Ο Τσεν είναι ο ιδιοκτήτης μιας επιχείρησης που βρίσκεται όπου υπάρχει ηλεκτρονικό κύκλωμα.
Η περιουσία του αθροίζεται σε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια -βρίσκεται στην 498η θέση των δισεκατομμυριούχων του κόσμου σύμφωνα με το Forbes- απέκτησε μια από τις μεγαλύτερες και τις πιο σημαντικές συλλογές τέχνης και δημιουργώντας φιάλη τη φιάλη μία από τις πλέον βαρύτιμες (και ποθητές) συλλογές κρασιών στον κόσμο.
Η εικόνα του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία
O Tσεν γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50, στην πόλη Καοσιούνγκ της νότιας Ταϊβάν. Μεγάλωσε σε μια μικροαστική οικογένεια κι αν κάτι θυμάται από τα παιδικά χρόνια του είναι η τελετουργία που ακολουθούσαν οι γονείς του για να δημιουργήσουν το δικό τους, σπιτικό κρασί – η αγάπη τους για τον οίνο έμοιαζε μάλιστα τότε παράταιρη ή σχεδόν εκκεντρική για έναν λαό που ορκιζόταν στο ουίσκι.
Σε κάθε περίπτωση αυτή η ανάμνηση καθόρισε τον Τσεν, αφού όταν ο ίδιος απέκτησε την περιουσία του, αποφάσισε να τα επενδύσει σε μία συλλογή εκλεκτών οίνων.
Ξεκίνησε, όπως κάθε “μαθητευόμενος μάγος” του κρασιού, από τη Βουργουνδία και μέσα από τα ταξίδια του γνώρισε και αγάπησε και άλλες οινοπαραγωγούς περιοχές του πλανήτη. Μάλιστα δεν έμεινε απλώς στη συγκέντρωση φιαλών-τροπαίων, αλλά εντρύφησε ακόμα περισσότερο, σπούδασε το κρασί και από πέρσι έχει αναλάβει και τον ρόλο του επικεφαλής σομελιέ στο ιδιόκτητο εστιατόριό του Le Blanc στη Rue de Longchamp του 16ου διαμερίσματος του Παρισιού.
Σε συνεργασία με τον οίκο Sotheby’s ο Τσεν αποφάσισε πως τα ωραία πράγματα στη ζωή γίνονται ακόμα καλύτερα όταν μοιράζονται με τους άλλους. Ετσι στο πλαίσιο ενός κύκλου δημοπρασιών με τίτλο «The Epicurean Atlas» αποφάσισε να διαθέσει προς πώληση 25 χιλιάδες φιάλες από την ιδιωτική συλλογή του, μαζί και περίπου 1.850 μπουκάλια εκλεκτής και φυσικά σπάνιας σαμπάνιας, η αρχική αξία των οποίων εκτιμάται σε περισσότερα από δύο εκατομμύρια δολάρια.
Στις 20 Ιουνίου στις 2.30 το μεσημέρι (ώρα Γαλλίας) οι κόποι, οι επενδύσεις και το εκλεπτυσμένο γούστο του Τσεν -όλα τους εμφιαλωμένα σε απλές αλλά και magnum φιάλες- θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς τους νέους ιδιοκτήτες τους.
Από το σεντούκι με τους θησαυρούς του Ταϊβανού επιχειρηματία θα βγουν φιάλες που χρονολογούνται από το 1950 έως τη δεκαετία του ’90, σχεδόν από άπαντα τα οινοποιεία της περιοχής της Καμπανίας (Dom Perignon, Krug, Salon, Louis Roderer, κ.λπ). Λίγες ημέρες αργότερα, στις 2 Ιουλίου, θα ακολουθήσει μία ακόμα δημοπρασία, αυτή τη φορά με κρασιά από τη Βουργουνδία.
Επισημαίνεται ότι οι aficionados του γαλλικού οίκου δημοπρασιών υπολογίζουν πως τα έσοδα αναμένεται να αγγίξουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
Οι συνολικές πωλήσεις οίνου του οίκου που ήταν μόλις 58 εκατομμύρια δολάρια για το 2013 εκτοξεύτηκαν στα 159 εκατομμύρια το 2023. Η πανδημία λέγεται πως έπαιξε κομβικό ρόλο στην απόφαση των όπου γης συλλεκτών να επενδύσουν ακόμα περισσότερο στο κρασί ή σε αυτό που ο Τσεν χαρακτηρίζει ως ένατη τέχνη, την οποία μάλιστα κανείς μπορεί να αποκαλύψει ακόμα πιο ολιστικά από τις υπόλοιπες τέχνες, χρησιμοποιώντας την όσφρηση και βέβαια τη γεύση του.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr