Ο πύργος Μπόλλινγκεν στην Ελβετία κτίστηκε από τον Ελβετό ψυχίατρο Καρλ Γιουνγκ. Είναι ένα μικρό κάστρο λίγο έξω από το χωριό Bollingen στη βόρεια ακτή στη Λίμνη της Ζυρίχης.
Στον κήπο της εξοχικής κατοικίας υπάρχει μια μεγάλη πέτρα σε σχήμα κύβου, εγγεγραμμένη από το δικό του χέρι με μαγικά και αλχημικά σύμβολα.
Λέγεται ότι στο τελευταίο του αποκαλυπτικό όνειρο πριν από το θάνατό του, ο Γιουνγκ είδε μια τεράστια στρογγυλή πέτρα χαραγμένη με τις λέξεις “Και αυτό θα είναι για εσάς ένα σημάδι Ολότητας και Ενότητας”.
Η ελληνική επιγραφή
Το 1950, με την ευκαιρία των 75ων γενεθλίων του, ο Γιουνγκ χάραξε στις τρεις πλευρές του πέτρινου κύβου κάποιες επιγραφές. Στη δεύτερη πλευρά του κύβου απεικονίζεται ο Τελεσφόρος και περιβάλλεται από ελληνική επιγραφή:
«Ὁ Αἰὼν παῖς ἐστι παίζων, πεττεύων· παιδὸς ἡ βασιληί» • Τελεσφόρος διελαύνων τοὺς σκοτεινοὺς τοῦ κόσμου τόπους, καὶ ὡς ἀστὴρ ἀναλάμπων ἐκ τοῦ βάθους, ὁδηγεῖ «παρ’ Ἠελίοιο πύλας καὶ δῆμον ὀνείρων». Δηλάδή:
“Ο Αιώνας (Χρόνος) είναι παιδί που παίζει, και παίζει πεσσούς (ζάρια)· του παιδιού είναι η βασιλεία» • Τελεσφόρος διελαύνων τους σκοτεινούς του κόσμου τόπους, και ως αστήρ αναλάμπων εκ του βάθους, οδηγεί «από τις πύλες του Ήλιου και των ονείρων τη γη”.
1. Στο πάνω μέρος (πάνω από τον Τελεσφόρο) είναι το υπ’ αριθ. 52 απόσπασμα του Ηρακλείτου και ενδιάμεσα το αλχημιστικό σύμβολο του Κρόνου.
2. Στο κάτω μέρος (κάτω από τον Τελεσφόρο) πρόκειται για το απόσπασμα της Οδύσσειας, (Ραψωδία ω, στ. 10-11) και αναφέρεται στον ψυχοπομπό Ερμή που οδηγεί τις ψυχές των δολοφονηθέντων μνηστήρων, που αφού πέρασαν τις πύλες του Ήλιου και τη γη των Ονείρων, έφτασαν στο Ασφοδελό Λιβάδι είναι αφιερωμένο στον Άρη, με το σύμβολό του να βρίσκεται ανάμεσα στο κείμενο.

Η κεντρική φιγούρα είναι ο Τελεσφόρος, φορώντας μια κάπα με κουκούλα και ένα φανάρι. Ο Τελεσφόρος ήταν γνωστός με την επίκληση «Σωτήρας» και προστάτευε όσους ανθρώπους βρίσκονταν στην ανάρρωση από κάποια ασθένεια. Επιπλέον τον θεωρούσαν ως το «ιερό ενδιάμεσο» του Ασκληπιού. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia
3. Το αριστερό τεταρτημόριο είναι αφιερωμένο στον Ήλιο – Δία (με τα αντίστοιχα σύμβολα) και συμβολίζει το αρσενικό.
4. Το δεξιό τεταρτημόριο είναι αφιερωμένο στη Σελήνη – Αφροδίτη και συμβολίζει το θηλυκό.
Τα δύο αυτά τεταρτημόρια σχετίζονται με τον αλχημιστικό “Ιερό Γάμο”. Στο κέντρο, στον μικρότερο κύκλο, βρίσκεται ο μικρός Τελεσφόρος.

Πύργος Bollingen όπως φαίνεται από τη λίμνη της Ζυρίχης. Πηγή φωτογραφίας: wikipedia
O πύργος
Ο Γιουνγκ αγόρασε τη γη το 1922 μετά το θάνατο της μητέρας του. Το 1923 έχτισε έναν διώροφο στρογγυλό πύργο σε αυτό το οικόπεδο. Προσθήκες σε αυτόν τον πύργο κατασκευάστηκαν το 1927, το 1931 και το 1935, με αποτέλεσμα ένα κτίριο που έχει τέσσερα συνδεδεμένα μέρη.
Ένας δεύτερος όροφος προστέθηκε στην προσθήκη του 1927 μετά το θάνατο της συζύγου του Γιουνγκ το 1955, υποδηλώνοντας “μια επέκταση της συνείδησης που επιτεύχθηκε σε μεγάλη ηλικία”.
Για μεγάλο μέρος της ζωής του, ο Γιουνγκ περνούσε αρκετούς μήνες κάθε χρόνο στο Bollingen. Ο Πύργος ανήκει πλέον σε οικογενειακό καταπίστευμα και δεν είναι ανοιχτός στο κοινό.
Το εκπαιδευτικό Ίδρυμα Bollingen , που δημιουργήθηκε το 1945 αλλά είναι ανενεργό από το 1968, πήρε το όνομά του.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr