Ο νεότερος παίχτης που φόρεσε το περιβραχιόνιο σε αγώνα τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι ο αμερικανός τερματοφύλακας Τόνι Μέολα.
10 Ιουνίου 1990. Η εθνική της Αμερικής αντιμετώπιζε τη Τσεχοσλοβακία στο Μουντιάλ της Ιταλίας, στη Φλωρεντία. Ο Μεόλα μπήκε στο γήπεδο ως αρχηγός της ομάδας του σε ηλικία μόλις 21 ετών και 109 ημερών. Ωστόσο, το περιβραχιόνιο του δεν του έφερε την απαιτούμενη τύχη, καθώς αναγκάστηκε να μαζέψει πέντε φορές τη μπάλα από τα δίχτυα του. Παρόλα αυτά το ρεκόρ του έγραψε ιστορία και δεν είναι εύκολο να καταρριφθεί στα χρόνια που θα έρθουν.
Γεννημένος στο Νιου Τζέρσει με ιταλικές ρίζες, ο Τόνι Μεόλα στο γυμνάσιο αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας, αλλά και στη θέση του επιθετικού, έχοντας σκοράρει 42 φορές. Καταστάλαξε στη θέση κάτω από το γκολπόστ μετά τη συνεργασία του με τον Μπρους Αρίνα στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας. Αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο στην κατηγορία κάτω των 20 το 1987 στη Χιλή. Εκεί ξεχώρισε και το 1988 έκανε το ντεμπούτο του με την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την επόμενη χρονιά δεν σταμάτησε να αγωνίζεται ως βασικός παίχτης στην Εθνική.
Στους αγώνες του Μουντιάλ της Ιταλίας δεν έχασε λεπτό. Η προσπάθεια και η αγωνιστικότητα του έκανε την Μπράιτον και αργότερα τη Γουότφορντ να ζητήσουν τον δανεισμό του. Η εμπειρία του στην Ευρώπη δεν ήταν θετική και υποστήριζε ότι δεν του δόθηκαν οι ευκαιρίες που άξιζε. Η συμμετοχή του στις ευρωπαϊκές ομάδες ολοκληρώθηκε όταν τελικά επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και βοήθησε την πατρίδα του στο Μουντιάλ που διοργάνωσαν οι ΗΠΑ το 1994.
Η συμβολή του Μεόλα στο Μουντιάλ των ΗΠΑ ήταν σημαντική, καθώς βοήθησε την ομάδα του να περάσει και στον γύρο των “16”. Μετά την ήττα από τη Βραζιλία, ο Μεόλα δήλωσε ότι θέλει να ασχοληθεί με το αμερικάνικο ποδόσφαιρο. Δεν ξαναέπαιξε στην Αμερική μέχρι το 1999. Στην ομάδα του πλέον είχαν εμφανιστεί ο Κέλερ και ο Φρίντελ, οπότε ο χαμένος χρόνος ήταν δύσκολο να αναπληρωθεί. Η θέση του βασικού είχε απομακρυνθεί. Από την πρώτη εμφάνιση του σε Μουντιάλ το 1990 εκπροσώπησε για τελευταία και τρίτη φορά τη χώρα του σε παγκόσμια διοργάνωση στο Μουντιάλ του 2002. Βρέθηκε στην αποστολή, αλλά τελικά δεν αγωνίστηκε. Η τελευταία φορά που φόρεσε τα χρώματα της εθνική ήταν το 2006 όταν και κέρδισε το 100στο κύπελλο της καριέρας του.
Πηγή: Στιγμές Μουντιάλ, του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, εκδόσεις ΤΟΠΟΣ
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Το «χτύπημα του σκορπιού». Η επική απόκρουση του «τρελού» τερματοφύλακα της Κολομβίας, Ρενέ Χιγκίτα. Η σχέση του με τα ναρκωτικά και τον Εσκομπάρ
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr