Είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδας. Έχει μήκος 135 χιλιόμετρα και διαρρέει φαράγγια, βουνά και χαράδρες. Πηγάζει από την Πίνδο, την περιοχή του Μετσόβου και καταλήγει στον Αμβρακικό Κόλπο.
Ο λόγος για τον Άραχθο ποταμό που είναι γνωστός και ως ο ποταμός της Άρτας επειδή διέρχεται κάτω από το ξακουστό γεφύρι της πόλης. Βέβαια δεν είναι το μοναδικό γεφύρι που συνδέει τις όχθες του. Συνολικά περνάει κάτω από 55 γεφύρια, ανάμεσα στα οποία ήταν και το μεγαλύτερο πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Ελλάδας, το οποίο ισοπεδώθηκε μετά από μια ισχυρή καταιγίδα το 2015 και τώρα γίνονται εργασίες για να αποκατασταθεί, το Γεφύρι της Πλάκας. Ο Άραχθος ρέει ανάμεσα στα Τζουμέρκα και περιβάλλεται από πλούσια βλάστηση.
Τα τοπία απ’ όπου περνάει είναι παραμυθένια και μαγεύουν τον επισκέπτη. Στην πορεία συνδέεται και με άλλους παραποτάμους, δημιουργώντας εντυπωσιακές λιμνοθάλασσες, ενώ εκβάλλει στον Αμβρακικό Κόλπο. Στην αρχαιότητα ο ποταμός κατέληγε σε διαφορετικό σημείο. Ο Στράβωνας τον αποκαλούσε Άρατθον, ενώ σε μια αρχαία επιγραφή που βρέθηκε στην Κέρκυρα αναφέρεται ως Άραθθος.
Ο μύθος και οι μάχες
Σύμφωνα με τη μυθολογία, κάποτε, στην κορυφή του βουνού Περιστέρι ζούσαν τρία αδέρφια, ο σοβαρός Άραχθος, η όμορφη Σαλαμπρία (Πηνειός) και ο ατίθασος Άσπρος (Αχελώος), τα οποία είχαν γεννηθεί στην Πίνδο. Ένα βράδυ η Σαλαμπρία εξαφανίστηκε. Είχε φύγει για να συναντήσει έναν θεό του Ολύμπου στον κάμπο, ωστόσο απογοητεύτηκε και πνίγηκε στο Ιόνιο. Όταν ο Άσπρος, δηλαδή ο Αχελώος, διαπίστωσε ότι η αδερφή του έλειπε άρχισε να την αναζητεί, κυλώντας ορμητικά τα βουνά ανάμεσα από γκρεμούς και χαράδρες. Ο Άραχθος ήταν απαρηγόρητος και άρχισε να τριγυρνά μόνος του στην Ήπειρο και να ψάχνει τα αγαπημένα του αδέρφια. Έφτασε μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο και μόλις κατάλαβε ότι έχασε οριστικά την οικογένεια του, έπεσε στο Ιόνιο και πνίγηκε.
Τον 18ο αιώνα, ο Άραχθος αποτελούσε το φυσικό σύνολο μεταξύ της ελληνικής και οθωμανικής επικράτειας, για τον λόγο αυτό έχει συνδεθεί με πολλές σκληρές μάχες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Στο φαράγγι του Άραχθου σφαγιάστηκαν πολλοί Φιλέλληνες στη μάχη του Πέτα, στις 4 Ιουλίου 1822, όπου ο Μπότσαρης πολέμησε εναντίον του Ομέρ Βρυώνη. Στις όχθες του πολέμησαν πολλές οι Έλληνες με τους Τούρκους.
Σήμερα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρες. Οι επισκέπτες μπορούν να διασχίσουν το ομορφότερο τμήμα του ποταμού, να δουν τον καταρράκτη της Κλίφκης και να περπατήσουν στο στενό φαράγγι του Αράχθου.
Δείτε από ψηλά τις εκβολές Άραχθου από το Amazing drone Flights Epirus-Greece:
Διαβάστε επίσης: Ο πατέρας όλως των ποταμών. Ο υπέροχος ελληνικός ποταμός, που λατρεύτηκε σαν θεός στην αρχαιότητα. Τον τιθάσευσε μόνο ο Ηρακλής
Ειδήσεις σήμερα:
- Πώς θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα. Τι λένε 8 μετεωρολογικά κέντρα
- Κυνηγός χτύπησε και εγκατέλειψε γεράκι στην Εύβοια
- Συνελήφθη 16χρονος για εκδικητική πορνογραφία. Παραποιούσε τις φωτογραφίες των κοριτσιών και τις διακινούσε
- Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Η πρώτη αντίδρασή του
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ