Ο Πάπας που αναγνωρίζει το Big Bang, σέβεται τους ομοφυλόφιλους και έχει δουλέψει με κομουνιστές. Ο πάπας Φραγκίσκος φοράει ένα ρολόι αξίας 9 ευρώ και ζει λιτά

Ο Πάπας που αναγνωρίζει το Big Bang, σέβεται τους ομοφυλόφιλους και έχει δουλέψει με κομουνιστές. Ο πάπας Φραγκίσκος φοράει ένα ρολόι αξίας 9 ευρώ και ζει λιτά
«Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω;»

Αυτά ήταν τα λόγια του Πάπα Φραγκίσκου που άλλαξαν για πάντα την εντύπωση που είχε ο κόσμος για την καθολική εκκλησία.

Τον Ιούλιο του 2013, τέσσερις μήνες αφότου εξελέγη Πάπας, ταξίδεψε στη Βραζίλια.

Στο ταξίδι της επιστροφής, οι δημοσιογράφοι που επέβαιναν στο αεροπλάνο τον ρώτησαν πώς θα αντιμετωπίσει το θέμα των ομοφυλόφιλων.

Η απάντηση που έλαβαν ήταν η εξής: «αν ένα ομοφυλόφιλο άτομο είναι γεμάτο με καλή θέληση και  αναζητά τον Θεό, ποιος είμαι εγώ για να κρίνω; Η καθολική εκκλησία το εξηγεί πολύ καλά. Λέει ότι δεν πρέπει να περιθωριοποιούμε αυτά τα άτομα, πρέπει να γίνουν μέρος της κοινωνίας. Το πρόβλημα δεν είναι η ομοφυλοφιλία. Πρέπει να είμαστε σαν αδέρφια».

Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο

Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο

Τα λόγια του αντιμετωπίστηκαν ως επαναστατικά.

Για τους ομοφυλόφιλους και τους πιο φιλελεύθερους, σήμαναν την αλλαγή της καθολικής εκκλησίας.

Με τη δήλωσή του, ο νέος Πάπας αναιρούσε τις θέσεις του προκάτοχού του, του Βενέδικτου 16ου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία ως έναν απ’ τους μεγαλύτερους κινδύνους για τον κόσμο.

Εκατομμύρια άνθρωποι αναθάρρησαν με την στάση του Πάπα Φραγκίσκου, αλλά πολλοί ήταν και αυτοί που θεώρησαν ότι τέτοιες δηλώσει θα μείωναν το κύρος και τους θεσμούς της καθολικής εκκλησίας.

Παρ’ όλα αυτά, η δημοτικότητα του Πάπα Φραγκίσκου έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και η νέα, πιο διαλλακτική στάση της καθολικής εκκλησίας έχει προκαλέσει ως επί το πλείστον, θετικά σχόλια.

Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο

Πριν πάρει το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, ονομαζόταν Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο.

Γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1936 στο Μπουένος Άιρες.

Η οικογένειά του ήταν μετανάστες από την Ιταλία και ζούσαν σε μια εργατική γειτονιά.

Αν και πιστοί καθολικοί, η εκκλησία δεν έπαιζε τεράστιο ρόλο στην καθημερινή τους ζωή.

Η αγαπημένη ασχολία του Χόρχε ήταν το ποδόσφαιρο. Έπαιζε στους δρόμους και πήγαινε με τον πατέρα του σε αγώνες της τοπικής ομάδας, Σαν Λορέντζο.

Έχει δηλώσει πως ακόμα υποστηρίζει την Αργεντίνικη ομάδα και παρ’ όλο που δεν παρακολουθεί ποτέ τους αγώνες  στην τηλεόραση, πάντα ρωτάει να μάθει το σκορ.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφική εκπομπή «60 Minutes», ο Χόρχε ήταν ερωτευμένος με τη συνομήλικη γειτόνισσά του.

Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο

Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο

Όταν της εκμυστηρεύτηκε τον έρωτά του, της είπε πως αν δεν ανταπέδιδε τα συναισθήματα του, θα γινόταν ιερέας.

Η κοπέλα τον απέρριψε και ο Χόρχε τήρησε την υπόσχεσή του.

Πριν όμως αφιερωθεί στο Θεό, πρόλαβε να τελειώσει ένα τεχνικό σχολείο με ειδίκευση στη χημεία.

Δούλεψε σε ένα εργοστάσιο, όπου ανέπτυξε πολύ στενή σχέση με το αφεντικό του, την Έσθερ Μπαλεστρίνο.

Όπως έχουν γράψει πολλά ΜΜΕ, είναι ο πρώτος Πάπας που είχε ποτέ γυναίκα για αφεντικό.

Κι όχι μόνο γυναίκα, αλλά και κομμουνίστρια.

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει μιλήσει με τα καλύτερα για την Έσθερ.

Όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του, η Μπαλεστρίνο του έμαθε την αξία της σκληρής δουλειάς και τη θαύμαζε για το μυαλό και την εργατικότητά της.

Μάλιστα, όταν ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο θέμα του κομμουνισμού, ο Πάπας απάντησε ότι εξαιτίας της δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους Μαρξιστές, γιατί έχει γνωρίσει πολλούς Μαρξιστές που ήταν εξαιρετικοί άνθρωποι.

Αργότερα, όταν είχε γίνει ιερέας, βοήθησε την Μπαλεστρίνο να ξεφύγει από την δικτατορία.

Δυστυχώς, στο τέλος η Μπαλεστρίνο «εξαφανίστηκε»  από το καθεστώς, όπως και χιλιάδες άλλοι αντιφρονούντες.

Τον κατηγόρησαν ότι δεν αγωνίστηκε πραγματικά για να βοηθήσει τα θύματα του καθεστώτος, αλλά οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι εργάστηκε κρυφά, για να μην τραβήξει προσοχή και θέσει σε κίνδυνο τον κόσμο.

Ο λιτός Πάπας

Ως ιερέας, ο Χόρχε δραστηριοποιήθηκε στις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες, όπου προσπαθούσε να βελτιώσει τις ζωές των παιδιών που μεγάλωναν ανάμεσα σε συμμορίες και ναρκωτικά.

Βρισκόταν σχεδόν καθημερινά ανάμεσα στους φτωχότερους κατοίκους της πόλης και είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Το 1998 ψηφίστηκε Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες και το 2001, έγινε καρδινάλιος, με πρωτοβουλία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’.

pope-francis-im-not-a-marxist

Το 2005, μετά τον θάνατό του, ο Χόρχε ήταν ο υποψήφιος με περισσότερες ψήφους, μετά τον Τζόσεφ Ράτζινγκερ, που έγινε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος.

Τον Φεβρουάριο του 2013, ο Βενέδικτος παραιτήθηκε.

Στις 13 Μαρτίου, ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο εξελέγει Πάπας και πήρε το όνομα του Φραγκίσκου της Ασίζης.

article-2513965-19CB189D000005DC-560_306x462Η επιλογή του θεωρήθηκε συμβολική.

Είναι ο πρώτος Πάπας που επέλεξε το όνομα του Φραγκίσκου, ο οποίος κήρυττε τον λιτό βίο, την προστασία των φτωχών και των κατατρεγμένων.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ακολουθεί το παράδειγμά του. Αρνείται να μείνει στα πολυτελή παπικά ανάκτορα, αλλά επέλεξε ένα μικρό δωμάτιο στο Βατικανό.

Δεν φορά τα καθιερωμένα κόκκινα παπούτσια του Πάπα, αλλά τα ίδια που φορούσε πάντα.

Ακόμα και το ρολόι του, το αγόρασε για 9 ευρώ.

Κυκλοφορεί ανάμεσα στον κόσμο χωρίς τα προστατευτικά τζάμια στο παπικό αμαξίδιο, συζητά με τους πιστούς χωρίς να κρατά τους τύπους και απευθύνεται στα ΜΜΕ με άνεση και ειλικρίνεια.

Έχει μιλήσει για τον ρόλο των γυναικών στην εκκλησία και θεωρεί ότι πρέπει να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στον χώρο, αν και δεν δέχεται γυναίκες ιερείς, μία απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις φεμινίστριες.

Αποδέχεται τη θεωρία του «Big Bang» και την εξέλιξη των ειδών.

Έχει μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη να αντιμετωπίζει ο κόσμος με αγάπη τους μετανάστες και τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Έχει ζητήσει απ’ τους πιστούς να προσευχηθούν για τους ανθρώπους στη Συρία και τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Μίλησε ενάντια της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού, λέγοντας: «Ένας άνθρωπος που τον νοιάζει μόνο να σηκώνει τοίχους, όπου κι αν είναι αυτοί, και να μην χτίζει γέφυρες, δεν είναι Χριστανός. Αυτό δεν είναι το Ευαγγέλιο».

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο κρητικός που έγινε Πάπας της Ρώμης. Η πορεία του Πέτρου Φιλάργη από την ενετοκρατούμενη Κρήτη στον παπικό θρόνο 

Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr