Ο πρώτος Αμερικανός που παρασημοφορήθηκε μετά το Βιετνάμ. Έχασε τη ζωή του στην επιχείρηση φιάσκο στη Σομαλία, όπου οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ υπέστησαν βαριά ήττα

Ο πρώτος Αμερικανός που παρασημοφορήθηκε μετά το Βιετνάμ. Έχασε τη ζωή του στην επιχείρηση φιάσκο στη Σομαλία, όπου οι ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ υπέστησαν βαριά ήττα
Ο Γκάρι Γκόρντον γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1960 στη πολιτεία του Λίνκολν. Σε ηλικία 18 ετών κατατάχθηκε στον αμερικανικό στρατό και υπηρέτησε στο σώμα του μηχανικού. Το 1980 μετατέθηκε στις ειδικές δυνάμεις ως μηχανικός μάχης. 

Το 1982 πέρασε την σκληρή εκπαίδευση των “Rangers” και το 1989 λοχίας πια, συμμετείχε στην επίθεση που έκαναν οι Αμερικανοί εναντίον του Παναμά.

Ο Γκάρι Γκόρντον Πηγή εικόνας:Wikimediamtx Commons

Η δράση του στη Σομαλία

Ο Γκάρυ Γκόρντον έγινε γνωστός για τη δράση και το θάνατό του στη Σομαλία. Το καλοκαίρι του 1993 ο πόλεμος στη χώρα είχε γενικευτεί. Αφορμή στάθηκε η εκτέλεση 24 Πακιστανών κυανόκρανων. Οι ΗΠΑ έστειλαν τους “Rangrers” και την ομάδα Δέλτα με σκοπό να αποκαταστήσουν την τάξη.

Στις 3 Οκτωβρίου 1993 οι Αμερικανοί προχώρησαν σε επιχείρηση σύλληψης κορυφαίων αξιωματούχων του Μοχάμεντ Φαράχ Αιντίντ , ο οποίος εξουσίαζε το Μογκαντίσου. Οι αξιωματούχοι του συνεδρίαζαν στο ξενοδοχείο Ολύμπικ, κοντά στην αγορά Μπακάρα. Ο Γκάρι Γκόρντον ήταν επικεφαλής της ομάδας των ελεύθερων σκοπευτών. Οι επιτελείς σχεδίασαν μια σύντομη αποστολή. Έπεσαν εντελώς έξω. Αυτό που ακολούθησε ήταν μια τραγωδία με χίλιους νεκρούς Σομαλούς και 18 Αμερικανούς.

Ο θάνατος του

Δεξιά ο Γκάρι Γκόρντον Πηγή εικόνας:Wikimediamtx Commons

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ένα από τα ελικόπτερα της αμερικανικής αεροπορίας στρατού που παρείχε υποστήριξη στις αμερικανικές δυνάμεις καταρρίφθηκε και συνετρίβη στη πόλη.

Ήταν  η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκαν ρουκέτες RPG, κατά ελικοπτέρων και αποδείχθηκαν αποτελεσματικότατες.

Οι Αμερικανοί καταδρομείς έσπευσαν στο σημείο και κατάφεραν να δημιουργήσουν μια γραμμή ασφάλειας, με σκοπό να βοηθήσουν το πλήρωμα. Λίγο αργότερα όμως οι Σομαλοί κατέρριψαν και δεύτερο ελικόπτερο.

Τα τμήματα του αμερικανικού στρατού είχαν συγκεντρωθεί στον χώρο της συντριβής του πρώτου ελικοπτέρου.

Έτσι, δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να σταλούν δυνάμεις με σκοπό να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του πληρώματος του δεύτερου ελικοπτέρου. Την αποστολή αυτή ανέλαβε ο σκοπευτής Γκάρι Γκόρντον, μαζί με τον λοχία Ράντι Σούγκαρντ. Οι δυο ελεύθεροι σκοπευτές μετά από τρία αιτήματα, πήραν άδεια να φτιάξουν μια γραμμή άμυνας στον χώρο συντριβής του ελικοπτέρου.

Οι δυο καταδρομείς κατάφεραν να μεταφέρουν τα μέλη του πληρώματος έξω από το ελικόπτερο και άρχισαν να πολεμάνε σκληρά. Μόλις τελείωσαν τα πυρομαχικά του ο λοχίας Γκόρντον δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι και ο θάνατος του ήταν ακαριαίος.

Στις 4 Οκτωβρίου, οι Σομαλοί περιέφεραν τα πτώματα του Γκάρι Γκόρντον και του Ράντυ Σούγκαρντ στους δρόμους του Μογκαντίσου, που είχαν κατακλυστεί από μαχητές.

Τα σώματα των δυο ελευθέρων σκοπευτών δόθηκαν στις ΗΠΑ μετά από 10 μέρες. Την ίδια στιγμή απελευθερώθηκε και ο Μάικ Ντουράντ κυβερνήτης του δεύτερου Μπλακ Χοκ που καταρρίφθηκε. Η κυβέρνηση Κλίντον είχε απειλήσει με σκληρές αεροπορικές επιδρομές σε περίπτωση που ο Μοχάμεντ Φαράχ Αιντίντ δεν έδινε πίσω τους τρεις αμερικανούς στρατιώτες.

Πηγή εικόνας:Wikimediamtx Commons

Στη μεγάλη οθόνη

Το φιάσκο των Αμερικανών στο Μογκαντίσου περιγράφεται στην ταινία “Black Hawk down”, η οποία περιγράφει όλο το χρονικό της μάχης λεπτό προς λεπτό. Ωστόσο, περιγράφει τα πράγματα μόνο από τη πλευρά των αμερικανών στρατιωτών.

Πολλοί Σομαλοί υποστηρίζουν ότι οι σκηνές της ταινίας δεν είναι ακριβείς και ότι γινόταν προσπάθεια από τον σκηνοθέτη να δείξει ως θύτες τους Σομαλούς και ως θύματα τους επίλεκτους αμερικανούς στρατιώτες.

Αντιδράσεις υπήρξαν για τη ταινία και από το Πακιστάν με τον τότε πρόεδρο της χώρας Μουσάραφ να τονίζει ότι ο πακιστανικός στρατός μαζί με μαλαισιανούς κυανόκρανούς έσωσε τους Αμερικανούς, κάτι που όπως θεωρεί, δεν προβάλλεται στη ταινία.

Τον Γκάρι Γκόρντον ενσάρκωσε ο Δανός ηθοποιός Nikolaj Coster-Waldau, ενώ τον Ράντι Σούγκαρντ ο Τζόνυ Στρόνγκ.

Πηγή αρχικής εικόνας: Youtube

Διαβάστε επίσης στην ΜτΧ: Η συμμετοχή των νοσοκόμων στα πειράματα του Χίτλερ για μικρά παιδιά. Φορούσαν μάσκες προστασίας από την ακτινοβολία και είχαν εκπαιδευτεί για να «φροντίζουν» τα ορφανά (Προσοχή! Σκληρές Εικόνες)

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.