του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Ο Ολλανδός Φρανσίσκο Πελσέρτ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που κατέγραψε τα χαρακτηριστικά του καγκουρό. Επρόκειτο για έμπορο της ολλανδικής Εταιρείας των Ανατολικών Ινδιών που τον 17ο αιώνα είχε το μονοπώλιο του θαλάσσιου εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Άπω Ανατολής.
Η πρώτη περιγραφή καγκουρό
Το 1629 το πλοίο του Πελσέρτ, «Βαταβία», προσάραξε στο νησί Δυτικό Ουάλαμπι στον Ινδικό Ωκεανό, κοντά στην δυτική ακτή της Αυστραλίας. Ο Πελσέρτ ήταν από τους ελάχιστους επιζώντες που διασώθηκαν.
Όταν επέστρεψε στην Ολλανδία ανάμεσα στα άλλα ανέφερε ότι στο νησί που βρισκόταν είδε ένα περίεργο ζώο:
«Ήταν ψηλό σαν άνθρωπος, με κεφάλι αρουραίου και μακριά ουρά, στεκόταν στα δύο πόδια σαν πουλί και πηδούσε σαν βάτραχος… Οι μητέρες κουβαλούσαν τα μικρά σ’ ένα σάκο στο στομάχι τους ενώ αυτά κρέμονταν από τις θηλές τους».

Μητέρα καγκουρό με το μικρό της. Πηγή: Wikipedia
Η περιγραφή του ολλανδού εμπόρου ήταν τόσο περίεργη που κανένας συμπατριώτης του δεν τον πίστεψε. Όλοι νόμιζαν ότι οι κακουχίες και η πείνα στο έρημο νησί είχαν προκαλέσει στον Πελσέρτ παραισθήσεις!
Αν και έγραψε βιβλίο με τις περιπέτειές του όπου ανέφερε και το περίεργο ζώο, η αφήγησή του σύντομα ξεχάστηκε.
Η “παρεξήγηση” του Κουκ
Περίπου 140 χρόνια αργότερα, το 1770, ο Βρετανός εξερευνητής, πλοηγός και χαρτογράφος Τζέιμς Κουκ έφθασε μέχρι την ακτή της Αυστραλίας. Εκεί είδε πολλά καγκουρό και έτσι επιβεβαίωσε την περιγραφή του Πελσέρετ.
Ο Βρετανός θαλασσοπόρος όχι μόνο κατέγραψε με λεπτομέρειες το περίεργο ζώο, αλλά του έδωσε και το όνομά του: καγκουρό.
Ο θρύλος λέει ότι το όνομα ήταν αποτέλεσμα μιας παρεξήγησης. Ο Κουκ, αφού είδε το ζώο που κινούνταν χοροπηδώντας, στράφηκε σε έναν ντόπιο αυτόχθονα («Αβορίγινα») ρωτώντας τον -προφανώς στα αγγλικά- πώς λεγόταν αυτό το περίεργο πλάσμα. Εκείνος απάντησε στη γλώσσα του: «καγκουρό». Υποτίθεται ότι στη γλώσσα του σημαίνει «δεν καταλαβαίνω τι μου λες»….
Ένας “ωραίος” θρύλος..
Δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά που να είναι σύγχρονη με τον Κουκ για το πως ονόμασε το “περίεργο ζώο” καγκουρό.
Ένα αιώνα αργότερα, ο 1888, ο Αυστραλός δημοσιογράφος Ντόναλντ Μακντόναλντ, έγραψε ένα βιβλίο που υποτίθεται ότι επιβεβαίωνε το συμβάν με το όνομα. Ο Μακντόναλντ παραθέτει λεπτομέρειες για τη συνάντηση του Κουκ με τον αυτόχθονα στην περιοχή του Κουΐνσλαντ κοντά στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, όπου και έμαθε το όνομα του περίεργου ζώου.

Πηγή: Wikipedia
Αυτή η ιστορία έγινε αποδεκτή ως αληθινή από τους πρώτους Βρετανούς αποίκους της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα να μπει ακόμη και στα σχολικά βιβλία. Μέχρι και τα μέσα του 20ου αιώνα, οι Αυστραλοί θεωρούσαν γεγονός ότι το όνομα καγκουρό οφειλόταν σε παρεξήγηση..
Όμως, η αλήθεια είναι ότι έτσι έλεγε αυτό το ζώο μία από τις 700 φυλές των Αβορίγινων της Αυστραλίας.
Δείτε εδώ:
Γιατί το καγκουρό έγινε σύμβολο της Αυστραλίας;
Το 1901 η Αυστραλία αναγνωρίστηκε από τη Μεγάλη Βρετανία ως αυτόνομη κτήση της αυτοκρατορίας της, με τον τίτλο «Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας».
Επτά χρόνια αργότερα, το 1908, η Αυστραλία απέκτησε το επίσημο έμβλημά της.
Στο κέντρο ήταν μία ασπίδα με τα εμβλήματα των έξι πολιτειών της νέας χώρας. Αριστερά ένα καγκουρό και δεξιά ένα εμού, το μεγάλο πουλί της Αυστραλίας που μοιάζει με στρουθοκάμηλο. Το 1912 έγιναν μικρές τροποποιήσεις στο έμβλημα το οποίο ισχύει και σήμερα.

Ο θυρεός της Αυστραλίας. Πηγή: Wikipedia
Λέγεται ότι τα δύο αυτά ζώα επελέγησαν όχι μόνο γιατί ανήκουν αποκλειστικά την πανίδα της Αυστραλίας, αλλά και γιατί δεν κινούνται ποτέ πίσω, μόνο μπροστά! Πολλοί θεωρούν ότι και αυτή η θεωρία ίσως να μην είναι αληθινή, αλλά ένας ακόμη θρύλος των Αυστραλών για το καγκουρό!
Ειδήσεις σήμερα:
- Η «αυτοκρατορία» του πλούτου. Ο Έλον Μασκ στην Κορυφή της Λίστας Forbes
- Η Φίνος Φιλμ γιορτάζει την πρωταπριλιά με θρυλικές στιγμές του Ελληνικού Κινηματογράφου (Βίντεο)
- Μήνας αίματος στην Αττική. 18 Νεκροί από τροχαία. Χιλιάδες παραβάσεις στους δρόμους
- Διαιτητής έβγαλε νοκ άουτ τον προπονητή με… χτύπημα καράτε (Βίντεο)
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ