Ένα από τα ζητήματα που έχουν ανακύψει από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς και με την επέκτασή του σε όλη τη Μέση Ανατολή, είναι εκείνο των οικονομικών και του κόστους του πολέμου.
Για την ακρίβεια, δεν αρκεί να έχει ένα κράτος, μία οργάνωση, τα πιο ισχυρά όπλα αλλά χρειάζεται ένα τεράστιο απόθεμα και η δυνατότητα να αναπληρώνεται αυτό, στο πλαίσιο ενός παρατεταμένου πολέμου, όπως είναι αυτός που διεξάγεται σήμερα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, το Ισραήλ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της χρηματοδότησης μεγάλου αριθμού αμυντικών εκτοξεύσεων.
Πριν από τις 7 Οκτωβρίου, μαζί με τις πολιτικές αποτυχίες και τις αποτυχίες των υπηρεσιών πληροφοριών, υπήρχε μια σημαντική αδυναμία στον επαρκή εξοπλισμό της ισραηλινής αεροπορίας, των τεθωρακισμένων μονάδων και του πυροβολικού με επαρκή πυρομαχικά.
Αυτό αφήνει τώρα το Ισραήλ σε μια κάπως επισφαλή θέση.
Η άμυνα είναι πιο ακριβή από την επίθεση
Ο άγραφος κανόνας λέει ότι το βλήμα αναχαίτισης κοστίζει πάντα περισσότερο από το βλήμα που αναχαιτίζεται. Η άμυνα είναι πιο ακριβή από την επίθεση.
Αυτή ήταν η πραγματικότητα με το σύστημα Patriot κατά των πυραύλων Scud στον Πόλεμο του Κόλπου του 1991 και το ίδιο συμβαίνει με τις αναχαιτίσεις του Iron Dome σε ρουκέτες της Χαμάς και της Χεζμπολάχ από το 2011.
Το θέμα του κόστους οδήγησε την ανάπτυξη του συστήματος αναχαίτισης λέιζερ «Iron Beam», το οποίο αναπτύσσεται επί του παρόντος από το Υπουργείο Άμυνας.
Τα πρώτα τέτοια συστήματα λέιζερ αναμένεται να παραδοθούν στο IDF στα τέλη του 2025.
Αντί να χρησιμοποιείται ένας «κρυφός» πύραυλος που κοστίζει περίπου 100.000 δολάρια (περίπου 90.000 ευρώ), το λέιζερ μπορεί να καταρρίψει πυραύλους με κόστος μόνο μερικών δολαρίων, ουσιαστικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ακόμη και όταν προστίθεται το κόστος συντήρησης και φθοράς, αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική «επανάσταση» στον τομέα της οικονομικής ασφάλειας.
Το κόστος της ιρανικής επίθεσης
Σύμφωνα με αναφορές του IDF, το Ιράν εκτόξευσε 181 βαλλιστικούς πυραύλους στο Ισραήλ την περασμένη Τρίτη (01/10) και το σύστημα αεράμυνας του IDF αναχαίτισε τους περισσότερους από αυτούς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω των αντιτορπιλικών πυραύλων τους, αναχαίτησαν 12 πυραύλους, σύμφωνα με αμερικανικές αναφορές.
Αυτό σημαίνει ότι οι Ιρανοί εκτόξευσαν περίπου 200 πυραύλους, με μερικούς να πέφτουν στο Ιράν και το Ιράκ.
Ένας βαλλιστικός πύραυλος με βεληνεκές από 1.500 έως 2.000 χιλιόμετρα είναι ακριβός.
Οι εκτιμήσεις υποδηλώνουν ότι κόστισε στους Ιρανούς τουλάχιστον 1 εκατ. δολάρια η παραγωγή κάθε πυραύλου και χρησιμοποίησαν προηγμένα μοντέλα όπως το Emad και το Kheibar, ακόμη και το Fattah-1, το οποίο θεωρείται ότι είναι υπερηχητικό – που σημαίνει ότι μπορεί να πετάξει και να ελίσσεται με ταχύτητες που υπερβαίνουν πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου-σε μια προσπάθεια να «νικήσει» τα συστήματα αεράμυνας που προσπαθούν να τον αναχαιτίσουν.
Περίπου 200 εκατ. δολάρια είναι ένα τεράστιο ποσό για ένα μπαράζ εκτοξεύσεων πυραύλων και σίγουρα δεν είναι ασήμαντο κομμάτι του αποθέματος πυραύλων του Ιράν. Ωστόσο, από την πλευρά της Τεχεράνης, αντιπροσωπεύει ένα σχετικά ελαφρύ χτύπημα στα οικονομικά τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το Ιράν κατάφερε, ακόμη και υπό διεθνείς κυρώσεις, να εξάγει πετρέλαιο αξίας 35 δισ. δολαρίων ετησίως. Αυτό το μπαράζ εκτοξεύσεων πυραύλων τους κόστισε το ισοδύναμο μόλις δύο ημερών εξαγωγών, όχι κάτι που θα έκαναν καθημερινά, αλλά ούτε μια δαπάνη που η χώρα θα δυσκολευόταν να διαχειριστεί.
Η χρηματοδότηση των ΗΠΑ
Το IDF δεν έχει αποκαλύψει πόσοι πύραυλοι Arrow χρησιμοποιήθηκαν ή αν χρειάστηκε επίσης η χρήση του Iron Dome για την αναχαίτιση μεγαλύτερων θραυσμάτων ή τμημάτων ιρανικών πυραύλων που δεν είναι κεφαλές, αλλά θα μπορούσαν να προκαλέσουν δευτερεύουσα ζημιά.
Ο παλαιότερος πύραυλος Arrow-2, ο οποίος αναχαιτίζει τον στόχο του σε ύψη δεκάδων χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα, κοστίζει περίπου 3 εκατ.δολάρια. Ο πιο σύγχρονος πύραυλος Arrow-3, ο οποίος αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους στο διάστημα σε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα ισραηλινά σύνορα, κοστίζει περίπου 2 εκατ. δολάρια.
Ωστόσο, ακόμη κι αν χρησιμοποιήθηκαν περίπου 180 πύραυλοι Arrow, χρησιμοποιώντας και τους δύο τύπους, το κόστος αναχαίτισης θα ήταν περίπου 450 εκατ. δολάρια – υπερδιπλάσιο από το κόστος του μπαράζ εκτοξεύσεων ιρανικών πυραύλων.
Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης για την προμήθεια του αναχαιτιστή Arrow προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες έχουν επενδύσει περίπου 4 δισ. στο συγκεκριμένο πρότζεκτ μέχρι σήμερα.
Για όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χρηματοδοτούν τα αμυντικά αεροπορικά συστήματα του Ισραήλ, όπως το Iron Dome και το David’s Sling, το βασικό ζήτημα θα είναι ο ρυθμός παραγωγής καθώς και η προμήθεια βασικών εξαρτημάτων.
Πηγή: reader.gr
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ