Οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα και ο ναός του Δία στην Ολυμπία είναι τα γνωστότερα μνημεία της αρχαιότητας αφιερωμένα τον “πατέρα των θεών και των ανθρώπων”. Υπάρχει, όμως, ένας ακόμη ναός στην Αιτωλοακαρνανία που σε μεγάλο βαθμό, είναι άγνωστος.
Πρόκειται για το ναό του Στρατίου Διός. Βρίσκεται σε ένα λοφίσκο βορειοδυτικά της Αρχαίας Στράτου, “πόλιν μεγίστη της Ακαρνανίας”, κατά τον Θουκυδίδη, όπου γινόταν η στρατολόγηση και η συγκρότηση των Ακαρνάνων σε στρατεύματα.
Σύμφωνα με τον διακεκριμένο αρχιτέκτονα και αρχαιολόγο, Αναστάσιο Ορλάνδο, ο ναός πρέπει να κτίστηκε στα χρόνια της μεγάλης ακμής της Ακαρνανίας, μεταξύ του 328 π.Χ. και του 313 π.Χ.. Ήταν το λατρευτικό και πολιτικό κέντρο της περιοχής.
Ήταν δωρικού ρυθμού, αποτελείτο από 34 κίονες (6 Χ 11) και προσέφερε απεριόριστη θέα, τόσο στο εσωτερικό της πόλης όσο και στην εύφορη πεδιάδα της Στρατικής. Από τους κίονες του πτερού σώζονται στη θέση τους πέντε σφόνδυλοι της βόρειας πλευράς και ένας της ανατολικής. Στα νοτιοανατολικά του ναού δεσπόζει ο βωμός και βάσεις αναθημάτων.
Οι δωρικοί κίονες του ναού είχαν αρράβδωτο κορμό, γεγονός που δείχνει ότι η κατασκευή του παρέμεινε ημιτελής.
Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, πιθανόν λόγω των πολεμικών συγκρούσεων των Ακαρνάνων με τους Αιτωλούς.
Η αντιπαλότητα Ακαρνάνων και Αιτωλών για τον έλεγχο των εδαφών ήταν μεγάλη. Οι μεν Ακαρνάνοι κατοικούσαν στη δυτική όχθη του ποταμού Αχελώου, οι δε Αιτωλοί στην ανατολική.
Ο ποταμός ήταν πλωτός κατά την Κλασική και Ελληνιστική εποχή, όπως μαρτυρά και η παραποτάμια ΝΔ πύλη της πόλης Στράτος πάνω στην Εθνική οδό.
Οι δύο φυλές είχαν ξεχωριστά θρησκευτικά και πολιτικά κέντρα και η κόντρα τους κράτησε μέχρι το 146 π.Χ., όταν οι Ρωμαίοι υπέταξαν την Ελλάδα.
Οι αρχαίοι Ακαρνάνες συμμετείχαν σε όλους τους Πανελλήνιους αγώνες, είχαν στενές σχέσεις με της γειτονικές περιοχές Αιτωλία και Αμφιλοχία. Οι Ακαρνάνες ήταν διάσημοι για το θάρρος τους και περιζήτητοι στο στρατό ως εξαιρετικοί τοξότες. Ζούσαν σε διάσπαρτα χωριά και όταν δέχονταν επιθέσεις έβρισκαν καταφύγιο στα βουνά.
Παρακολουθήστε εντυπωσιακά πανοραμικά πλάνα του ναού του Στρατίου Διός στο βίντεο drone του συνεργάτη μας Above View:
Η σπουδαία οχύρωση της Αρχαίας Στράτου
Κάτω από το λόφο και γύρω από το ναό συγκεντρωνόταν και στρατοπέδευε ο Ακαρνανικός στρατός. Η Αρχαία Στράτος φημιζόταν για την εξαιρετική της οχύρωση, χάρη στην οποία απέκτησε μεγάλη στρατηγική σημασία τον 5ο αιώνα π.Χ..
Οι οχυρώσεις της υπολογίζονται σε 7,4 χιλιόμετρα και ένα σημαντικό μέρος των τειχών και των πύργων σώζεται μέχρι σήμερα. Στο βορειότερο άκρο της οχύρωσης υπήρχε η ακρόπολη.
Η Ακαρνανία ενεπλάκη σε πολλούς πολέμους λόγω της στρατηγικής της θέσης, καθώς βρισκόταν στον ναυτικό δρόμο προς την Ιταλία.
Είχαν μεγάλο μίσος στους Κορίνθιους οικιστές που τους στέρησαν τα καλύτερα λιμάνια, αυτό τους οδήγησε σε συμμαχία με τους Αθηναίους. Οι Αθηναίοι εκστράτευσαν με επικεφαλής τον στρατηγό Φορμίων και έδιωξαν τους Κορίνθιους της Αμβρακίας.
Στον Πελοποννησιακό Πόλεμο οι Σπαρτιάτες απέτυχαν τρεις φορές να την κατακτήσουν λόγω της οχύρωσής της. Αυτός που το κατάφερε ήταν ο Μακεδόνας Βασιλιάς Κάσσανδρος το 314 π.Χ..
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Above View
Με πληροφορίες από: Wikipedia και Οδυσσεύς
Ειδήσεις σήμερα:
- Συνελήφθη ο ενοικιαστής της γιάφκας στο Παγκράτι. Πρόκειται για 49χρονο φιλόλογο
- Διάγγελμα Πούτιν. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο. Μας χτύπησαν με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς»
- Έρχονται χιονοπτώσεις και θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Οι θερμοκρασιακές διαφορές βορρά – νότου (Χάρτης )
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr