O Λίντον Τζόνσον, 36ος πρόεδρος της Αμερικής, χαρακτηριζόταν ως εξαιρετικός διαπραγματευτής. Λάτρευε την εξουσία και τον απόλυτο έλεγχο.
Νομοθέτησε κατά του ρατσισμού και υπέρ των κοινωνικά αποκλεισμένων.
Τα φτωχά στρώματα οφείλουν πολλά στη πολιτική του, αλλά χρεώθηκε τον πόλεμο και την πανωλεθρία στο Βιετνάμ.
Πολλοί συνάδελφοί του τον περιέγραφαν ως ψυχρό και αδίστακτο πολιτικό, που είχε τον τρόπο να φθάνει στον “προορισμό” του.
Αποτελεί αμφιλεγόμενο πρόσωπο στην πολιτική ιστορία της Αμερικής και απέκτησε φανατικούς οπαδούς αλλά και ορκισμένους εχθρούς.
Παιδικά χρόνια
Κάποτε είχε πει: «Όταν ήμουν νέος, η φτώχεια ήταν κάτι τόσο δεδομένο που δεν ξέραμε ότι είχε και όνομα». Πράγματι στην οικογένεια του το φαγητό και τα χρήματα ποτέ δεν έφθαναν.
Γεννήθηκε το 1908 σε φάρμα στο Τέξας και ήταν το μεγαλύτερο από τα πέντε αδέρφια του.
Ο πατέρας του είχε ασχοληθεί με την πολιτική αλλά το μεγαλύτερό του πρόβλημα ήταν ότι απέτυχε ως επιχειρηματίας.
Συγκεκριμένα έχασε σχεδόν τα πάντα στο εμπόριο βαμβακιού.
Ο Λίντον στην εφηβεία του δούλευε ως εργάτης και μόλις τελείωσε το γυμνάσιο γράφτηκε στο παιδαγωγικό κολέγιο του Τέξας.
Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, δίδαξε σε μεξικανο-αμερικανικό σχολείο, ουσιαστικά ήταν δάσκαλος σε υποβαθμισμένες περιοχές. Οι μαθητές του τον μνημόνευαν για την αφοσίωση και τον ενθουσιασμό του.
Τη δεκαετία του ’30, αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική και οργάνωσε εκστρατεία για τον υποψήφιο γερουσιαστή του Τέξας, Βέλι Χόπκινς. Η πρώτη του περιπέτεια με την πολιτική έδειξε τα επικοινωνιακά του προσόντα και έγινε γραμματέας του γερουσιαστή Ρίτσαρντ Κλέμπεργκ.
Σε ηλικία 27 ετών, τέθηκε επικεφαλής της Εθνικής Διοίκησης Νέων και δύο χρόνια αργότερα υπέβαλε την πρώτη του υποψηφιότητα για το Κογκρέσο.
Η μεγάλη επιτυχία ήρθε στις εκλογές του 1948 απέναντι στον δημοφιλή κυβερνήτη του Τέξας, Κοκ Στίβενσον, τον οποίο κέρδισε με μόλις 87 ψήφους διαφορά. Ήταν 4ο χρονών.
Η δολοφονία του Κένεντι
Μετά τη σαρωτική νίκη στις εκλογές, αντιπρόεδρος πια της κυβέρνησης Κένεντι, περιέγραφε την πολιτική κατάσταση ως εξής: “Ο Τζον Κένεντι ήταν έξω και φιλούσε μωρά, ενώ εγώ περνούσα νομοσχέδια. Κάποιος έπρεπε να προσέχει το μαγαζί». Στην πραγματικότητα ήταν αφανής, όπως σχεδόν όλοι οι αντιπρόεδροι των ΗΠΑ. Ο Κένεντι ήταν ο σταρ και αυτός ο κομπάρσος. Όπως ο Τρούμαν την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος του Ρούσβλετ, έτσι και αυτός ήταν ουσιαστικά αποκλεισμένος από τη διακυβέρνηση, ώσπου κλήθηκε να αναλάβει τον πρώτο ρόλο.
Μετά τη δολοφονία του Κένεντι, τον Νοέμβριο του 1963, ο Τζόνσον ορκίστηκε πρόεδρος, όπως ορίζει το σύνταγμα των ΗΠΑ.
Τη νύχτα που έφτασε στην Ουάσινγκτον με το προεδρικό αεροσκάφος, δήλωσε: “Θα κάνω το καλύτερό μου, αυτό είναι το μόνο που μπορώ να κάνω».
Τις επόμενες ημέρες, κατάφερε να ηρεμήσει τους Αμερικανούς, που ήταν σοκαρισμένοι από τη δολοφονία και ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης.
Δεν άλλαξε το υπουργικό συμβούλιο του Κένεντι και κατάφερε να περάσει από το Κογκρέσο ένα ριζοσπαστικό νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού, που άφησε πίσω του ο δολοφονημένος πρόεδρος, το οποίο είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.
Παρόλο που οι σύμβουλοί του είπαν ότι ήταν χαμένος κόπος και θα είχε πολιτικό κόστος να επιμείνει στη ψήφισή του, ο Τζόνσον ήταν σίγουρος ότι θα κατάφερνε να τους πείσει. Και το κατάφερε.
Σε ομιλία του προς στο Κογκρέσο, ζήτησε από τα μέλη του να τιμήσουν τη μνήμη του Κένεντι με το να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα πολιτικά δικαιώματα, που δεν πρόλαβε να περάσει ο δολοφονημένος πρόεδρος.
Υπέγραψε τον νόμο περί Πολιτικών Δικαιωμάτων της 2ας Ιουλίου και κατάργησε τις περίφημες «αναλογίες» που περιόριζαν την έλευση μεταναστών στην Αμερική.
Ένας νόμος που ευνόησε χώρες όπως η Ελλάδα που δεν μπορούσε να στείλει πολλούς νόμιμους μετανάστες στην Αμερική.
Στις επόμενες εκλογές σάρωσε. Εκλέχτηκε πρόεδρος με σαρωτική νίκη κερδίζοντας 44 πολιτείες, έναντι μόλις 6 του αντιπάλου του. Όμως δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τον πόλεμο με το Βιετνάμ. Τον κατηγόρησαν ότι δεν έδειξε καμία ευελιξία και έδωσε στους στρατηγούς εξουσίες που δεν είχαν στο παρελθόν. Εκ του αποτελέσματος η επιλογή του αποδείχθηκε λανθασμένη.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο νόμος που λύτρωσε την Ελλάδα. Ο πρόεδρος Τζόνσον καταργεί μπροστά από το άγαλμα της Ελευθερίας τις περίφημες «αναλογίες» που περιόριζαν την έλευση μεταναστών στην Αμερική
House of Cards
Πολλοί θεωρούν ότι οι ηγετικές ικανότητες, η επιμονή και η αποφασιστικότητα του Λίντον Τζόνσον ενέπνευσαν τον σεναριογράφο της πετυχημένης σειράς «House of cards» να δημιουργήσει τον χαρακτήρα του Φρανκ Άντεργουντ, τον οποίο υποδύεται ο Κέβιν Σπέισι.
Σύμφωνα με την υπόθεση, ο ραδιούργος 46ος Αμερικανός πρόεδρος, Άντεργουντ, είναι θαυμαστής του Τζόνσον. Στην πρώτη σεζόν της σειράς, διαβάζει τη βιογραφία του Τζόνσον, ενώ σε μια άλλη σκηνή κοιτάει με θαυμασμό μια φωτογραφία του, στην οποία απεικονίζεται να μιλάει με έντονο ύφος στον γερουσιαστή Ρίτσαρντ Ράσελ.
Οι δύο “πρόεδροι” έχουν αρκετά κοινά. Είναι και οι δύο Δημοκρατικοί από τον νότο και θέσπισαν φιλόδοξα κοινωνικά προγράμματα.
Ο Φρανκ είναι παντρεμένος με την αδίστακτη Κλερ και ο Τζόνσον παντρεύτηκε σε μικρή ηλικία μια εξίσου δυναμική γυναίκα, γνωστή ως “Lady Bird”που συνέβαλε στη μεγάλη του επιτυχία στις εκλογές.
Ο Τζόνσον αποσύρθηκε οριστικά από την πολιτική κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και πέθανε το 1973 από καρδιακή προσβολή, όταν η Αμερική υπέγραψε το οριστικό τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, που υπήρξε η εμμονή και το πολιτικό του Βατερλώ.
Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Flickr
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: «Ποτέ μην εμπιστεύεσαι κάποιον, εκτός αν έχεις το πουλί του στην τσέπη σου». Τα τρομερά ρητά του προέδρου Λίντον Τζόνσον, που διαδέχθηκε τον δολοφονημένο Κένεντι
Ειδήσεις σήμερα:
- Με δυσκολία η κυκλοφορία στους δρόμους. Μπλοκαρισμένος ο Κηφισός, προβλήματα και στην Αττική Οδό
- Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. «Ξεκινά η χρυσή εποχή της Αμερικής»
- Γαλλία. Μητέρα κατηγορείται ότι άφησε την 13χρονη κόρη της να πεθάνει από την πείνα επειδή “μισούσε τον πατέρα της”
- Μυστήριο με τις πλεξούδες των τριών γυναικών που απελευθέρωσε η Χαμάς
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ