Ο πανέμορφος ναός της Ήρας στον Σελινούντα της Σικελίας. Η πόλη ιδρύθηκε από Μεγαρείς αλλά ισοπεδώθηκε από τους Καρχηδόνιους του Αννίβα. Έχει ασυνήθιστο αριθμό κιόνων και αναστηλώθηκε το 1959

Ο πανέμορφος ναός της Ήρας στον Σελινούντα της Σικελίας. Η πόλη ιδρύθηκε από Μεγαρείς αλλά ισοπεδώθηκε από τους Καρχηδόνιους του Αννίβα. Έχει ασυνήθιστο αριθμό κιόνων και αναστηλώθηκε το 1959
Στην αρχική φωτογραφία απεικονίζεται ο ναός της Ήρας στον Σελινούντα της Σικελίας. Οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. πάνω σε ένα αρχαιότερο κτίριο, σε έναν λόφο της Ακρόπολης της πόλης. Οι κάτοικοι του Σελινούντα έχτισαν 7 ακόμη ναούς.

Ο ναός της Ήρας , γνωστός και ως «ναός Ε», ήταν ο νεότερος από όλους. Αν και  υπέστη ζημιές από  τη φθορά του χρόνου και από έναν δυνατό σεισμό, αναστηλώθηκε το 1959 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Τζόλε Μπόβιο Μαρκονι, ο οποίος έκανε ανασκαφές στα  αρχαία μνημεία της Σικελίας και σήμερα διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Δέκα σκαλοπάτια οδηγούν στην είσοδο και ακόμα έξι σκαλοπάτια καταλήγουν στο εσωτερικό του ναού.

Το 1831 ανακαλύφθηκαν οι τέσσερις μετόπες που κοσμούσαν τη ζωφόρου του ναού, στις οποίες απεικονίζεται ο γάμος του Δία με την Ήρα, ο Ηρακλής να μάχεται με μια αμαζόνα, ο Ακταίωνας και η μάχη της Αθηνάς με τον Εγκέλαδο.

Οι μετόπες του ναού της Ήρας εκτίθενται στο μουσείο του Παλέρμου.  Wikimediamtx Commons

Ο Σελινούντας ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Σικελίας και ιδρύθηκε δίπλα στη θάλασσα από τους κατοίκους της αποικίας, Μέγαρα Υβλαία, η οποία με τη σειρά της είχε ιδρυθεί από τους Μεγαρείς. Ήκμασε τον 5ο και 6ο αιώνα και σύμφωνα με τον Θουκυδίδη απέκτησε δόξα και πλούτη.

Ο ναός της Ήρας είναι δωρικού ρυθμού και έχει ασυνήθιστο σχέδιο με 9Χ18 κίονες. Η εσωτερική του διαρρύθμιση δεν είναι εντελώς ξεκάθαρη, αλλά φαίνεται πως είχε κεντρική κιονοστοιχία και άδυτο. Ο πρόναός του ορίζεται από τρεις κίονες εν παραστάσι. Wikimediamtx Commons

Είχε αντιπαλότητα με την πόλη Εγέστα, με την οποία ήρθε σε πόλεμο το 416 π.Χ. Οι Αθηναίοι έκαναν εκστρατεία στη Σικελία, προκειμένου να βοηθήσουν την Εγέστα  αλλά ηττήθηκαν και η Εγέστα έχασε τον πόλεμο.

Τότε, ο  Σελινούντας απέκτησε πολλά εδάφη, αλλά και έναν νέο εχθρό, τους Καρχηδόνιους, οι οποίοι τους επιτέθηκαν υπό την ηγεσία του Αννίβα.

Οι Καρχηδόνιοι πολιόρκησαν την πόλη, σφάγιασαν 16.000 κατοίκους και έριξαν τα τείχη. Από τότε τέθηκε υπό τον έλεγχο των Καρχηδονίων, οι  οποίοι κατέστρεψαν ολοσχερώς την πόλη κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Ρωμαίους.

Σήμερα αποτελεί δημοφιλή  αρχαιολογικό χώρο της Νότιας Σικελίας.

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Wikimediamtx Commons 

Διαβάστε στη “ΜτΧ”: Ο «Παρθενώνας του Εδιμβούργου». Γιατί οι Σκωτσέζοι αποφάσισαν να χτίσουν ένα αντίγραφο του αρχαιοελληνικού ναού, που έμεινε ημιτελής. Αντέγραψαν και το μνημείο του Λυσικράτη και απέκτησαν το προσωνύμιο «Αθήνα του Βορρά»

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.