Ήταν ένα γνήσιο κωμικό ταλέντο του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Αν και έπαιξε κυρίως δεύτερους ρόλους κατάφερε να ξεχωρίσει για την ιδιαίτερη φωνή του, τις γκριμάτσες και το χιούμορ του.
Ο λόγος για τον Νίκο Τσούκα, τον ηθοποιό από τη Δεσκάτη Γρεβενών που σε μικρή ηλικία μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει υποκριτική.
Στα 25 του χρόνια έπαιξε στο πλευρό του Μίμη Φωτόπουλου στο θέατρο. Όπως είχε πει σε συνέντευξή του: “είχα πάρει σβάρνα λοιπόν, τα θέατρα, αλλά πέρναγα κάθε μέρα από το θέατρο Παπαϊωάννου, γωνία Καποδιστρίου και Πατησίων, όπου μου είχαν πει ότι ίσως υπήρχε κάποιος ρόλος για μένα. Πήγαινα κάθε πρωί πριν τους ηθοποιούς! Ε, τώρα, θες από την επιμονή μου, θες επειδή δεν υπήρχε κάποιος, φτάνει μια μέρα και μου λέει ο Φωτόπουλος να ανέβω να διαβάσω ένα κομμάτι, από έναν ρόλο όπου έπρεπε να υποδυθώ κάποιον 70 χρονών!”
Ο Φωτόπουλος ενθουσιάστηκε από την ερμηνεία του και έτσι ξεκίνησε η καριέρα του ως ηθοποιός.
Το 1962 έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο με τις ταινίες “Προδομένη Αγάπη” και “Η Νύφη το ‘Σκασε”. Συνεργάστηκε με την Έλλη Λαμπέτη, τον Θανάση Βέγγο, την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Λάμπρο Κωνσταντάρα. Όπως είχε πει, η δουλειά του στο θέατρο του επέτρεπε να ζει αξιοπρεπώς, καθώς δούλευε ολόκληρη τη σεζόν.
Στην ταινία “Η νεράιδα και το παλικάρι” ο Παπαμιχαήλ του έσκισε κατά λάθος το πουκάμισο στα γυρίσματα και δεν είχε άλλο να φορέσει, καθώς εκείνη την εποχή οι ηθοποιοί πηγαίναν με τα δικά τους ρούχα στο γύρισμα.
Παρόλο που διακρίθηκε για τους κωμικούς του ρόλους δεν χαρακτήριζε τον εαυτό του κωμικό ηθοποιό. Όπως ανέφερε ήταν καρατερίστας και ρολίστας, αλλά δεν ήταν μόνο κωμικός. “Έχω κάνει και δράμα. Πιστεύω ότι ένας καλός ηθοποιός δεν είναι ούτε μόνο κωμικός ούτε μόνο δραματικός. Ο Μουσούρης, όταν ξεκινούσα, μου είχε πει μια φορά και δεν το ξέχασα ποτέ: να μη σε ενδιαφέρει αν θα πουν «ο Τσούκας ο θιασάρχης, ο Τσούκας ο πρωταγωνιστής». Να χαρείς μόνο αν πουν «ο Τσούκας ο καλός ηθοποιός». Τότε θα έχεις πετύχει.”
Και πέτυχε. Μια δεκαετία μετά την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο είχε παίξει σε 30 ταινίες. Η καριέρα του συνεχίστηκε και τη δεκαετία του ’80, όταν έπαιξε στις βιντεοταινίες «Μια γυναικάρα στα μπουζούκια» και «Πονηρός ο βλάχος». Έως το τέλος της δεκαετίας είχε πάρει μέρος σε περισσότερες από 30 βιντεοκασέτες.
Το 2004 συνεργάστηκε με τον Λάκη Λαζόπουλο στην ταινία «Ρ20» και δύο χρόνια αργότερα πήρε μέρος στο σίριαλ «Οδός Παραδείσου 7», στο οποίο υποδυόταν τον Βύρωνα Πολίτη.
Συμμετείχε στη σειρά “Οι μεν και οι δεν” και το 2011 στη σειρά του Mega “Πολυκατοικία”. Δεν έδινε ποτέ αυτόγραφα και όταν του ζητούσαν τους απαντούσε ότι δεν έχει. Όπως είχε πει: “Είμαι άνθρωπος χαμηλών τόνων. Οργάνωσα συνειδητά τη ζωή μου έτσι και την οικογένειά μου. Είμαι απ’ τους λίγους ηθοποιούς που έχουν μείνει τόσα χρόνια με την ίδια γυναίκα!”.
Δείτε την τρομερή ερμηνεία του στη ταινία “Το στραβόξυλο”:
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Γιάννης Φέρμης. Ο δευτεραγωνιστής του ελληνικού κινηματογράφου που έπαιζε ρόλους πεινασμένων και ασθενικών επειδή ήταν μικρόσωμος. Γιατί άλλαξε το όνομά του
Ειδήσεις σήμερα:
- Κιβωτός του Κόσμου. «Όχι» από ΣτΕ στην επιστροφή της διοίκησης στην οικογένεια του πατέρα Αντώνιου
- Βρετανία. Η στέψη του βασιλιά Καρόλου κόστισε 72 εκατομμύρια λίρες. «Φθηνότερη» από την κηδεία της μητέρας του Ελισάβετ
- Πώς θα είναι ο καιρός τα Χριστούγεννα. Τι λένε 8 μετεωρολογικά κέντρα
- Κυνηγός χτύπησε και εγκατέλειψε γεράκι στην Εύβοια
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ