Η Κόρτσουλα, ή αλλιώς Μαύρη Κέρκυρα, είναι νησί της Κροατίας, στην Αδριατική θάλασσα της Δαλματίας. Σύμφωνα με μύθο, είναι το νήσι του εξερευνητή Μάρκο Πόλο.
Ο όρος “Μαύρη Κέρκυρα” αποδόθηκε στο νησί λόγω του πυκνού δάσους που υπάρχει από σκούρα φύλλα πεύκου, που απλώνονται ομοιόμορφα στο νησί, δημιουργώντας μια καταπράσινη πεδιάδα. Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμασαν έτσι για να το ξεχωρίσουν από το νησί με το ίδιο όνομα (Κέρκυρα) στην Ελλάδα σήμερα και πρόσθεσαν την περιγραφή “μέλαινα” (μαύρη).
Η Κόρτσουλα, αποκαλείται επίσης και “Μικρό Ντουμπρόβνικ” αφού αποτελεί μια μικρογραφία της κοντινής πόλης των Δαλματικών ακτών Ντουμπρόβνικ με την πανέμορφη αρχιτεκτονική και τα κρυστάλλινα νερά.
Η Κόρτσουλα και ο εξερευνητής Μάρκο Πόλο
‘Ενας μύθος, λέει ότι στο νησί Κόρτσουλα έχει γεννηθεί ο εξερευνητής Μάρκο Πόλο (1254) κάτι το οποίο έκανε το νησί πόλο έλξης τουριστών χωρίς όμως αυτό να έχει τεκμηριωθεί. Ωστόσο, ο Μάρκο Πόλο βρισκόταν στην περιοχή σε μια μάχη με τους Ιταλούς αργότερα.
Ο Μάρκο Πόλο ήταν διοικητής του μαγειρείου και συνελήφθη. Κρατήθηκε σε μια φυλακή στην Κόρτσουλα, πριν αποσταλεί στη Γένοβα όπου άρχισε να λέει τις ιστορίες των προηγούμενων ταξιδιών του.
Η ιστορία του νησιού και η σχέση της με τους αρχαίους Έλληνες
Σύμφωνα με μύθο, το νησί ιδρύθηκε από τον Τρωικό ήρωα Αντήνορα τον 12ο αιώνα π.Χ. Υπήρξε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της ελληνικής μυθολογίας και σύμβουλος του βασιλιά της Τροίας Πριάμου την εποχή του Τρωικού πολέμου.
Σύμφωνα με τον Όμηρο ο Αντήνωρας συμβούλευσε τους Τρώες να επιστρέψουν στους Ατρείδες την Ωραία Ελένη και τους θησαυρούς της και να κλείσουν ειρήνη με τους Έλληνες. Νεότεροι ιστορικοί τον παρουσιάζουν ως προδότη που άνοιξε τις πύλες της πόλης στον εχθρό.
Μετά την εκδίωξη από την Τροία η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στην Ιβηρική Χερσόνησο και στην βορειοανατολική Ιταλία όπου έκτισαν την Πάντοβα και πολλές άλλες πόλεις. Μάλιστα οι Αρχαίοι Ενετοί και οι απόγονοι τους Βενετοί τον τιμούν σαν γενάρχη.
Κάτοικοι στο νησί εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά από τους μεσολιθικούς και τους νεολιθικούς λαούς. Δεύτερο κύμα αποικιοκρατών ήταν οι Ιλλυριανοί περίπου το 1000 π.Χ με κύριο τρόπο επιβίωσης από τη γεωργία και το ψάρεμα. Αργότερα, η αποικία έγινε ελληνική με την άφιξη αρχαίων Ελλήνων οι οποίοι προσπάθησαν να ενταχθούν με τους Ιλλυριανούς αλλά τελικά ακολούθησαν ξεχωριστό φυλετικό τρόπο ζωής.
Στο τοπικό μουσείο της πόλης Κόρτσουλα σήμερα, υπάρχουν ελληνικά αντικείμενα, όπως λαξευτές μαρμάρινες ταφόπετρες. Σημαντικό έγγραφο αυτής της περιόδου είναι ένα πέτρινο δισκίο που ονομάζεται «ο ψυφισμός από τη Lumbarda» (4ος αιώνας π.Χ.) Η πέτρινη πλάκα, γραμμένη στα αρχαία ελληνικά, είναι ξεκάθαρη για την ύπαρξη της πόλης Κόρτσουλα. Αυτό είναι το παλαιότερο γραπτό έγγραφο που βρίσκεται στο έδαφος της Κροατίας.
Αρκετούς αιώνες αργότερα, τον 7ο αιώνα μ.Χ., οι Κροάτες ήρθαν στην ακτή της Αδριατικής, οι πρώτες φυλές από την εύφορη κοιλάδα Νερέτβα. Οι πρώτοι Κροάτες έφτασαν στο νησί της Κόρτσουλα στις αρχές του 9ου αιώνα.
Άλλοι κατακτητές
Μαζί με την υπόλοιπη Δαλματία, η Κόρτσουλα έπεσε υπό την κυριαρχία των Βυζαντινών, των Ενετών και της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας. Οι Ενετοί άφησαν το μεγαλύτερο μέρος του αποτυπώματος στο νησί. Έχτισαν τείχη για να περιβάλλουν την πόλη και να την προστατεύουν από τους Τούρκους και τους πειρατές.
Μετά την πτώση της Βενετίας, οι Αυστριακοί έφτασαν ακολουθούμενοι από τους Γάλλους, τους Άγγλους (μέχρι το 1815) και έπειτα και πάλι από την Αυστρία έως το 1918. Το 1918, ο ιταλικός στρατός κατέλαβε το νησί μέχρι το 1921 όταν ο Κόρκουλα έγινε μέλος του πρώην Βασιλείου των Σέρβων, Κροάτες και Σλοβένοι.
Το 1941, το νησί καταλήφθηκε και πάλι από τα ιταλικά στρατεύματα του Μουσολίνι που παρέμειναν μέχρι τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας το 1943. Στη συνέχεια, οι Γερμανοί ήρθαν και κατέλαβαν το νησί μέχρι το 1944.
Η γεωγραφία του νησιού
Η Κόρτσουλα, βρίσκεται στην Αδριατική θάλασσα, στην ευρύτερη περιοχή της Δαλματίας στην Κροατία. Είναι το έκτο μεγαλύτερο νησί της Κροατίας μετά το Κρες, το Κρκ, το Μπρατς, το Χβαρ και το Παγκ και το δεύτερο μεγαλύτερο, ως προς τον πληθυσμό, μετά το Κρκ. Η πρωτεύουσα του νησιού είναι η ομώνυμη περιοχή της Κόρτσουλα. Οι κάτοικοί της φτάνουν γύρω στις 16 χιλιάδες.
Αρχική εικόνα:youtube
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Κρήτη, Νάξος, Πάρος, Σέριφος, Σίφνος, Αίγινα, Χίος …Τι σημαίνουν τα ονόματα δεκάδων ελληνικών νησιών;
Ειδήσεις σήμερα:
- Αεροπορική εταιρεία του Πακιστάν ζητά συγγνώμη για διαφήμιση με αεροσκάφος της να κατευθύνεται πάνω στον Πύργο του Άιφελ
- Ο Τζο Μπάιντεν χορηγεί χάρη σε 2.500 κρατούμενους για ναρκωτικά λίγο πριν την αποχώρησή του
- Αναστέλλεται η εφαρμογή του από τις 19 Ιανουαρίου. Απειλή κλεισίματος του TikTok στις ΗΠΑ αν δεν ανατραπεί ο νόμος
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr