Στις 26 Φεβρουαρίου 1995 κατέρρευσε η δεύτερη παλαιότερη εμπορική τράπεζα του κόσμου, όταν ένας υπάλληλός της έχασε στο χρηματιστήριο κεφάλαια ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μέσα σε μία μόλις μέρα καταστράφηκε μια τράπεζα που λειτουργούσε από την εποχή των Ναπολεόντειων Πολέμων, και συγκεκριμένα από το 1762.
Λίγες μέρες αργότερα αγοράστηκε από την ολλανδική τράπεζα ING για 1 λίρα. Μέχρι σήμερα θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα του 20ου αιώνα.
Ο ρόλος του υπαλλήλου
Η βρετανική τράπεζα εμπορίου “Barings Bank” ήταν η δεύτερη παλαιότερη εμπορική τράπεζα στον κόσμο μετά την Berenberg. Ιδρύθηκε το 1762 και επί 233 συναπτά έτη λειτουργούσε κανονικά παρά τις οικονομικές δυσκολίες που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει κατά περιόδους.
Το 1989, ο χρηματιστής Νικ Λίσον αποφάσισε να εγκαταλείψει την αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley στην οποία εργαζόταν, και ξεκίνησε τη συνεργασία του με τη βρετανική Barings Bank.
Μέσα σε τρία χρόνια, το 1992 ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή σε ένα νέο τμήμα της τράπεζας στη Σιγκαπούρη. Απομακρυσμένος από τα κεντρικά γραφεία και από μια περισσότερο προνομιακή θέση, ο 32χρονος χρηματιστής ξεκίνησε τις παράνομες κερδοσκοπικές συναλλαγές με κεφάλαια της τράπεζας.
Άλλοτε προτιμούσε τα χρηματιστηριακά στοιχήματα, άλλοτε τις οριστικές συναλλαγές και άλλοτε επιδιδόταν σε αγοραπωλησίες ιαπωνικών κρατικών ομολόγων. Κάτι τέτοιο μπορούσε να φέρει υπέρογκα κέρδη από τη μία, αλλά και καταστροφικές απώλειες από την άλλη.
Ο μυστικός λογαριασμός του χρηματιστή και ο σεισμός στην Ιαπωνία που τον ανάγκασε να τραπεί σε φυγή
Ο νεαρός χρηματιστής αποφάσισε να δημιουργήσει έναν μυστικό λογαριασμό συναλλαγών προκειμένου να μπορεί να αποκρύπτει τις οικονομικές απώλειες που προκαλούσε στην τράπεζα, οι οποίες ολοένα και αυξάνονταν.
Μέχρι το τέλος του 1992 είχε δημιουργήσει απώλειες ύψους 2 εκατομμυρίων λιρών, τις οποίες κατάφερε να αποκρύψει στον μυστικό λογαριασμό “88888”. Η διοίκηση της τράπεζας δεν είχε αντιληφθεί το παραμικρό.
Μέχρι το 1995 οι απώλειες είχαν ξεπεράσει το ποσό των διακοσίων εκατομμυρίων λιρών. Στις 16 Ιανουαρίου 1995 ο χρηματιστής πόνταρε στους χρηματιστηριακούς δείκτες της Σιγκαπούρης και του Τόκυο, ότι δε θα μεταβληθούν μέχρι και την επόμενη μέρα. Το “στοίχημα” του Νικ Λίσον, όμως, του γύρισε μπούμερανγκ.
Την επόμενη ακριβώς μέρα, στις 17 Ιανουαρίου 1995 ένας μεγάλος σεισμός έπληξε την Ιαπωνία, με αποτέλεσμα και οι δυο δείκτες να καταγράψουν κατακόρυφη πτώση. Ο νεαρός χρηματιστής προσπάθησε να ποντάρει αρκετές φορές για να κερδίσει τα κεφάλαια που είχαν χαθεί, αλλά δεν τα κατάφερε. Ένα μήνα εξαφανίστηκε.
Η σύλληψη του χρηματιστή και η πτώχευση της τράπεζας
Στις 23 Φεβρουαρίου 1995 ο Λίσον άφησε ένα σημείωμα στο γραφείο του που έγραφε “λυπάμαι” και μαζί με τη σύζυγό του εγκατέλειψαν τη Σιγκαπούρη. Επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ταϋλάνδη μέσω Μαλαισίας με στόχο να φτάσουν στη Γερμανία.
Τρεις μέρες μετά, στις 26 Φεβρουαρίου, η “Barings Βank” κήρυξε πτώχευση, αφού οι οικονομικές απώλειες είχαν φτάσει το ποσό των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Την ίδια ημέρα η ολλανδική τράπεζα ING, αγόρασε τη βρετανική τράπεζα για μόλις 1 λίρα, αναλαμβάνοντας όλες τις υποχρεώσεις της.
Ο χρηματιστής συνελήφθη στη Φρανκφούρτη και διατάχθηκε να δικαστεί στη Σιγκαπούρη για απάτη και πλαστογραφία. Η δίκη πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά και η απόφαση του δικαστηρίου επέβαλλε στον Λίσον 7 χρόνια φυλάκιση.
Αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο 1999, πριν ολοκληρώσει την επταετή κράτηση, καθώς διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου. Η αυτοβιογραφία του με τίτλο “Rogue Trader” κυκλοφόρησε μόλις αποφυλακίστηκε, στην οποία περιγράφει το ρόλο του στο σκάνδαλο της Barings και το 1999 κυκλοφόρησε η ταινία με τον ομώνυμο τίτλο.
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ:
Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ποιος ήταν ο «Τραπεζίτης του Θεού» που βρέθηκε απαγχονισμένος κάτω από γέφυρα στο Λονδίνο. Διηύθυνε την τράπεζα Αμπροσιάνο που κατέρρευσε και είχε διασυνδέσεις με το Βατικανό, τη μασονική στοά P2 και την ιταλική μαφία.
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr