“Σαν σήμερα εμφανίστηκα για πρώτη φορά στα Ελληνικά γήπεδα φορώντας τη φανέλα του ΑΡΗ. Εκείνο το βράδυ της 2ης Δεκεμβρίου του 1979 ξεκίνησε η επαγγελματική μου καριέρα στο αγαπημένο μου άθλημα, μια καριέρα γεμάτη από χαρές, συγκινήσεις και πολλές ομαδικές και ατομικές διακρίσεις. Το σημαντικότερο όμως είναι η αγάπη και η εκτίμηση του φίλαθλου κόσμου προς το πρόσωπο μου ακόμα και σήμερα, 21 χρόνια μετά την αποχώρησή μου από τα παρκέ. Σας ευχαριστώ για την πολύτιμη συμπαράστασή σας σε αυτό το ταξίδι της ζωής μου!”
Με αυτά τα λόγια ο Νίκος Γκάλης θυμήθηκε την πρώτη μέρα που έπαιξε μπάσκετ στην Ελλάδα. Αγωνίστηκε με το όνομα Γεωργαλής- Γκάλης κόντρα στον Ηρακλή και η ομάδα του, ο Άρης, επικράτησε με 79-78. Τότε ο Νίκος έβαλε μόλις 7 πόντους.
Ο Νικόλαος Γεωργαλής, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ της Αμερικής στις 23 Ιουλίου του 1957. Οι γονείς του ήταν από τη Ρόδο. Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την πυγμαχία, όπως κι ο πατέρας του.
Οι μώλωπες και οι μελανιές που είχε κάθε φορά που γύριζε από τις προπονήσεις τρόμαζαν την μητέρα του, που τον παρακαλούσε να σταματήσει να πυγμαχεί.
Το ταλέντο του και όχι η αγωνία της μάνας του, τον οδήγησε στο μπάσκετ.
Το 1975, μετά το Γυμνάσιο όπου διέπρεψε, φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ.
Από τη θέση αυτή του σούτιγκ γκαρντ, από την πρώτη κιόλας χρονιά ξεχώρισε με ποσοστό 27,5 πόντων ανά αγώνα.
Μετά την αποφοίτηση έγινε ντραφτ στους Μπόστον Σέλτικς.
Ένας τραυματισμός στον αστράγαλο και ο σκληρός ανταγωνισμός είχαν ως αποτέλεσμα να κοπεί.
Ήταν η εποχή του Λάρυ Μπέρντ και εκείνη την εποχή δεν χωρούσε δεύτερος λευκός στην ομάδα, όπως εκμυστηρεύτηκε αργότερα ο Νικ.
Η καριέρα του στον Άρη
Μετά τον τραυματισμό του, ο Νίκος Γκάλης δέχθηκε πρόταση να έρθει και να συνεχίσει την καριέρα του στην Ελλάδα.
Μέχρι τότε, ο ίδιος είχε πει ότι εκείνη την εποχή, δεν ήξερε πως υπήρχε επαγγελματικό μπάσκετ στην Ελλάδα, αφού το μυαλό του ήταν μόνο στο NBA.
Το 1979 υπέγραψε συμβόλαιο με τον Άρη Θεσσαλονίκης.
Ενδιαφέρον είχαν δείξει κι ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, αλλά ο Νικ έμεινε εκεί που του φέρθηκαν καλύτερα και κέρδισαν την εμπιστοσύνη του.
Έκανε την παρθενική του εμφάνιση με τον Άρη στις 2 Δεκεμβρίου του 1979.
Μετά την πρώτη σεζόν, ο Γκάλης ήταν ο πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος για 11 συνεχόμενα χρόνια.
Μαζί με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, που ήρθε στον Άρη το 1984, έκαναν την ομάδα της Θεσσαλονίκης ανίκητη.
Το 1983 ο Άρης στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας. Το 1985 κατέκτησε το πρώτο του νταμπλ. Την ίδια χρονιά ο Άρης διακρίθηκε στο Κύπελλο Κόρατς, που έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς. Η απόλυτη κυριαρχία του Άρη συνεχίστηκε με την κατάκτηση του νταμπλ το 1988, 1989, 1990, αλλά και τη συμμετοχή του σε τρία φάιναλ φορ.
Σε όλες αυτές τις διακρίσεις είχε πρωταρχικό ρόλο ο «γκάνγκστερ», όπως ήταν το ψευδώνυμο του Νίκου Γκάλη. Κάθε χρόνο η ανανέωση του συμβολαίου του ήταν το θρίλερ του καλοκαιριού. Κάθε φορά ήταν και πιο πλουσιοπάροχο, αλλάζοντας τους όρους του αθλήματος για όλους τους αθλητές.
Με μέσο όρο περίπου 30 πόντους σε κάθε παιχνίδι, το 1992, αποχώρησε από τον Άρη, αφού δεν ανανεώθηκε το συμβόλαιο του.
Στα χρόνια του στον Άρη έβγαλε το ελληνικό μπάσκετ από την αφάνεια και το έβαλε σε όλα τα σπίτια μέσω της τηλεόρασης.
Η Εθνική Ελλάδος
Έπειτα από την πολύ καλή του πορεία στο ελληνικό πρωτάθλημα, φαίνεται ότι τον προσέγγισαν ομάδες από την Αμερική. Οι ομάδες των Μπόστον Σέλτικς και οι Νετς έδειξαν ενδιαφέρον. Δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα. Μερικά χρόνια αργότερα, ο προπονητής των Μπόστον, Ρου Άουρμπαχ, ανέφερε ότι η μη ενσωμάτωση του Νίκου Γκάλη στο ρόστερ της ομάδας του ήταν το μοναδικό λάθος που έκανε σε όλη την καριέρα του.
Ο Νίκος Γκάλης οδήγησε την εθνική ομάδα στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ευρωμπάσκετ το 1987 και στο ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ του 1989.
Ενέπνευσε ένα ολόκληρο έθνος, όταν οδήγησε την Ελλάδα στην κατάκτηση του τελικού Ευρωμπάσκετ απέναντι στην τότε Σοβιετική Ένωση, το 1987.
Τελικό σκορ, 103-101. Ο Γκάλης έβαλε τους 40 πόντους.
Ήταν, επίσης, ο πρώτος σκόρερ του τουρνουά με μέσο όρο 37 πόντους. Το 1987 κέρδισε το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη της διοργάνωσης, ενώ και στα δύο Ευρωμπάσκετ ήταν μέσα στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά.
Η μεγάλη επιτυχία του Γκάλη οδήγησε στην αύξηση των μισθών των ελλήνων καλαθοσφαιριστών και δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, καθώς το άθλημα έγινε πιο επαγγελματικό και χρησιμοποιήθηκαν επιστήμονες σε διάφορες ειδικότητες.
Υπάρχει μια εκτίμηση ότι, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης από την εθνική ομάδα, άνοιξαν περίπου 7.500 θέσεις εργασίας στον χώρο της καλαθοσφαίρισης για τα επόμενα 8 χρόνια.
Το τέλος της καριέρας του
Ο Γκάλης έπαιξε για δύο χρόνια, από το 1992 έως το 1994 στον Παναθηναϊκό.
Το κλείσιμο της καριέρας του, όμως, δεν ήταν το πρέπον.
Ο τότε προπονητής του Παναθηναϊκού, Κώστας Πολίτης, άφησε στον πάγκο τον διεθνή παίχτη, με το σκεπτικό να χρησιμοποιήσει νεότερους παίχτες σε έναν αγώνα που δεν ήταν πολύ δύσκολος.
Αυτό το γεγονός δεν άρεσε καθόλου στον Γκάλη, αλλά ο Πολίτης φαίνεται να του είπε πως «αν νομίζεις ότι είναι απαράδεκτο, καλύτερα να μείνεις στα αποδυτήρια και να μην έρθεις στο δεύτερο μισό του αγώνα».
Ο Νίκος Γκάλης τα μάζεψε κι αποχώρησε. Άκουσε την εξέλιξη του παιχνιδιού σε ένα ταξί με τον ταξιτζή να βλέπει έκπληκτος δίπλα του τον ζωντανό μύθο του αθλήματος.
Η προσωπική του πορεία
Η ζωή του Νίκου Γκάλη σε προσωπικό επίπεδο, σημαδεύτηκε από τραγικά γεγονότα.
Η πρώτη του γυναίκα, Τζένη Ρήγα, που απασχολούσε συστηματικά τα μέσα ενημέρωσης, αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και το 1988 σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Ο θάνατος της γυναίκας του κόστισε πάρα πολύ στον καλαθοσφαιριστή.
Το 2005 ξαναπαντρεύτηκε τη δημοσιογράφο Έλενα Παναγιώτου. Απέκτησαν μία κόρη.
Διακρίσεις
Ο Νίκος Γκάλης είναι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα.
Κατέχει, επιπλέον, το ρεκόρ των περισσότερων πόντων παίχτη ανά αγώνα τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα όσο και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Το 1991 ήταν ένας από τους 50 καλύτερους παίχτες της FIBA.
Θεωρείται από πολλούς ο πιο καλός και πιο ολοκληρωμένος Έλληνας αθλητής που είχε ποτέ η Ελλάδα.
Σκληρά γυμνασμένος με βαθιά γνώση των βασικών τεχνικών, ήταν ασυναγώνιστος στο ένας εναντίον ενός. Σπάνια έχανε βολή και τα ποσοστά ευστοχίας στα σουτ ήταν υψηλότατα. Μοίραζε ασίστ όταν έκρινε και δεν τσακώνονταν ποτέ με τους συμπαίκτες του. Άλλωστε ήταν μάλλον μοναχικός τύπος και στις αποστολές αυτό που τον χαλάρωνε ήταν το τάβλι.
Έως το 2006 ασχολούνταν με την παιδική αθλητική κατασκήνωση που δημιούργησε στη Χαλκιδική.
Στις 7 Μαΐου του 2013, το Αλεξάνδρειο, μετονομάστηκε σε Σάλα Νίκος Γκάλης.
Η φανέλα του Νικ με το νούμερο 6 αποσύρθηκε και ο κόσμος την καμαρώνει πλέον ψηλά στην οροφή του γηπέδου.
Κατά την τελετή, συγκινημένος ο Γκάλης, ανταπέδωσε λέγοντας πως «αυτό είναι το σπίτι μου και εσείς η οικογένειά μου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή από τη στιγμή που η αγαπημένη του ομάδα κρεμάει ψηλά τη φανέλα του».
Διαβάστε στη “ΜτΧ”: ΑΘΑΝΑΤΟΙ, ΗΡΩΕΣ, ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ. Οι τίτλοι των εφημερίδων κατά τη διάρκεια του Ευρωμπάσκετ του 1987. Οι κορυφαίες εμφανίσεις του Νίκου Γκάλη και το «ξεμάτισμα» του Καμπούρη…
Ειδήσεις σήμερα:
- Συγκλονιστικές εικόνες από την απελευθερωση των 4 ομήρων απο τη Χαμάς στη Γάζα
- Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου. Την Πέμπτη στα Τίρανα η κηδεία
- Εμμανουήλ Καραλής. Κορυφαία επίδοση στον κόσμο στο μίτινγκ κλειστού στίβου στη Γαλλία. Ξεπέρασε τα 5.85 μέτρα
- Ερευνητές δίνουν μια νέα περιγραφή για όσα συνέβησαν στην Πομπηία με την έκρηξη του Βεζούβιου πριν από 1946 χρόνια!
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ