Ο Ναπολέων Βοναπάρτης όχι μόνο δεν ήταν κοντός, αλλά περνούσε και 8 πόντους τον ναύαρχο Νέλσον. Η προπαγάνδα σε βάρος του Βοναπάρτη και η διαφορά της γαλλικής από τη βρετανική ίντσα

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης όχι μόνο δεν ήταν κοντός, αλλά περνούσε και 8 πόντους τον ναύαρχο Νέλσον. Η προπαγάνδα σε βάρος του Βοναπάρτη και η διαφορά της γαλλικής από τη βρετανική ίντσα
Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο στρατηγός που κατέκτησε σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη τον 19ο αιώνα και έγινε «Αυτοκράτορας» της Γαλλίας, είναι ένας από τους πιο διάσημους κοντούς άντρες στην ιστορία.

Ο Ναπολέων είχε ύψος κοντά στα 1,7μ. διόλου ευκαταφρόνητο για την εποχή

Όμως, στην πραγματικότητα, δεν ήταν κοντός.

Έφτανε σχεδόν το 1,70, ύψος διόλου ευκαταφρόνητο για εκείνη την εποχή που οι άνθρωποι ήταν πιο μικρόσωμοι, λόγω της κακής διατροφής και των κακουχιών. Η φήμη ότι ο Ναπολέοντας ήταν κοντός, διαδόθηκε από τους εχθρούς του για να τον ρεζιλέψουν.

Τέτοια προπαγάνδα έκαναν κυρίως οι Βρετανοί, οι οποίοι κατατρόπωσαν τα στρατεύματά του, το 1815, στη Μάχη του Βατερλό. Η προσπάθεια υποβάθμισης της προσωπικότητάς του είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα.

Το 1803 κυκλοφόρησαν πολλές γελοιογραφίες που απεικόνιζαν τον Βρετανό βασιλιά, Γεώργιο Γ’, να απευθύνεται σε έναν λιλιπούτειο Ναπολέοντα. Η εικόνα ήταν εμπνευσμένη από το βιβλίο του Τζόναθαν Σουίφτ, «Τα Ταξίδια του Γκιούλιβερ».

Δημιουργός των γελοιογραφιών ήταν ο Τζέιμς Γκίλρεϊ.

Ο βασιλιάς Γεώργιος Γ’, λέει στον δήθεν μικρό Ναπολέοντα: «Μικρέ μου φίλε, έχεις βγάλει έναν εξαίσιο πανηγυρικό λόγο για τα κατορθώματά σου. Αλλά σύμφωνα με όσα έχω μάθει από τους γνωστούς σου και απ’ τις απαντήσεις που έχεις δώσει, έχω καταλήξει ότι είσαι ένα απ’ τα πιο ολέθρια και αποκρουστικά ερπετά που δημιούργησε ποτέ η φύση».

Ακόμα και οι σύγχρονοί του Ναπολέοντα, πίστευαν ότι ήταν αρκετά πιο κοντός από το πραγματικό του ύψος.

Η γελοιογραφία του Τζέιμς Γκίλρεϊ

Η γελοιογραφία του Τζέιμς Γκίλρεϊ

Η γαλλική και η βρετανική ίντσα

Όταν ήταν νέος, ο Ναπολέοντας ήταν πολύ αδύνατος και αυτό δημιουργούσε την εντύπωση ότι ήταν πιο μικρόσωμος. Ένας άλλος λόγος που επικράτησε η εντύπωση για το ύψος του Ναπολέοντα, ήταν το παρατσούκλι «Μικρός Δεκανέας».

Έτσι τον αποκαλούσαν τα στρατεύματα που διοικούσε. Όμως, το παρατσούκλι δεν αναφερόταν στο ύψος του, όπως πίστευαν πολλοί. Ήταν ένα «χαϊδευτικό» όνομα που του είχαν δώσει οι στρατιώτες, επειδή είχε σημειώσει μια σημαντική νίκη για τον γαλλικό στρατό το 1789, όταν ήταν ένας πολύ νέος και παντελώς άγνωστος δεκανέας.

Ο Ναύαρχος Οράτιος Νέλσον

Ο Ναύαρχος Οράτιος Νέλσον

Η φήμη έγινε “πραγματικότητα”, όταν έγινε αυτοψία στο πτώμα του Ναπολέοντα. Το ύψος του είχε καταγραφεί ως 5 πόδια και 2 ίντσες, δηλαδή 1,57 μέτρα. Με αυτό το ύψος είχε μείνει γνωστός σε όλο τον κόσμο.

Η γαλλική ίντσα, που χρησιμοποιούσαν τον 19ο αιώνα, αντιστοιχούσε σε 2,71 εκατοστά, ενώ η βρετανική ίντσα σε 2,54 εκατοστά.

Οι γιατροί που εξέτασαν το πτώμα του Ναπολέοντα μετά τον θάνατό του το 1821, υπολόγιζαν 5 πόδια και 2 ίντσες με τη γαλλική αντιστοιχία. Το ύψος του, δηλαδή, έφτανε σχεδόν το 1,70.

Ο Ναπολέον λοιπόν, μάλλον είχε ένα κανονικό ύψος για την εποχή του. Το μεγαλύτερό του πρόβλημα ήταν ότι τελικά έχασε και όπως πάντα, οι νικητές  έγραψαν την ιστορία, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους.

Ο μεγάλος ήρωας των Βρετανών, ο Ναύαρχος Οράτιος Νέλσον, που νίκησε τις γαλλικές δυνάμεις στη Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ το 1805, ήταν 8 εκατοστά κοντύτερος από τον γάλλο στρατηγό.

Διαβάστε επίσης στη “ΜτΧ”: Ήταν κοντός ο Ναπολέων και η Κλεοπάτρα Αιγύπτια ; Έπεσε όντως ένα μήλο στο κεφάλι του Νεύτωνα; Οκτώ ιστορικές αναφορές που αποδείχτηκαν μύθοι… 

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.