Ιούνιος 1912. Κατά τη διάρκεια ενός αριστοκρατικού δείπνου που διοργάνωνε μια γαλλίδα κόμισσα στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», ο Κωνσταντίνος Α’ γνώρισε την Πάολα. Ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Μεταξύ των δύο αναπτύχθηκε μια θυελλώδης σχέση που θα κρατούσε μέχρι το θάνατο του βασιλιά.
Η Πάολα Λοττέρο ήταν μία 30χρονη Ιταλίδα ηθοποιός με δίψα για τη «μεγάλη ζωή». Στον Κωνσταντίνο συστήθηκε ως κόμισσα. Η νεαρή γυναίκα είχε αποφασίσει να μην αποχωριστεί τον αριστοκρατικό τίτλο, παρά το διαζύγιο με τον πρώην άντρα της ο οποίος ήταν ένας ξεπεσμένος Γερμανός κόμης. Άλλωστε ο τίτλος αυτός της άνοιγε τις πόρτες για τα μεγάλα σαλόνια.
Τρεις βδομάδες μετά τη γνωριμία τους στην Αθήνα, ο διάδοχος Κωνσταντίνος ταξίδεψε στη Γαλλία με σκοπό να ξανασυναντήσει την Πάολα. Σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο του γαλλικού βορρά, πέρασαν μαζί δυόμιση μέρες. Ήταν μια ενδιάμεση στάση για τον τελικό του προορισμό που ήταν η Αγγλία όπου βρισκόταν η γυναίκα του, Σοφία, με τις κόρες του.
Από τη στιγμή εκείνη, ξεκίνησε μία φλογερή σχέση εξ αποστάσεως μεταξύ των δύο. Κατά τους δυο μήνες που ακολούθησαν, ο Κωνσταντίνος έστειλε στην μακρινή του ερωμένη 11 γράμματα. Ανυπομονούσε για την επόμενη συνάντησή τους, η οποία έμελλε να γίνει μετά το καλοκαίρι.
Το Σεπτέμβριο του 1912, τα ανάκτορα του Τατοΐου ήταν άδεια. Η βασιλική οικογένεια απουσίαζε και ο Κωνσταντίνος γνώριζε ότι για δυο βδομάδες δεν θα τον ενοχλούσε κανείς. Έτσι, εκμεταλλευόμενος τις ιδανικές συνθήκες προσκάλεσε την Πάολα στην Αθήνα. Πέρασαν μαζί εννιά μέρες που «θα του έμεναν αξέχαστες για πάντα». Το πόσο κοντά ήρθαν μέσα σε αυτό το σύντομο διάστημα γίνεται αντιληπτό κι από τη διαφορά στο ύφος της μετέπειτα αλληλογραφίας τους.
Η Πάολα, παραμερίζοντας τις τυπικότητες της εποχής, άρχισε να του απευθύνεται στον ενικό.
«Το γράμμα σου μ’ έστειλε στον ουρανό. Πρώτα το ότι μου απευθύνεσαι στον ενικό είναι το άκρον άωτον της καλοσύνης σου για μένα. Το είχα επιθυμήσει τόσο πολύ…» της έγραψε στην απάντησή του ο Κωνσταντίνος.
Η επιρροή της Πάολα στον βασιλιά
Το ερωτικό στοιχείο περιοριζόταν σε ελάχιστες γραμμές και συνήθως εκφραζόταν με υπονοούμενα. Η σχέση τους δεν ήταν επιφανειακή. Ο Κωνσταντίνος είχε βρει στη νεαρή γυναίκα μία άλλη εκδοχή του εαυτού του. Αισθανόταν ότι είχαν τον ίδιο τρόπο σκέψης, καθώς και παραπλήσια μόρφωση.
Δε δίσταζε να της εκμυστηρεύεται προβληματισμούς και διλήμματα σχετικά με ζητήματα εθνικής σημασίας. Μάλιστα, φαίνεται να λάμβανε σοβαρά τις συμβουλές της ερωμένης του.
Ωστόσο, η Πάολα τον πρώτο καιρό συνήθιζε να ρίχνει τα χαρτιά προκειμένου να κάνει προβλέψεις για το μέλλον του Κωνσταντίνου. Από τα γράμματά τους γίνεται αντιληπτό ότι δεν επρόκειτο για κάποιο αστείο μεταξύ τους. Αντίθετα, έπαιρναν στα σοβαρά τις μαντικές της ικανότητες.
«Ξέρεις ότι με έχεις κάνει προληπτικό; Πιστεύω όλο και περισσότερο στα τραπουλόχαρτά σου και όταν μου τηλεγραφούσες ότι προέβλεπαν θρίαμβο, αυτό μου έδινε πράγματι θάρρος και προχωρούσα πολύ πιο καθησυχασμένος» της έγραφε το καλοκαίρι του 1913.
Κατά τη διάρκεια της πολυετούς τους σχέσης, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Κωνσταντίνος της έστελνε επιταγές, αλλά και πανάκριβα δώρα. Αν και η Πάολα φρόντιζε να σβήνει ή να καταστρέφει τα κομμάτια των επιστολών που αναφέρονταν σε χρηματικά ποσά για να μην εκτεθεί, μερικά έχουν διασωθεί.
«Στα μέρη όπου βρίσκομαι δεν μπορώ να γράψω επιταγή, ελπίζω ότι θα μπορέσω να το κάνω σε μερικές μέρες, όταν θα έχουμε προχωρήσει περισσότερο. Ελπίζω ότι αυτό που σου έστειλα θα σου φτάσει για μια ή δυο βδομάδες» της έγραφε ο βασιλιάς από την Κοζάνη που βρισκόταν για κυβερνητικές υποθέσεις.
Άλλωστε, ήταν πάγια τακτική της Ιταλίδας να βιοπορίζεται από τα ποσά που αποσπούσε από τους θαυμαστές της. Διότι ο Κωνσταντίνος δεν ήταν ο μοναδικός.
Όταν η νεαρή ηθοποιός αντιλήφθηκε ότι τα έσοδα που της απέφερε η υποκριτική δεν θα της εξασφάλιζαν ποτέ την άνετη ζωή που επιθυμούσε, παράτησε το θέατρο και στράφηκε προς τους ισχυρούς άντρες των αριστοκρατικών κύκλων. Εξάλλου, γνώριζε καλά πώς να συμπεριφέρεται ως μία εξ αυτών και παράλληλα ήξερε τι να τους πει για να τους γοητεύσει.
Η απομάκρυνση
Όταν ο πατέρας του Κωνσταντίνου, Γεώργιος Α’, δολοφονήθηκε το 1913, εκείνος κλήθηκε να τον διαδεχθεί στο θρόνο. Οι αυξημένες υποχρεώσεις και η πίεση που δεχόταν ο νέος βασιλιάς φαίνεται να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην σταδιακή αποξένωση του από την αγαπημένη του. Μετά από την τελευταία τους συνάντηση το φθινόπωρο του 1913, η αλληλογραφία τους μειώθηκε σημαντικά.
Το γεγονός αυτό φυσικά έχει άμεση σχέση και με την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Πάολα κατοικούσε στην Ιταλία όπου υπήρχε καθεστώς λογοκρισίας.
Το 1915 ο Κωνσταντίνος αρρώστησε βαριά και ο γιος του, Αλέξανδρος ανέλαβε να της τηλεγραφήσει τα μαντάτα. Όταν συνήλθε, της έστειλε και ο ίδιος. Μέχρι και το καλοκαίρι του 1917 εξακολουθούσαν να διατηρούν επαφή, αλλά με μικρότερη συχνότητα.
Από τότε κι έπειτα, σιωπή.
Η Πάολα του ξαναέγραψε τέσσερα χρόνια αργότερα. Ήταν η περίοδος της Μικρασιατικής Εκστρατείας και ο Κωνσταντίνος της απάντησε από τη Σμύρνη. Ύστερα από την Καταστροφή και την παραίτησή του, ο τέως βασιλιάς εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Ιταλία. Εκεί το παράνομο ζευγάρι έμελλε να ανταμωθεί για τελευταία φορά. Πλέον είχαν περάσει εννέα ολόκληρα χρόνια από την τελευταία τους συνάντηση στο Παρίσι το 1913 .
Στο τελευταίο γράμμα του, ο Κωνσταντίνος της έλεγε ότι σχεδίαζε να εγκατασταθεί με την οικογένειά του στην Φλωρεντία για να μπορεί να την επισκέπτεται τακτικά. Βέβαια, η Πάολα το έλαβε μετά το θάνατό του.
Ο Κωνσταντίνος Α’ πέθανε από ανακοπή καρδιάς στις 11 Ιανουαρίου του 1923.
(Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο του Γιώργου Θ. Μαυρογορδάτου, «Τα γράμματα στην Πάολα: Τι μας λένε για τον Κωνσταντίνο Α’»)
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Οι προσβλητικές επιστολές του βασιλιά Κωνσταντίνου στον Γ. Παπανδρέου τον Ιούλιο της αποστασίας. Η απάντηση του Παπανδρέου ότι δεν θα γίνει «εξευτελισμένος πρωθυπουργός» (βίντεο)
Ειδήσεις σήμερα:
- Τι είναι τα φακοειδή σύννεφα που εμφανίστηκαν χθες στον ουρανό. Γιατί θυμίζουν UFO
- Εκκλησία στην Ελβετία έφτιαξε “ψηφιακό Χριστό” με τεχνητή νοημοσύνη που μιλάει 100 γλώσσες.
- Τέμπη – Νίκος Πλακιάς: «Το ΑΠΘ ανακοίνωσε στους γονείς της Κέλλυς Πορφυρίδου ότι δεν τους απένειμε τον τίτλο σπουδών»
- Αστυνομικός στην Κύπρο κατηγορείται για νεκροφιλία. Φέρεται να ασελγούσε σε σορούς. Έβγαζε φωτογραφίες στο νεκροτομείο
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ