Ο μυθικός κυνηγός που εξόργισε τη θεά Άρτεμη και μεταμορφώθηκε σε ελάφι. Έγινε θήραμα και κατασπαράχτηκε από τα ίδια του τα σκυλιά. Ο πίνακας του Τιτσιάνο

Ο μυθικός κυνηγός που εξόργισε τη θεά Άρτεμη και μεταμορφώθηκε σε ελάφι. Έγινε θήραμα και κατασπαράχτηκε από τα ίδια του τα σκυλιά. Ο πίνακας του Τιτσιάνο
Στην αρχική φωτογραφία εικονίζεται ο πίνακας του Τιτσιάνο που φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1559 και 1575. Επί 16 χρόνια ο διάσημος ζωγράφος εργαζόταν πάνω στον πίνακα και έως το τέλος της ζωής του φαίνεται πως δεν ήταν ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι βρέθηκε στο εργαστήριό του μετά τον θάνατο του.

Απεικονίζεται η Άρτεμις με το τόξο της, ενώ τα σκυλιά καταδιώκουν τον Ακταίωνα, εγγονό του Κάδμου και του Απόλλωνα και μυθικό ήρωα της Βοιωτίας.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, μαθήτευσε στο πλευρό του κενταύρου Χείρωνα ο οποίος τον έμαθε να κυνηγά.

Είχε 36 σκυλιά τα οποία είχαν ονόματα όπως Τίγρης, Λαίλαψ και Αρκάς.

Ο μυθικός ήρωας ήταν άτυχος και είχε τραγικό τέλος. Μια μέρα που κυνηγούσε στον Κιθαιρώνα, ανάμεσα στη Βοιωτία και τη Μεγαρίδα έγινε από κυνηγός θήραμα, καθώς τον κατασπάραξαν τα ίδια του τα σκυλιά.

Άρτεμις και Ακταίων

Σύμφωνα με τον Οβίδιο, τον εκδικήθηκε η Θεά Άρτεμις επειδή την είδε να λούζεται γυμνή μαζί με τις ακολούθους της σε μια πηγή όπου βρισκόταν το μυστικό σπήλαιο της Αρτέμιδος στον κάμπο των Γαργαφίων.

Μόλις οι νύμφες τον αντίκρισαν, περικύκλωσαν τη θεά προσπαθώντας να κρύψουν τη γύμνια της.

Ωστόσο, η θεά του κυνηγιού, η οποία ήταν προστάτιδα της παρθενίας, αντιλήφθηκε την παρουσία του και εξοργίστηκε.

Στις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου αναφέρεται ότι η Άρτεμις του είπε: «Τώρα είσαι ελεύθερος να πεις ότι με είδες γυμνή, εφόσον βέβαια είσαι σε θέση να μιλήσεις».

Στη συνέχεια τον μεταμόρφωσε σε αρσενικό ελάφι και τότε ο Ακταίων- που πλέον ήταν ελάφι- άρχισε να τρέχει στο δάσος. Τα σκυλιά του τα οποία τον είχαν κατασπαράξει τον πήραν στο κατόπι και αργότερα, άρχισαν να τον αναζητούν και να γαβγίζουν. Ο κένταυρος Χείρωνας τα λυπήθηκε και έφτιαξε ένα ομοίωμα του παλιού του μαθητή, προκειμένου να τα ηρεμήσει.

Κατά μια άλλη εκδοχή, ο Ακταίονας σκοτώθηκε από τον αρχηγό των Ολύμπιων Θεών, Δία, επειδή φλέρταρε με τη Σεμέλη, μητέρα του Διονύσου την οποία ο Δίας παντρεύτηκε κρυφά από την Ήρα.

Ένας μύθος ανέφερε ότι ο πραγματικός λόγος που η Άρτεμης τον εκδικήθηκε ήταν επειδή υποστήριζε ότι ήταν πιο καλός κυνηγός από εκείνη.

Όπως και να έχει, σε όλες της εκδοχές του μύθου, ο Ακταίων έχει την ίδια τραγική κατάληξη.

Διαβάστε επίσης: Νάρκισσος, το παιδί του Κηφισού που γεννήθηκε μετά από βιασμό και ερωτεύτηκε τον εαυτό του. Τον αγάπησε παράφορα η Ηχώ, που η Ήρα της στέρησε το σώμα. Ο μύθος του ανεκπλήρωτου έρωτα και της αλαζονείας

Ακολουθήστε τη mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρακαλούμε σχολιάζετε κόσμια. Υβριστικά σχόλια δεν θα γίνονται αποδεκτά

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

mixanitouxronou.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Χρίστος Βασιλόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Δημήτρης Πετρόπουλος

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος Ο.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Δ. Πετρόπουλος - Χ. Βασιλόπουλος

Έδρα - Γραφεία: Σόλωνος 85, ΑΘΗΝΑ 10679

ΑΦΜ: 800991040, ΔΟΥ: Α' Αθηνών

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2103647909

close menu

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.