ΠΗΓΗ: 50 ψυχολογικές θεωρίες που επηρέασαν την ανθρωπότητα, Christian Jarrett, Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Ο δείκτης νοημοσύνης σας είναι κληρονομικός και εξαρτάται από τη φυλετική ομάδα στην οποία ανήκετε. Η θέση των άστρων στον ουρανό όταν γεννηθήκατε επηρεάζει την προσωπικότητά σας για την υπόλοιπη ζωή σας. Το κάπνισμα δεν προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα.
Αυτές είναι μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες απόψεις που υποστήριζε ο, γερμανικής καταγωγής, ψυχολόγος Χανς Άιζενκ.
Γεννήθηκε το 1916 στο Βερολίνο και σε ηλικία 18 ετών μετακόμισε στην Ντιζόν της Γαλλίας και στη συνέχεια στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως ψυχολόγος στο νοσοκομείο Μιλ Χιλ και Μόντσλεϊ και το 1955 διορίστηκε καθηγητής Ψυχολογίας στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου.
Σε όλη του τη ζωή αμφισβητούσε το επιστημονικό κατεστημένο. Ωστόσο, σε ορισμένα ζητήματα δικαιώθηκε στην πορεία.
Για παράδειγμα, η άποψή του ότι η θεωρία του Φρόιντ είναι αντιεπιστημονική και ότι η ψυχανάλυση δεν βοηθά στη θεραπεία των νευρώσεων, προκάλεσε κατακραυγή όταν την πρωτοδιατύπωσε στη δεκαετία του 1950, στη συνέχεια όμως υποστηρίχτηκε και από άλλους.
Επίσης, ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν ότι το σεξ και η βία στην τηλεόραση επιδρούν αρνητικά στους τηλεθεατές, μια ιδέα που χλευάστηκε στη δεκαετία του 1970 αλλά με την οποία συμφωνούν πλέον πολλοί ειδικοί.
Ακόμη, πίστευε ότι η πολιτική δεν διαιρείται απλώς σε αριστερά και δεξιά ή σε ριζοσπαστισμό και συντηρητισμό αλλά σε “σκληρότητα” και “ηπιότητα”. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι φασίστες, οι κομμουνιστές, η εργατική τάξη και οι άντρες κλίνουν προς τη “σκληρότητα”, ενώ η μεσαία τάξη και οι γυναίκες είναι περισσότερο “ήπιοι”.
Επιπλέον, ισχυρίσθηκε ότι η θέση του καθενός στην κλίμακα σκληρότητας- ηπιότητας καθορίζεται κατά 50% από τα γονίδια.
Όπως ήταν φυσικό, οι ακραίες απόψεις του Άιζενκ προκάλεσαν και ακραίες αντιδράσεις. Χαρακτηρίστηκε “ο ψυχολόγος που οι άνθρωποι αγαπούν να μισούν περισσότερο”, ενώ είχε δεχθεί και επίθεση στη διάρκεια ομιλίας του.
Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε τον Άιζενκ και για το μοντέλο των τριών μεγάλων παραγόντων προσωπικότητας, το οποίο άντεξε στον χρόνο και αποτέλεσε τον πρόδρομο του ευρέως αποδεκτού, σήμερα, μοντέλου των πέντε μεγάλων παραγόντων.
Εκτός από την έντονη δημόσια παρουσία του, ήταν πολυγραφότατος, έχοντας συγγράψει 80 βιβλία.
Ακόμη, ήταν ο ψυχολόγος με τις περισσότερες βιβλιογραφικές παραπομπές της γενιάς του. “Το τακτ και η διπλωματία είναι πολύ ωραία στις διεθνείς σχέσεις, στην πολιτική, ακόμη και στον κόσμο των επιχειρήσεων ίσως”, έγραψε. “Στην επιστήμη, όμως, ένα πράγμα μόνο έχει σημασία, και αυτό είναι τα στοιχεία”.
ΠΗΓΗ: 50 ψυχολογικές θεωρίες που επηρέασαν την ανθρωπότητα, Christian Jarrett, Εκδόσεις Κλειδάριθμος
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ποιοι είναι οι πέντε κύριοι παράγοντες της προσωπικότητας σύμφωνα με τη σύγχρονη ψυχολογία. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες ανθρώπων: ο χολερικός, ο φλεγματικός, ο αιματώδης και ο μελαγχολικός
Ειδήσεις σήμερα:
- Ανοιχτά σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και τα σούπερ μάρκετ. Δείτε το ωράριο
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ