Σίγκμαν Ρι, είχε εγκαθιδρύσει μια φιλοδυτική κυβέρνηση με την υποστήριξη των Αμερικανών.
Όταν ο Βορειοκορεάτης Κιμ εισέβαλε στην Νότιο Κορέα, το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ άναψε το πράσινο φως, ώστε 21 κράτη να εκστρατεύσουν στην Κορέα και να αποκαταστήσουν την διεθνή τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ. Ανάμεσα σε αυτές τις χώρες ήταν και η Ελλάδα που βρέθηκε να πολεμά στην μακρινή Ασία Κορεάτες και Κινέζους του Μάο που έστειλε 850 χιλιάδες στρατό εναντίον των δυτικών.
Η έρευνα φωτίζει την απόφαση του Σοφοκλή Βενιζέλου για τη δημιουργία του εκστρατευτικού σώματος και περιγράφει το μεγάλο ταξίδι σε μια χώρα που κανένας στρατιώτης δεν γνώριζε να τη δείξει στον χάρτη και πιθανόν να μην είχε ακούσει ούτε καν το όνομά της. Περισσότεροι από 10.000 Έλληνες ταξίδεψαν στην κορεατική χερσόνησο. Βετεράνοι περιγράφουν πώς κατατάχτηκαν εθελοντικά και κάποιοι μιλούν για υποχρεωτική συμμετοχή υπό την απειλή ξύλου ή της εξορίας.
Έτσι μπήκαν στο καράβι με προορισμό το λιμάνι του Πουσάν, όπου είχαν στρατοπεδεύει οι συμμαχικές δυνάμεις. Ο πρώτος μεγάλος αντίπαλός τους ήταν το κρύο και οι αντίξοες συνθήκες του ταξιδιού που κράτησε πάνω από τριάντα μέρες. Οι περισσότεροι δεν είχαν ξαναμπεί σε πλοίο και η ναυτία είχε μετατρέψει το ταξίδι σε εφιάλτη.
Η «Μηχανή του Χρόνου» παρουσιάζει τον «ξεχασμένο πόλεμο», όπως έμεινε στην ιστορία η σύγκρουση στην Κορέα, μέσα από μαρτυρίες ελλήνων στρατιωτών που πολέμησαν στο ύψωμα 381, σε μία από τις πιο κρίσιμες μάχες που έγινε τον Ιανουάριο του 1951. Η εκπομπή ολοκληρώνεται σε δύο επεισόδια. Στο Β’ μέρος περιγράφονται αναλυτικά οι υπόλοιπες φονικές μάχες και οι δραματικές ιστορίες από το πεδίο των μαχών.
Στην εκπομπή μιλούν:
Γιώργος Καζαμίας- καθηγητής ιστορίας, Θεοδόσιος Καρβουναράκης- καθηγητής διπλωματικής ιστορίας, Γιάννης Στεφανίδης- καθηγητής διπλωματικής ιστορίας, Ηλίας Μαγκλίνης- δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Πρωινή Γαλήνη» με θέμα τον πόλεμο της Κορέας, Αλέξανδρος Τσανγκ- Κορεάτης που γεννήθηκε στη Βόρεια Κορέα και πολέμησε μαζί με το ελληνικό Τάγμα, Μίνμο Τσονγκ- ιστορικός ερευνητής, Δημήτριος Ματσούκας- αδερφός πεσόντα και γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Παλαίμαχων Πολεμιστών Κορέας και οι βετεράνοι Στυλιανός Δράκος- Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Παλαίμαχων Πολεμιστών Κορέας, Νίκος Φίλης, Γιάννης Γιαννόπουλος, Σπύρος Βάϊος από τη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Τσαμπαδιάς από τη Λαμία, Αριστοφάνης Ανδρουλάκης από τον Ευαγγελισμό Ηρακλείου Κρήτης, Ελευθέριος Τσικανδηλάκης – Πρίσμα Μαλεβιζίου, Ηρακλείου Κρήτης, Εμμανουήλ Πιτσουλάκης – Επισκοπή Ηρακλείου Κρήτης, Εμμανουήλ Ιερωνυμάκης- Προφήτης Ηλίας Ηρακλείου Κρήτης, Χαράλαμπος Θεοδωράκης – Λούρες Ηρακλείου Κρήτης, Ακριβός Τσολάκης – αεροπόρος που πολέμησε με το ελληνικό σμήνος στην Κορέα.
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ