Ο Τζον Λίνκολν Κλεμ το 1861 ήταν ένα δεκάχρονο ορφανό παιδάκι που κατατάχθηκε κρυφά στο στρατό των Βορείων στη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865). Ήταν ο πιο μικρός τυμπανιστής στις μάχες και βάραγε ένα ταμπούρλο όταν έμπαιναν οι στρατιώτες στη μάχη.
Το 1862 στη διάρκεια κάποιας μάχης στο στρατόπεδο της μονάδας του κατάφερε να διεισδύσει ένα τμήμα Νοτίων με επικεφαλής ένα συνταγματάρχη. Αυτός όρμησε να σκοτώσει ή να αρπάξει τον 11χρονο Κλεμ, που καθόταν σε μία άμαξα, αλλά o μικρός τον πυροβόλησε στο κεφάλι και τον σκότωσε (κάποιες πηγές λένε ότι απλά τον τραυμάτισε και τον ανάγκασε να υποχωρήσει).
Εξαιτίας του κατορθώματός του ο μικρός προήχθη σε λοχία. Γύρω από το πρόσωπό του οι Βόρειοι είχαν δημιουργήσει ένα θρύλο αποδίδοντάς του και κατορθώματα που δεν είχε πραγματοποιήσει ποτέ. Η προπαγάνδα έπιασε τόπο αφού όταν αργότερα οι Νότιοι συνέλαβαν αιχμάλωτο τον 10χρονο και το θεώρησαν μεγάλη επιτυχία τους.
Ο Αμερικανικός Εμφύλιος όπως οι περισσότεροι εμφύλιοι υπήρξε αδυσώπητος και έτσι υπήρχε ελάχιστη μέριμνα για τους αιχμαλώτους και από τις δύο πλευρές. Όμως, οι Νότιοι φρόντισαν τον Κλεμ και μάλιστα σε μία σπάνια κίνηση αβροσύνης τον επέστρεψαν στους Βορείους.
Όμως ο πιτσιρικάς συνέχισε τη δράση του στις μάχες μέχρι και το τέλος του πολέμου το 1865. Έμεινε στον αμερικανικό στρατό για τα επόμενα 55 χρόνια και αποστρατεύθηκε το 1916 με το βαθμό του αντίστοιχου υποστράτηγου του ελληνικού στρατού. Κατέχει το ρεκόρ χρόνων υπηρεσίας για εν ενεργεία Αμερικανό στρατιωτικό.
Πέθανε το 1937 σε ηλικία 86 ετών. Δυο χαρακτηριστικές φωτογραφίες δείχνουν την πορεία του John Clem. Στη μία φωτογραφία το 1862 είναι λοχίας 11 χρόνων. Στην άλλη, από τη δεκαετία του 1930, είναι απόστρατος ογδοντάρης στρατηγός. Αν και επτά δεκαετίες χωρίζουν τις δυο φωτογραφίες, ο John Clem ατενίζει τον φακό με τα ίδια θλιμμένα μάτια.
Του ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού. Πηγή αρχικής εικόνας: Wikipedia)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr