Ο Γκουβερνίρ Μόρις (Gouverneur Morris) ήταν ένας από τους πρώτους πολιτικούς των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και βοήθησε στη εκπόνηση του συντάγματος της νέας χώρας. Έτσι θεωρείται ένας από τους ιδρυτές των ΗΠΑ. Επίσης, σχεδίασε τη ρυμοτομία του Μανχάταν στη Νέας Υόρκης αντιγράφοντας το Ιπποδάμειο Σύστημα. Όμως, ο Μόρις έμεινε στην ιστορία εξαιτίας των ερωτικών περιπετειών του με παντρεμένες γυναίκες, αλλά κυρίως για τον περίεργο τρόπο που πέθανε.
του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Η πολιτική καριέρα του Μόρις
Το 1775 όταν οι Αμερικανοί επαναστάτησαν εναντίον των Βρετανών, ο 24χρονος Μόρις ήταν δικηγόρος. Συντάχθηκε αμέσως με τους επαναστάτες και έγινε από τους σημαντικότερους πολιτικούς καθοδηγητές τους. Μετά την επικράτηση της Αμερικανικής Επανάστασης το 1782, και της ίδρυσης των ΗΠΑ, ο Μόρις ήταν ένας από τους συντάκτες του συντάγματος της νέας χώρας.
Το 1789 βρισκόταν στο Παρίσι για δουλειές όταν ξέσπασε η Γαλλική Επανάσταση. Μεταξύ 1792-1794 στην περίοδο της «Τρομοκρατίας» ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γαλλία. Έτσι, έζησε από κοντά τα πιο δραματικά γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης.
Στην περίοδο αυτή, ήταν ο μόνος ξένος διπλωμάτης που είχε απομείνει στη Γαλλία.
Το «Ιπποδάμειο Σύστημα» του Μανχάταν
Το 1807 ο Μόρις διορίστηκε σε μια τριμελή επιτροπή επιφορτισμένη με το σχεδιασμό για την επέκταση της Νέας Υόρκης, η οποία γινόταν γρήγορα η μεγαλύτερη πόλη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιτροπή σχεδίασε τη ρυμοτομία του Μανχάταν, με 12 παράλληλες λεωφόρους που τέμνονται από 155 δρόμους.
Αν και διαφημίστηκε ως κάτι επαναστατικό και καινοτόμο, στην πραγματικότητα το σύστημα ήταν αντιγραφή του αρχαίου ελληνικού «Ιπποδάμειου Συστήματος». Για να αιτιολογήσει την επιλογή αυτού του συστήματος για τη Νέα Υόρκη, ο Μόρις έγραψε στην αναφορά του: «Τα σπίτια με ίσια και ορθογώνια όψη είναι τα πιο φθηνά στην κατασκευή και τα πιο βολικά για να ζει κανείς σε αυτά».
Ο Μόρις έπαιξε επίσης καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή του καναλιού Erie, το οποίο θα παρείχε τεράστια οικονομική ώθηση στη Νέα Υόρκη.
Έρωτες με παντρεμένες
Ο Μόρις ήταν σχετικά γνωστός για την πολιτική του δράση, αλλά σύντομα έγινε διαβόητος για τις πολλές ερωτικές περιπέτειές του κυρίως με παντρεμένες γυναίκες. Σε μία εποχή που ο σύζυγος είχε δικαίωμα να σκοτώσει τον εραστή της γυναίκας του αν τους έπιανε να ερωτοτροπούν, ο Μόρις συχνά συνευρίσκονταν με τις ερωμένες του ενώ οι σύζυγοί τους ήταν σε διπλανό δωμάτιο. Λέγεται ότι ήταν ο κίνδυνος να πιαστεί επ’ αυτοφώρω που τον εξίταρε!
Δεν ήταν ιδιαίτερα ωραίος, αλλά χαρακτηρίζεται από τις πηγές ως πολύ γοητευτικός που κέρδιζε τις γυναίκες με τον τρόπο που τις μιλούσε όταν χόρευε μαζί τους! Μετά τις γυναίκες, ο χορός, ήταν το μεγάλο πάθος της ζωής του.
Το ξύλινο πόδι
Όταν ήταν 20 ετών, ένας απατημένος σύζυγος τον έπιασε στην κρεβατοκάμαρα με τη γυναίκα του. Ο Μόρις τότε διέφυγε από το παράθυρο του σπιτιού. Όπως πετάχτηκε στο δρόμο, μία άμαξα τον χτύπησε στο πόδι. Ο γιατρός που τον είδε, αποφάσισε να κόψει το πόδι του από το γόνατο και κάτω με την αιτιολογία ότι κινδύνευε η ζωή του.
Τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για κομπογιαννίτη γιατρό, αφού το τραύμα δεν ήταν τόσο σοβαρό και το πόδι του Μόρις θα μπορούσε να είχε σωθεί. Από τότε φορούσε ένα ξύλινο πόδι και δεν πήγε ποτέ ξανά σε γιατρό. Αυτό δεν τον εμπόδιζε να συνεχίσει να είναι καλός χορευτής και να έχει ερωτικές σχέσεις με παντρεμένες γυναίκες.
Οι Γαλλίδες αριστοκράτισσες
Όταν ήταν Αμερικανός πρέσβης στη Γαλλία, είχε ως ερωμένες διάφορες παντρεμένες Γαλλίδες αριστοκράτισσες. Η πιο γνωστή ήταν η κόμισα Αδελαΐδα ντε Φλαχαούτ. Ήταν μια νεαρή και όμορφη γυναίκα παντρεμένη μ’ ένα κόμη 35 χρόνια μεγαλύτερό της. Το ζευγάρι ζούσε σ’ ένα διαμέρισμα μέσα στο Λούβρο όταν ήταν ακόμη το παλάτι του Λουδοβίκου 16ου στο Παρίσι, πριν μετατραπεί σε μουσείο τέχνης.
Ο Μόρις και η ντε Φλαχαούτ είχαν μια παθιασμένη σχέση που και οι δύο κατέγραψαν αναλυτικά στα ημερολόγιά τους. Το παράνομο ζευγάρι έκανε έρωτα στους διαδρόμους του Λούβρου ενώ έξω ακριβώς, στους δρόμους του Παρισιού επικρατούσε το απόλυτο χάος και γίνονταν σε καθημερινή βάση συγκρούσεις με πολλούς νεκρούς. Την ίδια στιγμή, οι πόρτες των διαφόρων διαμερισμάτων του Λούβρου ήταν ανοιχτές και ο άνδρας της κόμισας βρισκόταν μέσα στο κτίριο.
Το 1792 όταν ξεκίνησαν οι πρώτοι αποκεφαλισμοί αριστοκρατών στη γκιλοτίνα, ο Μόρις κανόνισε η ντε Φλαχαούτ να διαφύγει στην Αγγλία. Ο σύζυγός της δεν ήταν τόσο τυχερός, καθώς συνελήφθη και αποκεφαλίστηκε στις 23 Ιανουαρίου 1793, δύο μέρες μετά τον έκπτωτο βασιλιά Λουδοβίκο 16ο.
Στην άμαξα με την αριστοκράτισσα
Με μία άλλη παντρεμένη Γαλλίδα αριστοκράτισσα, ο Μόρις συνευρισκόταν ερωτικά στην άμαξά της όταν έβγαινε βόλτα στους δρόμους του Παρισιού. Μια μέρα ενώ είχε ξεσπάσει η Επανάσταση, ένας εξαγριωμένος όχλος διαδήλωνε στο κέντρο του Παρισιού εναντίον των αριστοκρατών. Οι διαδηλωτές σταμάτησαν την άμαξα με σκοπό να κατεβάσουν τους επιβάτες και να τους λιντσάρουν.
Ο Μόρις δεν έχασε την ψυχραιμία του. Ενώ ο όχλος είχε περικυκλώσει την άμαξα και φώναζε συνθήματα εναντίον της αριστοκρατίας, έβγαλε από το παράθυρο το ξύλινο πόδι του και άρχισε να το κουνάει προς το πλήθος, φωνάζοντας παράλληλα στα γαλλικά: «Ζήτω η Επανάσταση». Η σουρεαλιστική αυτή σκηνή μπέρδεψε τον όχλο σε τέτοιο σημείο που άφησαν την άμαξα να φύγει. Έτσι σώθηκε ο Μόρις και η Γαλλίδα αριστοκράτισσα.
Ο γάμος του
Το 1809 όταν ο Μόρις ήταν 57 ετών ανακοίνωσε στους φίλους του στη διάρκεια μιας χριστουγεννιάτικης γιορτής ότι αποφάσισε να παντρευτεί. Μέχρι τότε ο Μόρις είχε σχέσεις με εκατοντάδες γυναίκες αλλά είχε αποκηρύξει το γάμο δηλώνοντας ότι θα παρέμεινε για πάντα εργένης.
Η μέλουσα σύζυγος του ήταν η οικονόμος του που ήταν 22 χρόνια νεότερή του. Όλη η “καλή” κοινωνία σοκαρίστηκε από την είδηση αυτή, γιατί ήταν ταπεινής καταγωγής και επιπλέον είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για μοιχεία και το φόνο του παιδιού της. Αν και στη δίκη αθωώθηκε, η “ρετσινιά” της μοιχαλίδας και παιδοκτόνου της είχε μείνει.
Ο αντισυμβατικός Μόρις αδιαφόρησε για όλα αυτά. Δήλωσε στους έκπληκτους φίλους του ότι είχε βρει τη γυναίκα της ζωής του και ότι θα σταματούσε τις παράνομες σχέσεις του με άλλες γυναίκες. Πολλοί σύζυγοι μάλλον θα ανακουφίστηκαν από τη δήλωσή του! Λέγεται ότι τήρησε το λόγο του και έμεινε πιστός στη γυναίκα του μέχρι το τέλος της ζωής του.
Όταν ήταν 61 ετών, η γυναίκα του Μόρις γέννησε ένα γιο. Είναι βέβαιο ότι είχε πολλά νόθα παιδιά, αλλά αυτός ήταν το «νόμιμο» παιδί του.
Ο «πιο περίεργος θάνατος»
Ο Μόρις συνέχισε να έχει έντονη ερωτική ζωή με τη γυναίκα του μέχρι που έγινε 64 χρόνων το 1816. Εκείνη τη χρονιά παρουσιάστηκε ένα πρόβλημα στην ουρήθρα του που είχε βουλώσει. Ο Μόρις σιχαινόταν τους γιατρούς εξαιτίας της απώλειας του ποδιού του.
Έτσι αποφάσισε να «θεραπεύσει» ο ίδιος το ουρολογικό του πρόβλημα. Εισήγαγε μέσα στην ουρήθρα του ένα κόκκαλο φάλαινας σε μία απόπειρα να τη «ξεβουλώσει». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μολυνθεί το όργανό του. Σε μία εποχή που δεν υπήρχαν αντιβιοτικά, ο Μόρις υπέφερε για μέρες από αφόρητους πόνους πριν τελικά καταλήξει.
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ