26 Ιουλίου 1867, ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας πεθαίνει στη Βαμβέργη στη βόρεια Βαυαρία. Λίγες ημέρες πριν είχε επισκεφτεί ένα χωριό έξω από το Μπάμπεργκ, όπου είχε ξεσπάσει επιδημία ιλαράς. Όταν επέστρεψε σπίτι του, εμφάνισε συμπτώματα αρρώστιας.
Μερικοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι κόλλησε από μια φτωχή Ελληνίδα της παροικίας, αλλά δεν είναι βέβαιο.
Αρχικά οι γιατροί νόμιζαν ότι πρόκειται για ιλαρά, αλλά τελικά διαπιστώθηκε ότι έπασχε από ερυσίπελα, μια λοίμωξη του δέρματος η οποία προκαλείται από τον β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο.
Σε λίγες ημέρες η κατάστασή του επιδεινώθηκε και οι γιατροί δεν μπορούσαν να τον σώσουν.
Λέγεται ότι μέχρι το τέλος της ζωής του αναπολούσε την βασιλεία του στην Ελλάδα και τα λόγια που επαναλάμβανε τις τελευταίες του στιγμές ήταν “Ελλάς μου, Ελλάς μου, γλυκιά μου Ελλάς…”.
Ο Αλέξανδρος Ζαούσης στο βιβλίο του «Αμαλία και Όθων» ανέφερε ότι ακόμη και την ύστατη στιγμή, τον απασχολούσαν τα προβλήματα της χώρας και έλεγε:
«Έλληνες μην ασχολείστε με κινήματα, να υποστηρίξουμε τον βασιλιά Γεώργιο για να μη χαθεί η Κρήτη».
Όταν η κατάσταση επιδεινώθηκε, κάλεσε τον υπασπιστή του, Δράκο. Του ζήτησε να τον ντύσουν με την ελληνική φορεσιά και να τοποθετήσουν το ελληνικό σπαθί στο νεκρικό του κρεβάτι.
Λίγο πριν πεθάνει ένας καθολικός παπάς του διάβασε την ευχή. Ο Όθωνας είπε στα ελληνικά το «Πάτερ Ημών» και ξεψύχησε.
Κηδεύτηκε όπως επιθυμούσε με τη φουστανέλα στον οικογενειακό τάφο της βαυαρικής δυναστείας στην Εκκλησία των Θεατίνων στο Μόναχο.
Ήταν 52 χρονών και είχε βασιλεύσει 30 χρόνια την Ελλάδα.
Ο πατέρας του, Λουδοβίκος Α’, όταν συνάντησε τον Δεληγιάννη, πρεσβευτή στο Παρίσι, του ανέφερε:
«Υπήρξα λάτρης τής αρχαίας Ελλάδος και εκ των ενθερμοτέρων του Αγώνος σας θαυμαστών. Δι’ αυτό και απέστειλα τον υιόν μου με χαράν καί υπερηφάνειαν διά να συντελέση εις την παλινόρθωσιν τής ενδόξου ταύτης γης. Ο υιός μου έσφαλε άραγε εις την διαχείρισιν τής εντολής ην περιεβλήθη; Δεν γνωρίζω ακριβώς. Αλλ’ επίσης αγνοώ αν οι Έλληνες έσφαλον εξώσαντες αυτόν».
Σε ηλικία 17 ετών ο Όθων, δευτερότοκος γιος του βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκου Α’, ορίστηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις ως ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας.
Ένας μεγάλος βαυαρικός στρατός από 3.850 άνδρες συνόδευσαν τον νεαρό Όθωνα τον Ιανουάριο του 1833 στο Ναύπλιο. Τέσσερα χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τη δούκισσα Αμαλία του Ολδεμβούργου.
Τα πρώτα χρόνια η αντιβασιλεία είχε αναλάβει την κυβέρνηση του κράτους και ορίστηκε ως πολίτευμα η απόλυτη μοναρχία. Μόλις ο Όθωνας ενηλικιώθηκε, ανέθεσε την πρωθυπουργία στον Άρμανσπεργκ και αργότερα στον Ρούδχαρτ.
Εκείνη την περίοδο, ο Βασιλιάς είχε αναθέσει σημαντικά αξιώματα σε αμφιλεγόμενους Βαυαρούς οι οποίοι δεν δικαίωσαν την επιλογή του. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξουν αντιδράσεις από τους αγωνιστές και τους πολίτες.
Η δυσαρέσκεια είχε αποκορύφωμα την επανάσταση που ξέσπασε το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 με αίτημα την παραχώρηση συντάγματος.
Ο Όθωνας έκανε δεκτό το αίτημα και παραχώρησε το Σύνταγμα στους στασιαστές δίχως να επηρεαστεί η εξουσία του.
Εξορία του Όθωνα
Η αντίστροφή μέτρηση για τη βασιλεία του ξεκίνησε μερικά χρόνια αργότερα, όποτε εμφανίστηκαν επαναστατικά κινήματα.
Σταδιακά καλλιεργήθηκε αρνητικό κλίμα εναντίον του από τον Τύπο και τους τοπάρχες του Μοριά και της Ρούμελης με τον Όθωνα να αδυνατεί να πάρει σωστές αποφάσεις.
Η ανικανότητα του να διαχειριστεί τις επιθέσεις εναντίον του και το γεγονός ότι διόριζε υπουργούς της αρεσκείας του και έκανε επεμβάσεις στα πολιτειακά ζητήματα δυσχέρανε τη θέση του.
Ένα ακόμα επιχείρημα των αντιδυναστικών ήταν η αδυναμία της Αμαλίας να χαρίσει έναν διάδοχο στον Όθωνα, που σύμφωνα με μερικούς ερευνητές οφειλόταν στη συγγενή απλασία ή αγενεσία του κόλπου από την οποία έπασχε.
Παράλληλα, ο Όθωνας ήταν αρνητικός στην ίδρυση εθνοφυλακής που ήταν πάγιο αίτημα των αντιπάλων του. Ακολούθησαν συνωμοτικές ενέργειες εναντίον του και αιματηρές στάσεις.
Ο Όθων και η Αμαλία έφυγαν από την πρωτεύουσα με σκοπό να περιοδεύσουν στην επαρχία και να αυξηθεί η δημοτικότητά του Βασιλιά.
Τελικά ξέσπασε επανάσταση και το βασιλικό ζεύγος εγκατέλειψε την Ελλάδα με το αγγλικό πολεμικό πλοίο “Σκύλλα” στις 23 Οκτωβρίου 1862.
Ο Όθωνας πέθανε πέντε χρόνια αργότερα στη Βαμβέργη.
Βασίλευσε μια χώρα που μόλις είχε αποτινάξει τον οθωμανικό ζυγό και προσπαθούσε να ορθοποδήσει.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του εργάστηκε σκληρά για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά σύμφωνα με ιστορικούς δεν διέθετε διπλωματικό ταλέντο και πολιτικό νου που θα τον έκανε να διαχειριστεί τα εσωτερικά ζητήματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αγαπούσε πολύ την Ελλάδα.
Διαβάστε στη “ΜτΧ”:Ο Όθωνας, ο ανήλικος γιος του Λουδοβίκου που έγινε ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας. Γιατί οι Βαυαροί στρατιώτες πέθαιναν κατά δεκάδες στο Ναύπλιο και πως ταπείνωσαν τους Έλληνες αγωνιστές του ’21 (βίντεο)
Ειδήσεις σήμερα:
- Επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου. To προφίλ του δράστη. 4 νεκροί
- Ανοιχτά καταστήματα και σούπερ μάρκετ την Κυριακή. Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο
- Χειμωνιάτικος καιρός με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις άνεμοι. Ποιες περιοχές επηρεάζονται
- Οι δημοφιλείς προορισμοί για τις ημέρες των εορτών. Ψηλά στη ζήτηση τα Τρίκαλα και η Δράμα
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ