Ο Οτζιάς είναι η μεγαλύτερη και βορειότερη παραλία της Κέας. Βρίσκεται στον μύχο του ομώνυμου και καταγάλανο κόλπου του νησιού.
Η παραλία του Οτζιά απέχει περίπου πέντε χιλιόμετρα από το λιμάνι της Κορησσίας στην Κέα. Είναι κατά το ήμισυ οργανωμένη με ομπρέλες και το υπόλοιπο τμήμα διαθέτει κοινόχρηστα σκίαστρα και αλμυρίκια.
Στις άκρες της παραλίας βρίσκονται οι “φύλακες” του όρμου. Οι δύο γραφικές εκκλησίες, ο Άγιος Γεώργιος και ο Άγιος Σώστης που χαρίζουν όμορφες γαλανόλευκες εικόνες, σε όσους θελήσουν να βρεθούν στο προαύλιό τους.
Τα κρυστάλλινα, ρηχά νερά του, η φυσική σκίαση καθώς και το πανέμορφο χρώμα της αμμουδιάς του, έχουν αναδείξει τον Οτζιά σε κορυφαίο προορισμό, όπως αποδεικνύεται από τους δείκτες επισκεψιμότητας του νησιού.
Εκτός, όμως, από την παραλία, ο Οτζιάς φημίζεται και για τον γραφικό οικισμό του. Στα μικρά και ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής σπιτάκια κατοικούν κυρίως παραθεριστές και λιγότερο ντόπιοι. Ο οικισμός διαθέτει ακόμη τουριστικά καταλύματα, εστιατόρια και διαφόρων ειδών καταστήματα.
Το τοπωνύμιο Οτζιάς ή Οζιάς συναντάται συνήθως σε υψώματα και συνδέεται με το όνομα Ζευς ή Δίας και πιθανότατα με την ύπαρξη ιερού του ομώνυμου θεού.
Ο Οτζιάς στην αρχαιότητα
Η περιοχή του Οτζιά παλαιότερα ονομαζόταν “Άμμος του Οτζιά” και κατοικούταν κυρίως από γεωργούς και κτηνοτρόφους και λιγότερο από ψαράδες.
Κατά την αρχαιότητα, ο κόλπος του Οτζιά λειτουργούσε ως λιμάνι φόρτωσης μίλτου, ενός πολύτιμου μεταλλεύματος που υπήρχε σε αφθονία στην περιοχή και χρησιμοποιούνταν, κυρίως σε εργαστήρια της Αθήνας, για τη δημιουργία των ερυθρόμορφων αγγείων.
Η Κέα που ήταν και φόρου υποτελής στην Αθήνα φόρτωνε το μεγαλύτερο μέρος του μεταλλεύματος από το λιμανάκι του Οτζιά. Ευρήματα του αρχαίου λιμένα έχουν φωτογραφηθεί υποβρυχίως από ερευνητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ενώ τα αρχαία ορυχεία ονομάζονται σήμερα “Τρυποσπηλιές” και είναι ακόμη μερικώς επισκέψιμα.
Δείτε το βίντεο drone του συνεργάτη μας Travel Inspiration από την υπέροχη παραλία του Οτζιά:
Διαβάστε ακόμα στη “ΜτΧ”: Ο γρίφος με τις διάσημες Κόρες της Τζιάς. Εντοπίστηκαν στα ερείπια προϊστορικού οικισμού που ισοπέδωσε καταστροφικός σεισμός. Διέθετε οχύρωση, αρχοντική κατοικία και ιερό (βίντεο drone)
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr