Όνειρό του ήταν να οδηγήσει σε ολόκληρο τον κόσμο. Και τα κατάφερε. Επισκέφτηκε 232 χώρες σε δέκα χρόνια παρέα με τη “Μαύρη Πριγκίπισσα”, τη μηχανή του, διανύοντας συνολικά 735.000 χιλιόμετρα.
Μία απόσταση δύο φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Γης με τη Σελήνη. Ο λόγος για τον Αργεντίνο Εμίλιο Σκότο, πρώην σύμβουλο πωλήσεων της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, που τα παράτησε όλα για να εκπληρώσει το όνειρό του.
Το 2009 κέρδισε το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το αξιοζήλευτο επίτευγμά του, ενώ αργότερα κυκλοφόρησε το βιβλίο του “The Longest Ride: My Ten-Year 500,000 Mile Motorcycle Journey“, το οποίο αποτελεί ένα φωτογραφικό οδοιπορικό της δεκαετούς περιπλάνησής του στον κόσμο.
Το όνειρο
Ο Εμίλιο Σκότο γεννήθηκε το 1954 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Οι γονείς του μόλις που είχαν ενηλικιωθεί όταν γεννήθηκε. Οι οικονομικές δυσκολίες της οικόγενειάς του δεν τον εμπόδισαν να κάνει “μεγάλα” όνειρα.
Ξεκίνησε να εργάζεται ως αντιπρόσωπος πωλήσεων της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer. Το 1984, μία απρόσμενη επίσκεψη σε αντιπροσωπεία μηχανών, έμελλε να του αλλάξει τη ζωή. Όταν είδε τη “Μαύρη Πριγκίπισσα” σε φωτογραφία με την λεζάντα “Ο κόσμος είναι δικός σου πάνω σε δύο τροχούς”, ήταν πλέον βέβαιος για τον σκοπό του. “Εκείνη με διάλεξε” δηλώνει ο ίδιος μέχρι και σήμερα. Από τότε έγιναν αχώριστοι συνοδοιπόροι.
Την επόμενη χρονιά, ο Σκότο παραιτήθηκε και αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Χωρίς την υποστήριξη χορηγών και τη συνδρομή πλούσιων φίλων και με μόλις 300 δολάρια στην τσέπη ξεκίνησε το ταξίδι. Χωρίς να έχει ταξιδέψει ποτέ εκτός Αργεντινής, επρόκειτο να οργώσει ολόκληρο τον κόσμο.
Ο γύρος του κόσμου σε δέκα χρόνια
Ξεκίνησε από το Μπουένος Άϊρες στις 17 Ιανουαρίου 1985. Πρώτος σταθμός Ουρουγουάη. Ακολούθησε η Βραζιλία και η επίσκεψη στον “πνεύμονα του πλανήτη” Αμαζόνιο, όπου συνάντησε αρκετές φυλές ιθαγενών. Από τη Λατινική Αμερική στη Βόρεια, από την Ευρώπη στην Αφρική και από την Ασία πάλι πίσω στην Αργεντινή, ο κατάλογος των χωρών που επισκέφτηκε ο Εμίλιο Σκότο είναι αρκετά μακρύς.
Ο ίδιος θυμάται την επίσκεψή του στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κυριαρχούσε η φτώχεια. “Η Ρουμανία ήταν μακράν η χειρότερη, η πιο αξιολύπητη χώρα που είχα επισκεφθεί ποτέ. Ήταν μια εξαιρετικά φτωχή χώρα, αλλά ακόμη χειρότερα, δεν υπήρχε τίποτα να αγοράσει κανείς. Και κανένας δε μου μίλησε. Ήταν σαν να φοβούνταν όλοι”.
Το ταξίδι στην Αφρική ήταν το απαιτητικότερο όλων. Στόχος του ήταν να επισκεφτεί και τις 55 χώρες. Όπως και έγινε. “Είχα συναντήσει ένα εκατομμύριο απροσδόκητες δυσκολίες. Νέα εδάφη, θανατηφόρες καταστάσεις, νέους κανόνες, νέες πεποιθήσεις, παιδιά που λιμοκτονούν, μάχη στρατών, ανθρώπινες θυσίες, κανιβαλισμό και άλλα. Τελείωσα την περιήγησή μου στην Αφρική πιο δυνατός, αλλά ήξερα ότι κάτι μου λείπει”.
Και αυτό που του έλειπε ήταν η σύντροφός του από την Αργεντινή. Το 1991, όταν έφτασε στα σύνορα Τουρκίας – Ιράν, της τηλεφώνησε. Έκλεισαν ραντεβού στην Ινδία, όπου και παντρεύτηκαν στο Νέο Δελχί. Έκτοτε συνέχισαν μαζί τον γύρο του κόσμου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού του, ο Εμίλιο Σκότο γνώρισε και διάσημες προσωπικότητες, όπως τον Μοχάμεντ Άλι, τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ και τον Μουαμάρ Καντάφι.
Αν και ο ίδιος δεν γνωστοποίησε το ταξίδι του όταν ξεκίνησε, σταδιακά τα νέα της περιπέτειάς του άρχισαν να γίνονται γνωστά στον κόσμο. Ήδη από τον πρώτο χρόνο, το 1986, όταν ήταν στην Νέα Υόρκη, μια τηλεοπτική εκπομπή συνομίλησε μαζί του και αποφάσισε να χρηματοδοτήσει το ταξίδι του στην Ευρώπη, ενώ κατά το τελευταίο μέρος του ταξιδιού έλαβε χορηγία από διάφορες βιομηχανίες μοτοσυκλέτων.
Πέρασαν δέκα χρόνια, δύο μήνες και 19 ημέρες, όταν στις 2 Απριλίου 1995, ο Εμίλιο Σκότο επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του.
Οι δυσκολίες
Η δεκαετής περιήγηση στον κόσμο είχε προφανέστατα και τις δυσκολίες της. Ο Αργεντίνος ταξιδιώτης έπεσε θύμα ληστείας αρκετές φορές, φυλακίστηκε, αρρώστησε, τράκαρε, ενώ δύο φορές γλίτωσε από βέβαιο θάνατο.
Η πρώτη ήταν στη Νικαράγουα, όταν κατάφερε να αποφύγει τις σφαίρες των Σαντινίστας, οι οποίοι παρακολουθούσαν έκπληκτοι την είσοδο ενός τουρίστα σε πεδίο μάχης, όπως δήλωσε ο ίδιος μεταγενέστερα. Και η δεύτερη ήταν στο Κουβέιτ, λίγες μέρες πριν από την εισβολή των ιρακινών δυνάμεων, όπου ένας από τους οικοδεσπότες του σκοτώθηκε από τον στρατό κατοχής.
Ο Αργεντίνος ταξιδιώτης φυλακίστηκε τέσσερις φορές στην Αφρική. Αξιωματούχοι στο Τσαντ, το Μπουρούντι και το Καμερούν υποψιάστηκαν ότι ήταν κατάσκοπος, επειδή τραβούσε φωτογραφίες και είχε ταξιδέψει προηγουμένως σε εχθρικές χώρες, ενώ συνελήφθη στη Ζιμπάμπουε, όταν οι συνοριοφύλακες μπερδεύτηκαν με το διαβατήριό του επειδή ήταν γραμμένο στα ισπανικά.
Το ταξίδι του Εμίλιο Σκότο σε αριθμούς:
• 10 χρόνια, 2 μήνες και 19 ημέρες στο δρόμο
• Έξι ηπείροι, συμπεριλαμβανομένων 232 χωρών, σε απόσταση 485.000 μιλίων
• Ένας κινητήρας αντικατάστασης
• 47.000 λίτρα βενζίνης
• 300 λίτρα λαδιού
• 11 διαβατήρια 64 σελίδων το καθένα
• 86 ελαστικά
• 12 μπαταρίες
• 9 σέλες
• Φυλακίστηκε 5 φορές (μία φορά στις ΗΠΑ, τέσσερις φορές στην Αφρική)
• 15 πρόστιμα κυκλοφορίας (13 στην Καλιφόρνια, ένα στη Νέα Υόρκη και ένα στην Αργεντινή, την ημέρα της επιστροφής του)
• 5 φορές θύμα ληστείας (Βραζιλία, Πόλη του Μεξικού, Ισημερινή Γουινέα, Κένυα, Κίνα)
• Δύο τροχαία ατυχήματα (Γιουγκοσλαβία, Τανζανία)
• Εννέα συγκρούσεις (τρακαρίσματα) με τη μοτοσυκλέτα (με έναν άνδρα, ένα ταξί, ένα ελάφι, έναν αετό, έναν μπαμπουίνο, έναν χοίρο, μια στρουνθοκάμηλο, δύο σκυλιά και αμέτρητα έντομα)
• Ένας μεγάλος σεισμός, δύο ανεμοστρόβιλοι, τέσσερις τυφώνες
• Τρεις μεγάλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της ελονοσίας
• 90.000 φωτογραφίες
Ο Αργεντίνος Εμίλιο Σκότο κέρδισε το 2009 το παγκόσμιο βραβείο ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο ταξίδι με μοτοσυκλέτα. Σήμερα, ο βραβευμένος περιηγητής διατηρεί ταξιδιωτική εταιρεία που απευθύνεται κυρίως σε ταξίδια για μοτοσυκλετιστές.
Αντλήθηκαν πληροφορίες από: Rider Magazine
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα που πήρε άδεια οδήγησης για μοτοσυκλέτα στην Ουάσινγκτον το 1937. Ζύγιζε μόλις 40 κιλά, είχε ύψος 1.50 και έφερε δικηγόρο στις εξετάσεις για να βρει το δίκιο της
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr