Η δεύτερη δημοφιλέστερη πεζοπορική διαδρομή στη χώρα, μετά από αυτή του Ολύμπου, θεωρείται αυτή που ξεκινά από το χωριό Μικρό Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου.
Εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο και επιβλητικότερο βουνό του Ζαγοριού, η Τύμφη γνωστή και ως Γκαμήλα από το όνομα της ψηλότερης κορυφής της (2.497μ.). Στο τέλος τη διαδρομής αποκαλύπτεται το μυστικό της περίφημης Δρακόλιμνης.
Η Δρακόλιμνη της Τύμφης απέχει περίπου 1 ώρα πεζοπορίας από το οργανωμένο καταφύγιο στο διάσελο της Αστράκας και συνολικά 4 ώρες πεζοπορίας από το Μικρό Πάπιγκο. Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με τα πόδια.
Οι θρύλοι της λίμνης
Ο λαϊκός θρύλος ανέφερε ότι η αλπική λίμνη ήταν χωρίς βυθό, άπατη, και ότι εκεί έκρυβε έναν αμύθητο θησαυρό. Στα νερά της κατοικούσε ένας φοβερός δράκος ο οποίος με πέτρες και κορμούς προσπαθούσε να εξοντώσει τον αντίπαλο δράκο της Δρακόλιμνης του Σμόλικα.
Από τις πέτρες του δράκου της Τύμφης δημιουργήθηκαν άσπρα κριάρια και από τους κορμούς που πέταγε ο δράκος του Σμόλικα μαύρα πρόβατα. Κάποια στιγμή τα δυο κοπάδια συναντήθηκαν, αλλά τα γεννήματα τους δεν είχαν τύχη και πνίγηκαν όλα στα παγωμένα νερά.
Μια άλλη ερμηνεία του μύθου αναφέρει ότι από τον πετροπόλεμο των δύο δράκων, οι όχθες της δρακόλιμνης του Σμόλικα έχουν άσπρο χρώμα με διάσπαρτες μαύρες πέτρες, ενώ οι όχθες αυτής της Τύμφης έχουν μαύρο χρώμα με διάσπαρτες άσπρες πέτρες.
Για το βάθος της λίμνης υπάρχει ένας ακόμα ενδιαφέρον μύθος που αναφέρεται στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Τότε ένας Μπέης έβαλε έναν ικανό κολυμβητή από την Πρέβεζα να καταδυθεί και να μετρήσει το βάθος της. Αυτός έμεινε στο νερό αρκετή ώρα και όταν αναδύθηκε, κατατρομαγμένος άφησε εντολή να μην επιχειρήσει κανείς το ίδιο εγχείρημα.
Το πραγματικό βάθος της λίμνης δεν ξεπερνά 3 – 5 μέτρα, ανάλογα την εποχή και τα νερά που δέχεται.
Ο θρύλος του Αλή Πασά
Ο θρύλος για τα απάτητα και μυστηριώδη βουνά αναφέρει και τον Αλή πασά των Ιωαννίνων.
Όταν θέλησε να ανεβάσει στη δρακολίμνη δύο βάρκες, η μια διαλύθηκε στη διαδρομή και από τότε ή κορυφή εκείνη ονομάζεται Μονόξυλο. Η άλλη βάρκα έφτασε έως το χωριό Ροδόβολη, όπου ξέσπασε δυνατή καταιγίδα με κεραυνούς και χαλάζι. Ο Αλή Πασάς καβάλησε το άλογό του και εγκατέλειψε το εγχείρημα. Όταν έφυγε από την περιοχή η καταιγίδα σταμάτησε και ο ουρανός καθάρισε.
Η επιστημονική εξήγηση
Η λίμνη οφείλει τη δημιουργία της στην τελευταία παγετωνική περίοδο και τον φλύσχη, ένα υδατοστεγές πέτρωμα στην επιφάνεια του εδάφους. Στα νερά της ζουν αλπικοί Τρίτωνες, ένα προστατευόμενο αμφίβιο είδος που μοιάζει με σαλαμάνδρα και δεν ξεπερνά σε μέγεθος τα 12 εκατοστά. Οι ντόπιοι το αποκαλούν Δρακάκι.
Εκτός από την Δρακόλιμνη της Τύμφης, οι άλλες δρακόλιμνες που έχουμε καταγράψει είναι: η Δρακόλιμνη του Σμόλικα, η αλπική λίμνη Γκιστόβα του Γράμμου, οι αλπικές λίμνες Φλέγκες στο Μαυροβούνι και η αλπική λίμνη Βερλίγκα στον Λάκμο, κοντά στις πηγές του Αχελώου.
Δείτε τα εντυπωσιακά πλάνα της παγωμένης λίμνης, όπως την κατέγραψε ο συνεργάτης μας, Μάκης Θεοδώρου:
(Latitude: 39.9942607025241, Longitude:20.786747532828258)
Ειδήσεις σήμερα:
- Αυτά είναι τα password που πρέπει να αλλάξετε άμεσα. Στην Ελλάδα, πρώτο στη λίστα των ακατάλληλων είναι το «123456»
- Τουρκία. Τουλάχιστον 66 οι νεκροί από φωτιά σε ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν 238 άνθρωποι (βίντεο)
- Κεφαλονιά. 42χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών απανθρακώθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι της
- Τι ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα που αποσύρει ξανά ο Τραμπ. Ποιες οι συνέπειες
Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ