του συνεργάτη ιστορικού Κωνσταντίνου Λαγού
Το 1969, ο Ιορδανός Νάντερ Νταχάμπι αποφοίτησε από τη Σχολή Ικάρων ως ανθυποσμηναγός μηχανικός αεροσκαφών. Τέσσερις δεκαετίες αργότερα, απόστρατος πια από την πολεμική αεροπορία της Ιορδανίας, ανέλαβε την πρωθυπουργία της Ιορδανίας. Μέχρι σήμερα είναι ο μόνος αλλοδαπός που αποφοίτησε από ελληνική τριτοβάθμια σχολή και έγινε πρωθυπουργός της χώρας του.
Το όνομα της Σχολής Αεροπορίας-Ικάρων
Το 1931 ξεκίνησε στην Ελλάδα η λειτουργία της πρώτη στρατιωτικής αεροπορικής σχολής απ’ όπου αποφοιτούσαν αεροπόροι-αξιωματικοί. Το επίσημο όνομά της ήταν «Σχολή Αεροπορίας» αλλά ήδη από τότε στις εφημερίδες και στην καθομιλουμένη, η Σχολή αναφερόταν ως «Ικάρων» και οι μαθητές της ως «Ίκαροι».
Το 1958, βασιλικό διάταγμα που ρύθμιζε διάφορα θέματα για την οργάνωση και λειτουργία της Σχολής, έκανε χρήση και των δύο ονομάτων της. Έτσι αναφέρεται σε κάποια σημεία του κειμένου ως «Σχολή Αεροπορίας» και σε άλλα ως «Σχολή Ικάρων».
Παρά ταύτα, επίσημα, συνέχιζε να έχει το αρχικό της όνομα.
Οι πρώτοι αλλοδαποί μαθητές
Δύο χρόνια αργότερα, το 1960, η Λιβύη υπήρξε η πρώτη χώρα που έδειξε ενδιαφέρον να στείλει σπουδαστές στην ελληνική αεροπορική σχολή. Στόχος της κυβέρνησης ήταν να αυξήσει τον αριθμό των αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας της τόσο σε ιπταμένους όσο και μηχανικούς.
Όμως, εξαιτίας της χρήσης δύο ονομάτων στην ελληνική σχολή, ο πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα μπερδεύτηκε και ενημέρωσε την κυβέρνησή του για την ύπαρξη στην Ελλάδα δύο διαφορετικών σχολών απ’ όπου αποφοιτούσαν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, «Σχολή Αεροπορίας» και «Σχολή Ικάρων»!
Επιλέχθηκε ένας ορισμένος αριθμός Λίβυων μαθητών να σταλεί στην κάθε σχολή ως δόκιμοι αξιωματικοί-αεροπόροι. Τελικά όλοι τους πήγαν στη μία και μοναδική σχολή που διέθετε η Ελλάδα!
Το 1964 η Ιορδανία έγινε η δεύτερη χώρα που έστειλε μαθητές στη Σχολή Αεροπορίας-Ικάρων. Έξι δεκαετίες αργότερα, η Ιορδανία συνεχίζει να στέλνει κάθε χρόνο πολίτες της να εκπαιδευθούν ως αεροπόροι στη Σχολή Ικάρων.
Ο Νταχάμπι στη Σχολή Ικάρων
Το 1966, ο 19χρονος Ιορδανός Νάντερ Νταχάμπι που είχε καταταγεί στην Πολεμική Αεροπορία της χώρας του κέρδισε μία υποτροφία για να σπουδάσει αεροναυπηγική στο εξωτερικό. Επέλεξε να πάει την Ελλάδα και για το λόγο αυτό εγγράφηκε στη Σχολή Αεροπορίας, όπως ήταν ακόμη επισήμως το όνομα της Ελληνικής Αεροπορικής Ακαδημίας.
Ο Ναντέρ Νταχάμπι ήταν μαθητής στη Σχολή Μηχανικών Αεροπορίας (ΣΜΑ) που υπαγόταν στη Σχολή Αεροπορίας-Ικάρων. Σήμερα φέρει τον τίτλο «Τμήμα Μηχανικών» της Σχολής Ικάρων. Την εποχή που ο Νταχάμπι ήταν στη Σχολή Αεροπορίας-Ικάρων, η φοίτηση εκεί ήταν τρία χρόνια και γι’ αυτό αποφοίτησε το 1969. Όσο ήταν Ίκαρος, υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στη Σχολή.
Αλλαγές στη Σχολή
Με βασιλικό διάταγμα του 1967, άλλαξε επίσημα το όνομά της από «Αεροπορίας» σε «Ικάρων». Με το ίδιο αυτό διάταγμα, η Σχολή Ικάρων από τριτοετής έγινε τεσσάρων ετών. Αυτό σήμαινε ότι οι μαθητές που μπήκαν το 1967 δεν θα αποφοιτούσαν το 1970 αλλά ένα χρόνο αργότερα, το 1971. Το 1970 ήταν η μόνη χρονιά μετά τον πόλεμο όπου δεν υπήρξε αποφοίτηση τελειόφοιτων μαθητών της Σχολής Ικάρων.
Έτσι όταν ο Ναντέρ Νταχάμπι αποφοίτησε από της Σχολή Ικάρων το 1969 αυτή είχε άλλο όνομα και άλλη διάρκεια σπουδών.
Εκτός από τη Σχολή, την εποχή που ο Ναντέρ Νταχάμπι έμενε στην Ελλάδα έλαβαν χώρα εκεί σημαντικά και δραματικά ιστορικά γεγονότα, όπως το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και την κατάληψη της εξουσίας από το δικτατορικό καθεστώς των Συνταγματαρχών καθώς και το βασιλικό αντιπραξικόπημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967.
Φίλαθλος της ΑΕΚ
Ο Νταχάμπι έμαθε πολύ καλά ελληνικά και είχε φίλους Έλληνες συμμαθητές του. Μάλιστα, με κάποιους απ’ αυτούς στις εξόδους τους τις Κυριακές από τη Σχολή Ικάρων πήγαιναν μαζί στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και παρακολουθούσαν τους αγώνες της ομάδας. Αν και Ιορδανός, ο Ναντέρ Νταχάμπι έγινε φίλαθλος της ΑΕΚ.
Ο πτέραρχος που έγινε πρωθυπουργός
Όταν επέστρεψε στη χώρα του το 1969, έγινε μηχανικός αεροσκαφών της Βασιλικής Αεροπορίας της Ιορδανίας. Είχε μία πετυχημένη καριέρα και αποστρατεύτηκε με το βαθμό του πτεράρχου.
Αργότερα μπήκε στην πολιτική και έγινε σύμβουλος του βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄.
Στις 25 Νοεμβρίου 2007, ο Αμπντάλα, τον διόρισε πρωθυπουργό της Ιορδανίας. Έμεινε στον πόστο για δύο χρόνια ως τις 14 Δεκεμβρίου 2009. Εκτός από πρωθυπουργός ο Νταχάμπι ήταν παράλληλα και υπουργός άμυνας
Οικονομική κρίση
Στα διάστημα της πρωθυπουργίας του το μεγάλο ζήτημα που απασχόλησε τον Ναντέρ Νταχάμπι ήταν η επίλυση της οικονομικής κρίσης στην οποία βρισκόταν τότε η Ιορδανία. Η χώρα είχε και πριν οικονομικά προβλήματα αλλά αυτά χειροτέρεψαν εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που είχε μόλις ξεκινήσει στην Αμερική και γρήγορα επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο.
Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της κρίσης θα ήταν σύντομα και η Ελλάδα.
Η φανέλα της ΑΕΚ
Την 1 Απριλίου 2008 ενώ ο Ναντέρ Νταχάμπι ήταν πρωθυπουργός της Ιορδανίας συναντήθηκε με την ιδιότητα του υπουργού άμυνας με τον τότε Έλληνα υφυπουργό άμυνας, Γιάννη Πλακιωτάκη. Η συζήτησή τους έγινε στα ελληνικά και σε πολύ φιλικό κλίμα. Ο Νταχάμπι ενημέρωσε τον Πλακιωτάκη για τις σπουδές του στη Σχολή Ικάρων και την αγάπη του για την ΑΕΚ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής, ο Έλληνας υφυπουργός εξεπλάγην όταν ανακάλυψε ότι ο Ιορδανός επίσημος μιλούσε θαυμάσια ελληνικά και ήταν οπαδός ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Ένα μήνα αργότερα, στις 12 Μαΐου 2008, την Ιορδανία επισκέφθηκε και ο υπουργός άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.
Έχοντας ενημερωθεί από τον Πλακιωτάκη για το ποια ήταν η αγαπημένη ομάδα του Ιορδανού πρωθυπουργού και υπουργού Άμυνας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στο Αμμάν, του έκανε δώρο μία φανέλα της ΑΕΚ με το όνομα του Νίκου Λυμπερόπουλου.
Για το δώρο της φανέλας με το όνομα του Λυμπερόπουλου στον Νταχάμπι, δείτε εδώ:
Ακολουθήστε την mixanitouxronou.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις σημαντικότερες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στη mixanitouxronou.gr