Ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος γεννήθηκε το 1917 στην Αθήνα και από μικρός ονειρευόταν να ενταχθεί στην Πολεμική Αεροπορία. Μπήκε στη Σχολή Ικάρων και αποφοίτησε με τον βαθμό του ανθυποσμηναγού το 1940, λίγους μήνες πριν από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου.
Τον Μάρτιο του 1941 πραγματοποίησε αποστολή για αναγνωριστικές πτήσεις. Οι φωτογραφίες που τράβηξε για το ελληνικό στρατηγείο συνέβαλλαν ώστε να οργανωθεί αποτελεσματικά η άμυνα του στρατού και να αποκρουστεί η ιταλική εαρινή επίθεση.
Η διαφυγή του στη Μέση Ανατολή
Μετά την έναρξη της γερμανικής εισβολής διέφυγε στη Μέση Ανατολή και εντάχθηκε στη 335 μοίρα διώξεως ως κυβερνήτης αεροσκάφους Χάρικέιν. Στο Ελ Αλαμέιν μιλούσαν όλοι για αυτόν. Στις 29 Οκτωβρίου ο Ιωάννης Αποστολόπουλος έκανε κάτι που κανένας Έλληνας δεν είχε καταφέρει ως τότε: να καταρρίψει γερμανικό καταδιωκτικό. Εκείνη τη μέρα ο πιλότος βρέθηκε αντιμέτωπος με μια τετράδα γερμανικών αεροσκαφών τύπου Μέσερσμίτ, τα οποία πετούσαν 1.000 πόδια ψηλότερα από αυτόν. Ακολούθησε μια άγρια αερομαχία, κατά την οποία ο Αποστολόπουλος κατάφερε να πάρει θέση πίσω από ένα γερμανικό καταδιωκτικό. Άρχισε να το πολυβολεί και λίγο αργότερα το εχθρικό αεροσκάφος έπεσε φλεγόμενο στην έρημο.
Η αιχμαλωσία του, το στρατόπεδο συγκέντρωσης και η απόδραση
Η πολεμική του δράση είχε ηρωικές, αλλά και μαρτυρικές στιγμές. Στις 3 Νοεμβρίου 1942 βρισκόταν σε συμμαχική αποστολή και πολυβολούσε από χαμηλό ύψος φάλαγγα γερμανικών οχημάτων. Το αεροσκάφος του χτυπήθηκε από αντιαεροπορικά πυρά και έπιασε φωτιά. Ο Αποστολόπουλος αναγκάστηκε να προσθαλασσωθεί σε μια περιοχή πίσω από τις γραμμές του γερμανικού στρατού. Ο έλληνας ανθυποσμηναγός αιχμαλωτίστηκε από τους Ιταλούς, οι οποίοι τον βασάνισαν. Μέσω Βεγγάζης και Τρίπολης μεταφέρθηκε σε ιταλικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στην πόλη Σουλμόνα στην ανατολική Ιταλία. Εκεί παρέμεινε 10 μήνες και ως γνώστης της ιταλικής γλώσσας, έγινε μεταφραστής.
Την 9η Σεπτεμβρίου 1943, ημέρα της επίσημης παράδοσης, κατάφερε να αποδράσει, περπατούσε για 50 ολόκληρες μέρες και στις 26 Οκτωβρίου πέρασε τον ποταμό Σάκρο και παραδόθηκε στις συμμαχικές δυνάμεις. Αμέσως μετά επέστρεψε στην Αίγυπτο όπου εντάχθηκε στη 336 μοίρα και έγινε κυβερνήτης βρετανικού Σπίτ Φάιερ. Συμμετείχε ενεργά σε όλες τις αποστολές της μοίρας στη Μέση Ανατολή στην Ιταλία, στη Βαλκανική και αργότερα, το 1945, εναντίον των γερμανοκρατούμενων νησιών στα Δωδεκάνησα. Μετά το τέλος του πολέμου εκπαιδεύτηκε στη ΡΑΦ. Ο Αποστολόπουλος έγινε ο πρώτος έλληνας αεροπόρος που εκπαιδεύτηκε στη προσβολή επίγειων στόχων με πυραύλους.
Η δράση του στον εμφύλιο πόλεμο
Στον Εμφύλιο Πόλεμο ο Αποστολόπουλος συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατά των ανταρτών. Έλαβε μέρος σε διάφορες αποστολές στην Ήπειρο και τη Μακεδονία με κυριότερη αυτή στα Ιωάννινα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συντριβή 11 ταγμάτων των ανταρτών. Ο Αποστολόπουλος ήταν κυβερνήτης του ενός εκ των δυο αεροσκαφών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη αποστολή.
Η εκπαίδευση στις ΗΠΑ, η δράση στην Κορέα και το “Όχι” στο ΝΑΤΟ
Μετά το εμφύλιο πήγε για εκπαίδευση στις ΗΠΑ με άλλους 4 συναδέλφους του, ενώ συμμετείχε και στον πόλεμο της Κορέας στις επιχειρήσεις του 13ου ελληνικού σμήνους. Αμέσως μετά υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις και έφτασε ως τον βαθμό του αρχηγού της τακτικής αεροπορίας.
Το τελεσίγραφο στο ΝΑΤΟ και η αποστρατεία
Στις 8 Νοεμβρίου 1967 ο Αποστολόπουλος ενημερώθηκε ότι πολλά τουρκικά αεροσκάφη είχαν εισβάλει στο Αιγαίο. Τηλεφώνησε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη όπου ο αμερικανός διοικητής αρνήθηκε να τον ακούσει. Αμέσως μετά ενημέρωσε το αντίστοιχο στρατηγείο στην Ιταλία ότι είναι αποφασισμένος να καταρρίψει τα τουρκικά μαχητικά εάν συνεχιστούν οι παραβιάσεις. Την επόμενη μέρα ο διοικητής της βάσης του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη ήρθε στη Λάρισα και του υποσχέθηκε ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί. Λίγες μέρες μετά, η Χούντα των Αθηνών τον αποστράτευσε και τον έθεσε σε κατ΄ οίκον περιορισμό.
Πηγή αρχικής εικόνας: Youtube
Διαβάστε επίσης στη ΜτΧ: Έζησε για δεκαετίες με μια σφαίρα καρφωμένη στο μέτωπό του. Ο βετεράνος του Αμερικανικού εμφυλίου πολέμου που όλοι νόμιζαν ότι ήταν νεκρός. Πώς κατάφερε να επιζήσει
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr